روز دانشجو از نگاه یک دانشجوی مهندسی پزشکی: آینده در دستان جوانان

در گفت وگوی تفصیلی با آینده ساز فناوری های پزشکی مطرح شد؛

روز دانشجو از نگاه یک دانشجوی مهندسی پزشکی: آینده در دستان جوانان

در دنیای امروز مهندسی پزشکی به عنوان یک حوزه بین رشته ای و پیچیده تأثیرات فراوانی در پیشرفت فناوری های درمانی و بهبود کیفیت زندگی انسان ها دارد یکی از دانشجویان دکتری مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد درباره چالش ها فرصت ها و آینده ی این رشته توضیح داده است.

به گزارش خبرگزاری آنا؛ در دنیای امروز مهندسی پزشکی به عنوان یک حوزه بین رشته ای و پیچیده تأثیرات فراوانی در پیشرفت فناوری های درمانی و بهبود کیفیت زندگی انسان ها دارد. در این گفت وگو با یکی از دانشجویان دکتری مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد به چالش ها فرصت ها و آینده ی این رشته پرداخته ایم. با ما همراه باشید تا از نزدیک با دغدغه ها و دستاوردهای دانشجویی آشنا شویم که در تلاش است تا مرزهای نوآوری را در این رشته ی مهم به پیش ببرد.

آنا: چطور به رشته مهندسی پزشکی علاقه مند شدید و چرا این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب کردید؟

نبی ئی: در سال ۱۳۹۴-۱۳۹۳ با مطالعه کاتالوگ های تجهیزات پزشکی و شرکت در نمایشگاه ایران هلث علاقه مندی خود را در حوزه تجهیزات پزشکی پیدا کرده و تصمیم به انتخاب رشته مهندسی پزشکی/گرایش بیومکانیک گرفتم. نوظهور بودن و نیازمندی کشور به این رشته در آینده نیز از دیگر موارد علاقه مندی اینجانب به رشته مهندسی پزشکی بوده اند.

آنا: در طول تحصیلاتت چه چالش هایی در این رشته با آن ها روبه رو شدید و چگونه با آن ها کنار آمدید؟

نبی ئی: رشته مهندسی پزشکی تلفیقی از علوم زیستی و مهندسی است و شناخت دقیق فیزیولوژی و آناتومی بدن انسان و درک عملی و آزمایشگاهی آن از عوامل چالش برانگیز در طول تحصیل همه ما دانشجویان جدید الورود به حساب می آمدند. همچنین شناسایی فرصت های شغلی موجود در حوزه تجهیزات پزشکی و بازار کار این رشته از دیگر موارد چالش برانگیز بودند. در بدو ورود به این رشته شناخت کالاهای وارداتی و صادراتی و آشنایی با شرکت های فعال در این حوزه از دیگر نکات قابل توجه برای همه دانشجویان بودند.

آنا: آیا فکر می کنید که مهندسی پزشکی به اندازه کافی در جامعه شناخته شده است؟ اگر نه به نظر شما چه اقداماتی باید برای ارتقای آن انجام شود؟

نبی ئی: می توان اینطور بیان کرد که این رشته پرکاربرد نسبت به دهه ۹۰ پیشرفت بسیار چشمگیری داشته و به دلیل ضرورت و ارتباط مستقیم آن با حوزه سلامت و بهداشت شاهد شناخت بسیار جامع تری نسبت به گذشته در سطح کشور هستیم. همچنین ارتباط غیرقابل انکار مهندسان با پزشکان و فضای بیمارستانی و در نهایت سلامت بیماران بر هیچکس پوشیده نیست و رشته مهندسی پزشکی را جزو برترین رشته های تحصیلی در سال های اخیر قرار داده است. اما همچنان نیازمند پرورش نیروی متخصص جهت پیشرفت در صنعت تجهیزات پزشکی کشور و فعالیت پررنگ رقابتی در این زمینه می باشیم.

آنا: رشته مهندسی پزشکی چطور می تواند در حل مشکلات بهداشتی و درمانی جامعه تاثیرگذار باشد؟

نبی ئی: این رشته با ایجاد ارتباط هوشمندانه میان جامعه مهندسین و جامعه پزشکان توانسته است سیر تکامل و پیشرفت را به درستی طی کند و روند تشخیصی و درمانی موفقی را به برای سلامت بیماران به ارمغان آورد. به عنوان مثال؛ پیشرفت در دقت دستگاه های تصویربرداری و مهندسی قطعات آن می تواند نقش بسزایی در تشخیص تومورهای سرطانی داشته و نجات فرد مبتلا را از شرایط بحرانی به همراه داشته باشد.

آنا:  به نظر شما در کنار مهارت های علمی و فنی چه ویژگی های شخصیتی یا رفتاری برای موفقیت در این رشته ضروری است؟

نبی ئی: در کنار مهارت های علمی رشته مهندسی پزشکی نیازمند دانش فنی بسیاری است تا بتوان طراحی و عملکرد لازم را برای تجهیزات مربوطه هموار سازد که به همین منظور یادگیری نرم افزارهای تخصصی همچون سالدورکس کتیا آباکوس پایتون کدویژن و غیره به دانشجویان این رشته پیشنهاد می شود. همچنین مهارت های عملی نظیر یادگیری تعمیرات و کالیبراسیون دستگاه های پزشکی از دیگر مهارت های لازم محسوب می شود. پشتکار استمرار و خستگی ناپذیزی از مهم ترین ویژگی های شخصیتی و رفتاری داشجویان این رشته است.

آنا:  آیا تجربه ای از پروژه های عملی یا تحقیقاتی دارید که در طول تحصیل انجام دادی؟ چه چیزی از آن پروژه ها یاد گرفتید؟

نبی ئی: تجربه همکاری با اساتید گرانقدر و صاحب نظران حوزه مهندسی پزشکی همواره از افتخارات بزرگ بنده بوده و فعالیت های پژوهشی و عملی متعدد نظیر طراحی و ساخت تجهیزات ارتوپدی ارتز و پروتزهای پزشکی و تجهیزات قلبی عروقی از شیرین ترین تجربیات کاری بنده است.

آنا: با توجه به تحولات سریع در علم و فناوری چگونه خود را با تغییرات و پیشرفت های جدید در مهندسی پزشکی همگام می کنید؟

نبی ئی: مطالعه و بررسی مداوم مقالات علمی جدید و حضور در نمایشگاه های بین المللی صنعتی از مهم ترین اقدامات لازم برای جا نماندن از قطار سریع السیر مهندسی پزشکی است. علاوه بر آن بررسی سبد کالا محصولات داخلی و مقایسه آن با رقیبان خارجی نیز از مهم ترین اقدامات ضروری برای همگام سازی خود با پیشرفت در علم مهندسی پزشکی است.

آنا: به نظر شما دانشجویان مهندسی پزشکی چه چالش هایی در بازار کار خواهند داشت؟ چه مهارت هایی برای ورود به بازار کار باید داشته باشند؟

نبی ئی: شناسایی و بدست آوردن فرصت های شغلی مناسب از بزرگترین چالش های دانشجویان این رشته محسوب می شود. حضور در دوره ها و کارگاه های عملی مکمل بر علم دانشگاهی همانند کار با نرم افزارهای تخصصی و شبیه سازی سیستم های بیولوژیکی می تواند کلیدی طلایی برای دستیابی به بهترین فرصت های شغلی باشد تا با دستی پر به سمت هدف مشخص شده حرکت کنیم و در کسب جایگاه شغلی مناسب خود موفق باشیم.

آنا: آیا برای آینده خود در این رشته برنامه خاصی دارید؟ چه اهدافی برای خودت مشخص کرده اید؟

نبی ئی: ارتقای ارتباط با جامعه پزشکی و تامین نیازها و تجهیزات ضروری آن ها جهت حرکت در مسیر سلامت بیماران از اهداف پیش رو اینجانب است.

آنا: روز دانشجو برای شما چه معنایی دارد و چطور این روز را به یاد می کنید؟

نبی ئی: روز دانشجو همواره برای بنده یادآور تاثیرگذاری جوانان و گره خوردن فعالیت دانشجویان با آینده کشور بوده است. یا به تعبیری دیگر می توان گفت آینده کشور عزیزمان ایران در گرو فعالیت هوشمندانه دانشجویان بوده و رقابت موفق با دنیا در حوزه تجهیزات پزشکی در دستان دانشجویان آینده دار مهندسی پزشکی است.

در پایان گفت وگو با این دانشجوی دکتری مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد نه تنها به نمایی از تلاش ها و دغدغه های علمی در این عرصه پرداخته بلکه نشان داد که پژوهشگران جوان چگونه می توانند با تمرکز و عزم راسخ نقش مؤثری در توسعه ی فناوری های پزشکی ایفا کنند. آینده این رشته با حضور چنین افرادی قطعا نویدبخش تحولات بزرگ در عرصه ی سلامت و پزشکی است.

دکمه بازگشت به بالا