فال با تسبیح چگونه است؟

فرارو- شاید اغلب ما در طول زندگی خود بار ها و بار ها با شرایط تردید و ابهام مواجه شده ایم و برای رهایی از آن به استخاره رو آوردایم. استخاره راهی است که اغلب مسلمانان با انجام یکسری اعمال، در پی این هستند که بدانند کاری که می خواهد انجام دهد، آیا به خیر آنهاست یا نه. اما خود استخاره انواع مختلفی دارد که بسیاری از ما با دو نوع استخاره قرآن و استخاره تسبیح، بیشتر آشنا هستیم. اما استخاره دقیقاً به چه معناست و چه انواعی دارد؟ چگونه می توان با تسبیح استخاره گرفت و این نوع استخاره چه آدابی دارد؟ اگر شما نیز علاقمند هستید تا با چگونگی استخاره گرفتن با تسبیح آشنا شوید، این نوشته می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد.

How is the horoscope with the rosary

استخاره به چه معناست؟

«استخاره» در لغت به معنی طلب خیر کردن و نیکویی جُستن است، اما این واژه در کتب حدیث و فقهی اسلامی، معمولاً در دو معنی ظاهر می شود؛ نخست به معنای عام یعنی طلب خیر نمودن از خدا در تمام امور، اینکه برای مومن بهتر است در کار ها و تصمیمات خود از خدا طلب خیر کند و در قلب و نیت و عملش امور را به خدا واگذار کند و از او بخواهد امورش ختم به خیر شود. طبق این معنا، استخاره به زمان و مکان و شرایط خاصی اختصاص ندارد. این استخاره در واقع نوعی دعا است نه مشاوره. دوم؛

استخاره به معنای خاص آن است که در این معنا، مومن با انجام یکسری اعمال، در پی این است که بداند کاری که می خواهد انجام دهد، آیا به خیر اوست یا نه. این استخاره در حقیقت نوعی مشورت با خداست. معمولا این نوع از استخاره میان عموم مردم شایع است. استخاره به معنای خاص آن نزد عموم فرقه های اسلامی مورد پذیرش است. روایات زیادی درباره استخاره وجود دارد و نوعی اجماع از ناحیه محققان شیعه و سنی درباره آن می توان مشاهده کرد.

استخاره چه تفاوتی با فال دارد؟

بسیار مشاهده می شود که برخی از افراد استخاره را با فال گرفتن یکی می پندارند در حالی که بین استخاره و فال تفاوت هایی وجود دارد که عبارتند از؛ اول: تفال به معنای پیش بینی و حکم به وجود یا فقدان نفع و خیر امری از امور است، اما استخاره، پرسش از بود یا نبود این خیر و نفع است. دوم: در تفال از نیک امدن فال، پیش بینی و استنباط و بلکه به عقیده جازم حکم می کنند که از آنچه در پیش دارند، نتیجه خوب می گیرند، ولی در استخاره باید به هر نیک و بدی که حکم استخاره باشد، عمل کنند. سوم؛ تفال برای امور آینده و معلوم ساختن وقوع و یا عدم وقوع آن است و نوعی آگاهی یافتن از عالم غیب به شمار می رود، ولی استخاره طلب راه خیر و شر است در امری که اراده فعل یا ترک آن را دارند و تفویض آن با خدای متعال است. به زبان ساده تر در استخاره هدف آگاهی یافتن از آینده نیست بلکه خارج شدن از دوراهی انجام یا ترک یک فعل است.

How is the horoscope with the rosary

استخاره کردن در چه شرایطی انجام می شود؟

انسان موجودی دارای عقل و اختیار است و برای تصمیم گیری های خود بهتر است به صورت یک اصل، از آگاهی خود و اطرافیان خود استفاده کند و برای انتخاب هایش تحقیق و مشورت و تعقل را اصل قرار دهد. ولی گاهی از مواقع با تمام دقتی که انسان به خرج می دهد و مشورت و تحقیق می کند، باز دچار حیرت می شود و نمی تواند تصمیم بگیرد. در این موارد استخاره و طلب خیر از خداوند می تواند راهگشا باشد و برای تصمیم گیری به انسان کمک فراوان کند. در واقع انسان برای انجام امور مختلف خود باید با کمک قوه عقل و اندیشه خود عمل کند و در مواجهه با مشکلات و مسائل مختلف نیاز دارد تا تمام قدرت عقلی خویش را بکار گیرد. اما چنانچه بازهم به تنهایی قادر به رفع مشکلات و تردید ها نبود، باید از مشورت افراد دانا، متخصص و با تجربه بهره گرفت و به عبارت دیگر باید با افراد کارشناس مشورت کنیم.

اگر ما در انجام کارهای خود مراحی که بیان شد را طی کنیم معمولاً در بیشتر مسائل به یک نتیجه اطمینان آور می رسیم و می توانیم با توکل به خداوند و استمداد از او کار خود را شروع کنیم و نیازی به استخاره کردن نیست، زیرا ما هم از عقل و هم از نظر کارشناسی افراد مطلع و مجرّب استفاده کرده ایم و همه آن ها اتفاق نظر داشته اند که انجام این کار به صلاح شما هست، پس انجام بده یا به صلاح شما نیست پس انجام نده. گاهی اوقات ممکن است ما علیرغم اینکه همه راه های ممکن را رفته ایم باز هم دچار تردید هستیم و اطمینان لازم را برای انجام آن کار یا ترک آن بدست نیاورده ایم.

در اینجا استخاره می کنیم، یعنی از خداوند طلب خیر می کنیم. در واقع نقش استخاره در اینجا اینست که از نظر روانی یک حالتی را در ما ایجاد می کند که کار را با یک جدیت و اطمینان بیشتری انجام می دهیم یا اینکه اگر انجام آن به صلاح ما نیست با اطمینان بیشتر آنرا رد می کنیم و دیگر دچار وسوسه های فکری که ای کاش این کار را انجام نداده بودم یا انجام داده بودم نمی شویم.

انواع استخاره در سنت اسلامی

با بررسی متون دینی می توان فهمید که انواع مختلف استخاره وجود دارد که معروف ترین آن ها عبارتند از؛

1. استخاره مطلق: این استخاره در اصل نوعی دعا و طلب خیر کردن به شمار می رود که به ویژه افراد والا مقام و درست کار در نزد خدا از آن بهره می گیرند.

2. استخاره مشورتی: این نوع استخاره به معنای مشورت با افراد مومن است با این حال از امام صادق (ع) نقل است که پیش از چنین استخاره ای، فرد حتماً باید با خدا مشورت کند. این مشورت با خدا بدین معناست که فرد در ابتدا به راز و نیاز با خدا پرداخته و از خدا بخواهد که راه درست را به او نشان دهد، سپس به مشورت با افراد با تجربه بپردازد، به این امید که خداوند راه درست را از زبان این افراد، به وی نشان دهد.

3. استخاره قلبی: در روایات به نوعی از استخاره نیز اشاره شده است که فرد پس انجام اعمال طهارت و بجا آوردن نماز، در هنگام دعا از خداوند بخواهد تا به گونه ای راه درست را به او الهام کند. در واقع در این نوع استخاره، فرد با قلب خود احساس خواهد کرد که چه باید بکند و این احساس را خداوند در قلب او ایجاد می کند.

4. استخاره با قرآن مجید: این نوع استخاره یکی از معمول ترین و شایع ترین استخاره ها در میان مسلمانان است. نقل است که هنگام استخاره با قرآن مجید ابتدا سه بار سوره توحید و سپس سه بار صلوات بر محمد و آلش را باید فرستاد و سپس جمله ای با این مضمون که؛ «خدایا به کتاب تو تفال می زنم و بر تو توکل می کنم، از کتابت آنچه را که در نهان غیب تو پوشیده شده است، بر من نمایان کن». پس از این دعا، قرآن را می گشاییم و از سطر اول صفحه سمت راست، مقصود خود را به دست می آوریم. البته این کار نیاز به داشتن تسلط به مفاهیم و معانی قرآنی است.

5. استخاره با تسبیح: این استخاره نیز یکی از استخاره های معمول در میان بسیاری از مسلمانان است. در این نوع استخاره به روش های مختلفی از تسبیح استفاده می شود تا شک و تردید ها برطرف شود.

6. استخاره با کاغذ: اکثر علما این نوع استخاره را که به «ذات الرقاع» نیز موسوم است را بهترین استخاره می دانند. روایتی وجود دارد که حضرت صاحب امر (عج) رقعه نوشتن را از استخاره های مورد قبول معرفی کرده اند.

روش های رایج استخاره با تسبیح

به طور معمول استخاره با قرآن و تسبیح در میان مردم بسیار شناخته شده تر از روش های دیگر است، اما در مورد استخاره با قرآن از آنجا که استخاره با آن نیازمند درک دقیقی از مفهوم آیات و همچنین آشنایی جدی با علوم قرآنی و علم تفسیر است، انجام آن برای کسانی که آشنایی کمتری با زبان قرآنی دارند تاحدی ناممکن به نظر می رسد. از این رو استخاره با تسبیح، به علت سهولت و سرعت آن، حتی بیشتر از استخاره با قرآن در میان عموم مردم رایج است. با این حال استخاره گرفتن با تسبیح نیز به یک شکل صورت نمی گیرد و روش های مختلفی برای استخاره گرفتن با تسبیح وجود دارد که در ادامه با مشهورترین این روش ها آشنا خواهیم شد؛

1. استخاره با تسبیح به نقل از علامه مجلسی: این روش استخاره با تسبیح را «علامه مجلسی» به نقل از «شیخ بهایی» معرفی کرده است. شیخ بهایی درباره این استخاره می گوید که این روش را از بزرگان و اساتید خود، به نقل از امام زمان (عج) شنیده است که به این ترتیب است.

ــ ابتدا تسبیح را با دست راست گرفته و سه بار صلوات فرستاده شود.
ــ سپس با دست چپ قسمتی از دانه های تسبیح را جدا کرده و دوتا دوتا رد کرده تا به پایان برسد.
ــ اگر در پایان یک دانه تسبیح بماند به معنای افعَل (انجام بده) و اگر دو دانه تسبیح بماند به معنای لاتَفعَل (انجام نده) است.

2. استخاره با تسبیح به نقل از علامه حلی: علامه حلی در کتاب «منهاج الصلاح»، نوعی از استخاره را به نقل از امام زمان (عج) شرح و توضیح داده که در کتب مهم شیعه همچون نجم الثاقب و مستدرک الوسائل و وسائل الشیعه نیز آمده است. در این کتب آمده که از امام زمان (عج) در خصوص چگونگی استخاره و آداب آن سوال شد و آن حضرت در خصوص استخاره با تسبیح فرمودند؛ فردی که قصد استخاره با تسبیح دارد، سوره ی حمد را ده بار بخواند و درصورتی که بخواهد کمتر کند سه بار بخواند و درصورتی که باز هم خواست کمتر کند حداقل یک بار بخواند، سپس سوره قدر را ده مرتبه بخواند و سپس این دعا را که در ذیل می آید، سه بار بخواند:

«اللهم انی استخیرک لعلمک بعواقب الامور و استشیرک لحسن ظنی بک فی المامول و المحذور، اللهم ان کن الامر الفلانی قد نیطت بالبرکه اعجازه و بوادیه و حفت بالکرامه ایامه و لیالیه فخرلی فیه خیره ترد شموسه ذلولا تقعض ایامه سروراً، اللهم اما امر فاء تمر و اما نهی فانتهی، اللهم انی استخیرک برحمتک خیره فی عافیه.»

یعنی «پروردگارا! اگر این کار که من می خواهم انجام دهم، از کار هایی است که جوانب گوناگون آن به برکت اتصال دارد و روز و شبش پر از کرامت و خوشبختی است، پس طوری برای من تکلیف معین کن که آفتاب سعادت، فرمان بر و نرم خو سوی من آید. پروردگارا! در تکلیفی که برایم با استخاره مشخص می کنی، درصورتی که امر باشد، اطاعت خواهم نمود و چنانچه نهی باشد از آن کار دوری خواهم جست. پروردگارا! من در این استخاره با امید به رحمت تو، از تو خیر و برکت گوار می خواهم.»

پس از خواندن این دعا قطعه ای از دانه های تسبیح را در مشت خود قرار می دهد و نیت می کند و آن مقدار که در مشت قرار گرفت را می شمارد، درصورتی که زوج بود اشاره به امر کردن به انجام کار است و اگر فرد بود، اشاره بر ترک آن کار و عدم انجام آن است. البته این کار به عکس هم می شود به این معنی که چنانچه زوج را نیت بر نهی بگیرد و فرد را نیت به امر در انجام کار، نیز اشکالی ندارد.

 روش صحیح استخاره با تسبیح

استخاره با تسبیح منحصر به جایی است که مثبت یا منفی بودن کار بر انسان روشن نباشد، و با تفکّر و تامل، و حتی با مشورت کردن با اشخاص با تجربه و صاحب نظر هم روشن نشود؛ اینجا، جای استخاره است و در غیر اینصورت استخاره کردن، اشتباه است.

استخاره چیست؟

استخاره در لغت به معنی بهترین خواستن و خیر خواستن است و در تعبیر دینی، واگذار کردن

انتخاب به خداوند در کاری است که انسان در انجام دادن آن تردید دارد.  مومنین در مواردی که خیر و صلاح کار خویش را نمی دانند، به  متوسل می شوند. می توانید برای خرید و دریافت اطلاعات از  قیمت تسبیح کهربا اصل کلیک نمایید.

دکمه بازگشت به بالا