درمان سوختگی برگ درخت گردو
7+1 دلیل سوختگی برگ درخت گردو+ روش های کنترل
یکی از اعضای خانواده Juglandaceae درخت گردو است و خاستگاه آن کشور ایران است و دارای برگهای پهن و خزان کننده، میوههایی تقریبا گرد و از نوع میوههای شفت است گردو جزو میوههایی است که هم به صورت تازه خوری و هم خشکبار مصرف میشود و یکی از مهمترین خشکبارهای ایران و البته جهان به شمار میرود و در زمره درختان پر ارزش برای احداث باغ تجاری قرار دارد و سرمایه گذاران زیادی تمایل دارند تا با احداث یک باغ گردو به سود کلان دست یابند.
اما نباید فراموش کنید که طبق ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر است بدین منظور که هر اندازه یک درخت ارزشمندتر باشد عوامل موثر بر میزان باردهی و سلامت آن نیز مهمتر و اثرگذارتر خواهد بود و یکی از مشکلات درختان گردو سوختگی برگ این درختان است که ممکن است سلامت و میزان رشد و باردهی این درختان به شدت تحت تاثیر قرار دهد، که این امر توسط عوامل مختلف و متفاوت زیستی و غیر زیستی ممکن است به وجود آید که در این مقاله برخی از مهمترین این عوامل را ذکر خواهیم نمود.
سوختگی برگ گردو چیست؟
سوختگی برگ گردو به حالتی اطلاق میشود که برگها در ابتدا کلروز و پس از مدتی نکروز و حالت سوختگی میگیرد که برگ درختان گردو ممکن است در اثر عوامل و فاکتورهای مختلفی دچار سوختگی شود که این امر ممکن است که کمیت و کیفیت میوههای درخت گردو را کاهش دهد در نتیجه میزان سود حاصل از باغ نیز کاهش یابد و از آنجا که درختان گردو جزو درختانی هستند که دارای عمر بسیار طولانی تا حدود 200 سال هستند عوامل ایجاد سوختگی برگ درخت گردو اگر به موقع کنترل نشوند، ممکن است که موجب کاهش عمر این درختان پر ارزش شوند، و در نتیجه تلاش چندین ساله باغدار از بین برود.
عوامل مختلفی موجب سوختگی برگ درختان گردو میشود در دو دسته زیستی و غیر زیستی و یا عوامل محیطی و عوامل زنده قرار دارند که هر یک به اختصار شرح خواهیم داد:
1.عوامل محیطی و یا غیر زنده ایجاد کننده سوختگی برگ درختان گردو
پیشتر عنوان کردیم که عوامل متعددی موجب ایجاد سوختگی در برگ درختان گردو میشوند که این عوامل به دو دسته تقسیم میشوند و در گروه عوامل محیطی و غیر زنده نیز چندین فاکتور ممکن است موجب ایجاد سوختگی برگ درختان گردو شوند که مهم ترین عوامل به شرح زیر است:
2.شوری آب
کیفیت آب آبیاری یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در سلامت درختان مختلف مانند گردو پیوندی چندلر است و یکی از عوامل که در تعیین کیفیت آب موثر است میزان شوری آب است و بایستی گفت یکی از عوامل ایجاد سوختگی برگ درختان گردو شوری آبی است که با آن درختان گردو را آبیاری میکنند پس از آبیاری درختان گردوی خود با آب شور به دلیل ایجاد سوختگی در برگ درختان گردو و کاهش سطح فتوسنتز، کاهش کمیت و کیفیت محصول درخت گردو خود داری کنید.
3.عدم رعایت اصول آبیاری
برای آبیاری هر درختی باید اصول صحیح آن را رعایت کنید تا بهترین تاثیر را بر سلامت و باردهی درخت داشته باشد.و یکی از آیتمهای بسیار مهم در افزایش راندمان آبیاری، میزان آبیاری درختان گردو است که نباید این میزان کمتر و یا بیشتر از نیاز درخت باشد زیرا اگر آبیاری درختان گردو کمتر و یا بیشتر از نیاز درخت انجام شود عوارض و آسیب های مختلفی متوجه درخت گردو خواهد شد و یکی از عوارض آبیاری بیش از حد سوختگی برگ گردو است.
4.تنشهای دمایی
دماهای بالا و پایین، یعنی گرما و سرمای بیش از حد موجب آسیب های مختلف به درختان گردو میشود و سوختگی برگ گردو یکی از عوارض ایجاد تنشهای دمایی است سرماهای بیش از حد، به ویژه سرماهای دیر رس بهاره و گرماهای زیاد در فصل تابستان موجب ایجاد سوختگی در برگ درختان گردو میشود و میزان باردهی و کیفیت میوه را به شدت کاهش خواهند داد.
5.میزان کود دهی درختان گردو
یکی از مهمترین اصول داشت درختان مختلف مانند کوددهی درخت گردو و تامین عناصر غذایی مورد نیاز این درختان است کود دهی باید بسیار برنامه ریزی شده و طبق علم و دانش به روز انجام شود تا بهترین نتیجه در درختان به نمایش بگذارد و دقت کنید که کمبود و بیش بود عناصر غذایی مختلف به یک اندازه به درختان مختلف مانند گردو آسیب می زند و به عنوان مثال افزایش غلظت و میزان عنصر بور درخاک و در درخت گردو و نیز کمبود عناصری مانند فسفر و پتاسیم د این درخت موجب ایجاد سوختگی برگ درختان میشوند.و در نتیجه موجب کاهش عملکرد باغ خواهد شد.
6.عوامل زنده ایجاد کننده سوختگی برگ گردو
علاوه بر عوامل غیر زنده و شرایط محیطی عوامل زنده نیز ممکن است موجب ایجاد سوختگی در برگ درختان گردو شوند که برخی از مهم ترین عوامل زنده ایجاد کننده سوختگی برگ درختان گردو را بر خواهیم شمرد
7.بیماری آنتراکنوز گردو
یکی از عوامل ایجاد سوختگی برگ درختان گردو بیماری آنتراکنوز است که توسط قارچ Marssonina juglandis ایجاد میشود این قارچ علایم مختلفی مانند ایجاد لکههای نامنظم در سطح برگها میشود که این لکهها به تدریج و با گذر زمان گسترش مییابد و و قهوهای رنگ و خشک میشود که گاهی در اثر گسترش بیماری اندامهای جنسی قارچ عامل بیماری به صورت لکه های خاکستری در مرکز این لکه ها پدیدار می شوند این بیماری همچنین میوهها و سرشاخهها را نیز مورد تهاجم قرار داده و موجب ایجاد خسارت بروی آنان نیز می شود.
بیماری آنتراکنوز از جمله مهمترین بیماریهای قارچی درختان گردو است که موجب کاهش میزان کمیت و کیفیت محصول درختان گردو خواهد شد و نیز ممکن است سلامت درختان را کاهش داده و در نهایت موجب کاهش عمر مفید درختان گردو خواهد شد.
8.بیماری بلایت گردو
یکی دیگر از عوامل زنده ایجاد کننده سوختگی برگ درختان گردو بیماری بلایت گردو است که این بیماری خطرناک توسط باکتری های جنس زانتوموناس با نام علمی Xanthomonas arboricola p.v Juglandis ایجاد میشود که علاوه بر برگها روی میوهها نیز بلایت ایجاد میکند به این صورت که موجب سوختگی برگ درختان گردو و پوست سبز میوهی گردو میشود که این امر علاوه برکاهش کمیت محصول درختان گردو موجب کاهش کیفیت و بازار پسندی آنها نیز خواهد شد چون موجب ایجاد لکه های قهوهای رنگی رو پوست سبز میوهها میشود.
چگونه سوختگی برگ درخت گردو را تشخیص دهیم؟
البته کشاورزان باید توجه داشته باشند که سوختگی و تغییر رنگ برگ درختان گردو همیشه هم نشانه بیماری نیست، شاید این درختا روند طبیعی خود را طی میکنند که به خاطر تغییر فصل یا گرم شدن یکباره هوا است، بنابراین توصیه میشود باغداران قبل از خرید نهال گردو حتماً اطلاعات کاملی بیماری سوختگی برگ درخت گردو کسب کنند، باغداران برای تشخیص سوختگی برگ درخت گردو میتوانند از روشهای زیر استفاده کنند:
- علائم ظاهری برگ درخت گردو را مشاهده کرده و به بررسی برگهای درخت گردو و آسیبهایی آن بپردازید، برگها با طرح یا رنگهای کهنهتر یا سوخته ممکن است مواجه باشد؛ اگر اغلب برگها زرد یا قهوهای تیره و شکل ظاهری آن غیر نرمال است، امکان سوختگی برگها وجود دارد.
- سوختگی برگها ممکن است باعث ترکیدگی و تغییر شکل آنها شود، وجود ترک و تغییر شکل ظاهری برگها میتواند به شما کمک کند تا سوختگی برگ را شناسایی کنید.
- برای تشخیص سوختگی برگ، باید علل محتمل سوختگی را بررسی کنید، سوختگی برگ معمولا ناشی از اشعه خورشید نقرهای است که میتواند به جذب اضافه حرارت توسط برگها منجر شود، همچنین وجود آفات یا عدم تعادل آبی نیز سبب سوختگی برگ میشود.
- برگهای سوخته را بررسی کنید که سریعتر از برگهای سالم خشک میشوند یا نه؟ اگر برگها سریعتر خشک شده و به حالت نارس به نظر میرسند یا سریعتر از شاخه جدا شده و میریزند، احتمالاً سوختگی برگ درخت گردو وجود دارد.
- در صورتی که مطمئن نیستید که برگها سوخته هستند یا نه، میتوانید نمونههایی از برگها را به مرکز تحقیقاتی یا آزمایشگاه خاک و گیاه بفرستید تا دليل سوختگی را تشخیص دهند.
لازم به ذکر است که بهتر است برای جلوگیری از این مشکلات حتماً قبل از خرید نهال گردو اطلاعات بیشتری در مورد نهال به دست آورده و ارقام ژنوتیپ و پیوندی را خریداری کنید در صورت بروز سوختگی برگ درخت گردو، اقدامات لازم برای کنترل و درمان آن را انجام دهید تا بهداشت و رشد درختان را تامین کنید.
سوختگی برگ درخت گردو را چگونه درمان کنیم؟
کارشناسان نهالستان گلرنگ نوین معتقدند بهترین درمان پیشگیری است، بنابراین فروش نهال گردو ژنوتیپ را توصیه میکنند چون سیستم دفاعی قویتری در برابر بیماریهای مختلفی دارد برای درمان سوختگی برگ درخت گردو حتماً به آبیاری باغ گردو توجه داشته باشید، سوختگی برگ ممکن است به علت خشکی یا نارسایی آب درخت گردو رخ داده باشد.
از روشهای آبیاری استفاده کنید که رطوبت لازم برای درخت گردو را فراهم کند، آبیاری منظم و با مقدار مناسب میتواند به تقویت درخت کمک کرده، از سوختگی برگ جلوگیری نماید، نهال گردو واکنش خوبی به آبرسانی عمیق دارد، بهتر است به جای آبیاری های کوتاه و سطحی، آبیاری عمیق و کافی انجام دهید، این کار ممکن است باعث حفظ رطوبت در ریشهها و جلوگیری از سوختگی برگ شود.
اگر اکوسیستم منطقه شما گرمسیری است از نهال گردو در فصل تابستان جلو محافظت کنید، در روزهای بسیار گرم تابستان، از روشهای محافظتی مانند استفاده از سایه زای برگها، پوشاندن ریشه با چند پوشش مختلف و یا آبیاری بیشتر استفاده نمایید تا برگهای درخت گردو دچار سوختگی نشوند؛ گاها سوختگی برگ به دلایل طبیعی مانند تغییرات ناگهانی دمایی رخ میدهد.
برای جلوگیری از آن، تلاش کنید تا درخت گردو را در محیطی با دمای ثابت نگه دارید و از تغییرات قوی دما جلوگیری کنید یا با خرید نهال گردو ژنوتیپ این مشکل را تا حدی کاهش دهید، از دیگر دلایل سوختگی برگ درخت گردو بیماریهای و آفات مختلف هستند، اگر مشکل ریزش و سوختگی برگ به علت این عوامل است، بهتر است به پزشک یا کارشناسان نهالستان مورد اعتماد خود مراجعه کرده تا نوع بیماری و آفت را شناسایی و درمان کنند.