برترین های ترند روزعلمی و پزشکی

زمان مصرف کود سولفات پتاسیم و مزایای آن

آشنایی با کود سولفات پتاسیم

سولفات پتاسیم (SOP) یک کود پتاسیم بدون کلرید (Cl) و دارای شاخص نمک پایین است. سولفات پتاسیم حاوی پتاسیم (K) و گوگرد (S) است. دو مورد از عناصر ضروری که گیاهان برای رسیدن به رشد مطلوب و رسیدن به حداکثر پتانسیل خود به آن‌ها نیاز دارند. سولفات پتاسیم به عنوان کود برای بهبود کیفیت محصولات شناخته می‌شود و برای محصولات کاشت شده در مزرعه و همچنین تحت کشت گلخانه استفاده می‌شود. خرید سولفات پتاسیم بیشتر برای صنایع کشاورزی کاربرد دارد.

تقریبا هر عملکرد فیزیولوژیکی اصلی گیاه به یکی یا هر دوی این عناصر بستگی دارد. سولفات پتاسیم منبع بسیار خوبی از پتاسیم برای گیاهان است. همچنین منبع ارزشمندی از گوگرد S را برای گیاهان تامین می‌کند که سنتز پروتئین و عملکرد آنزیم به آن وابسته است.

سولفات پتاسیم برای چه گیاهانی استفاده می‌شود؟

پتاسیم برای انجام بسیاری از عملکردهای ضروری در گیاهان، مانند فعال کردن واکنش‌های آنزیمی، سنتز پروتئین‌ها، تشکیل نشاسته و قندها، تنظیم جریان آب در سلول‌ها و برگ‌ها مورد نیاز است. اغلب، غلظت پتاسیم در خاک برای حمایت از رشد سالم گیاه بسیار کم است.

کشاورزان اغلب از سولفات پتاسیم K2SO4 برای محصولاتی استفاده می‌کنند که کلر اضافی برای آن‌ها نامطلوب است در واقع این کود حاوی سطوح بسیار پایین کلرید است که آن را به عنوان کود ایده آل برای محصولات حساس به کلر تبدیل می‌کند. همچنین کود انتخابی برای گیاهان با نیاز به گوگرد بالا است، مانند دانه‌های روغنی (کلزا، آفتابگردان)، کلم، پیاز، تره فرنگی و … متخصصان کشاورزی معمولا استفاده از این کود را در دوزهای متعدد توصیه می‌کنند که این امر به جلوگیری از تجمع پتاسیم اضافی توسط گیاه کمک می‌کند و همچنین هرگونه آسیب احتمالی نمک را به حداقل می‌رساند.

روش‌های کاربرد کود سولفات پتاسیم در مزرعه

کود سولفات پتاسیم یک محصول کریستالی است که به سرعت در آب حل می‌شود، بسیار محلول است و عملا بدون کلرید است. این کود در چندین اندازه معمولا در دسترس است. تولید‌کنندگان ذرات ریز (کوچکتر از 015/0 میلی‌متر) را برای تهیه محلول برای آبیاری یا محلول‌پاشی تولید می‌کنند در واقع می‌تواند در مخازن، کوددهی، آبیاری قطره‌ای یا کاربردهای اسپری از آن استفاده کرد، زیرا آن‌ها سریع‌تر حل می‌شوند. محلول‌پاشی سولفات پتاسیم راهی مناسب برای تامین K و S مورد نیاز گیاهان است که کمبود عناصر جذب شده از خاک را جبران می‌کند. با این حال، اگر غلظت بیش از حد بالا باشد، آسیب به برگ ممکن است رخ دهد.

مزایای استفاده از کود سولفات پتاسیم

1-شاخص نمک کود سولفات پتاسیم K2SO4 کمتر از سایر کودهای پتاسیم رایج است، بنابراین شوری کل کمتری به واحد پتاسیم اضافه می‌شود.

2- پتاسیم موجود در این کود، مقاومت گیاه را در برابر خشکی، یخبندان، حشرات و بیماری‌ها افزایش می‌دهد و در نتیجه عملکرد و کیفیت را بهبود می‌بخشد.

3- منبع پتاسیم این کود در جایی که خطر تشکیل شوری خاک وجود دارد مناسب است.

4-منبع مناسبی برای تامین گوگرد مورد نیاز گیاهان است.کمبود گوگرد در سال‌های اخیر به طور فزاینده‌ای رایج شده است، بنابراین تامین آن بسیار ضروری است. خرید کربنات باریم نیز در کنار سولفات پتاسیم جهت تامین گوگرد خاک پیشنهاد می گردد.

5-سولفات موجود در این کود باعث اسیدی کردن خاک و جذب بهتر سایر عناصر ریز مغذی می‌شود.

6-کاربرد کود سولفات پتاسیم در محصولات باغی سبب دستیابی به ارزش غذایی بالاتر محصولات، طعم و ظاهر بهتر و بهبود عملکرد کمک می کند.

پتاسیم سولفات چیست؟

در جواب پتاسیم سولفات چیست؟ باید گفت که پتاسیم سولفات که سولفات پتاس (SOP)، آرکانیت یا در باستان شناسی پتاس گوگرد هم نامیده می شود، یک ترکیب غیر آلی با فرمول K2SO4 می باشد. این ماده جامد محلول در آب است و معمولا در کودها استفاده می شود چون که پتاسیم و گوگرد مواد تأمین کننده گیاهان هستند.

توضیحات کامل در رابطه با پتاسیم سولفات

معمولا تجارت کود دارای مشکلات متفاوتی است ، دلیل اصلی آن مشکلات تولید محصولات نیتروژن است و توجه به نقش بزرگی که کودها در افزایش و بهبود تولید مواد غذایی دارند مهم است. یکی از مهمترین عوامل موثر در تولید ترکیب ساده غیر آلی سولفات پتاسیم است.

در رابطه با پتاسیم سولفات چیست؟ باید گفت که پتاسیم یکی از مواد مغذی مهم برای گیاهان است، در ساخت پروتئین ، نشاسته و قندها نقش دارد ، آنزیم ها را فعال می کند ، فتوسنتز را تحریک می کند و جریان آب را از طریق گیاه کنترل می کند.

درسته پتاسیم سولفات متداول ترین منبع پتاسیم در کودها نیست ، اما ترکیبات دیگری مثل کلرید پتاسیم بیشتر دیده می شود، بعضی از گیاهان میوه و سبزیجات تحت تأثیر منفی کلریدها قرار می گیرند. سولفات پتاسیم به رفع نیاز آن ها کمک می کند. کود محتوای گوگرد هم برای سنتز پروتئین و واکنش های آنزیمی لازم است.

برخلاف بسیاری از ترکیبات ساده ای که به عنوان کود استفاده می شود ، سولفات پتاسیم به شکل معدنی زید در دسترس نیست. این ماده به صورت آرکانیت وجود دارد اما در مقادیر کافی وجود ندارد.

در عوض کلرید پتاسیم که به طور گسترده ای به عنوان یک ماده معدنی در دسترس است با اسید سولفوریک واکنش داده و سولفات پتاسیم و کلرید هیدروژن تولید می کند که یک محصول جانبی اسید کلریدریک می دهد. نام دیگر این کود سولوپتاس است که زیاد در زمین های کشاورزی مصرف می شود و به دوصورت جامد و محلول قابل استفاده است. در کشت های هیدروپونیک استفاده از سولفات پتاسیم مناسب ترین انتخاب از بین کودهای پتاسیمی است.

با این وجود اخیرا اثبات شده است که می توان سولفات پتاسیم را از سایر مواد معدنی مانند کاینیت و شونیت که در درجه اول نمک های منیزیم هستند اما مقداری سولفات پتاسیم دارند استخراج کرد که یکی از منابع دریاچه نمک بزرگ در یوتا است.

کود پتاسیم سولفات چیست؟

سولفات در خاک های زراعی باعث به تعادل رسیدن اسیدخاک می شود و آن را تا میزان مناسبی متعادل می کند. با اسیدی شدن خاک جذب فسفات هم بهتر انجام خواهد شد. پتاسیم موجود باعث می شود اسمز و عبور آب  به داخل سلول راحت تر صورت بگیرد. سولفات نیز خاصیت قارچ کشی دارد و سیستم ایمنی گیاه را در برابر بیماری و آفات تقویت می کند. به دلیل اینکه این محصول بسیار محلول در آب است به راحتی در سیستم های آبیاری هم قابل استفاده می باشد.

کود پتاسیم سولفات در محصولاتی مانند گندم، ذرت، پنبه، یونجه، بادام و… استفاده می شود. بهتر است این کود در اوایل رشد مورد مصرف قرار گیرد بنابراین هنگام کاشت محصول و یا مراحل اولیه رشد زمان مناسبی برای کوددهی است. باید از این کود در زمانی که زمین خالی است و یا به آیش رفته است استفاده نشود چون باران باعث شستشوی کود از خاک می شود.

کود سولفات پتاسیم پودری و مایع از انواع کودهای پتاسیم سولفات می باشد که مصرف این کود ها در سیستم آبیاری قطره ای و خاک های قلیایی باعث اسیدی شدن منطقه اطراف ریشه شده و جذب فسفات و ریزمغذی های موجود در خاک را تسهیل می کند. همچنین باید گفت پتاسیم بهترین گزینه در کشت هیدروپونیک به عنوان منبع پتاسیم است.

از آنجایی که ذرات خاک دارای بار منفی هستند و این کود هم دارای بار منفی است پس جذب ذرات خاک نمی شود و به صورت محلول در خاک باقی می ماند. از گوگرد موجود در این کود میگروارگانیسم ها هم استفاده می کنند و سولفات قابل استفاده برای گیاه را در اختیار ریشه قرار می دهند.

تولید سولفات پتاسیم

سولفات پتاسیم با ۴۱ تا ۴۴ درصد پتاسیم یکی از بهترین کودهای پتاسیمی است که تاالان در بازار کشاورزی ایران وارد شده است و این کود از اثر اسید سولفوریک بر کلرور پتاسیم بدست می‌آید و در زمانی که یون کلر برای گیاه زیانبار باشد بهتر است پتاسیم به صورت سولفات استفاده شود.

پتاسیم با پوشش گوگردی به صورت یون سولفات در محلول خاک وجود داشته و جذب ذرات خاک نمی شود، اکسید و احیاء گوگرد درخاک بیولوژیکی بوده و میکرو ارگانیسم های خاک میتوانند گوگرد را به یون سولفات تبدیل و قابل استفاده برای گیاه کند.

سولفات پتاسیم یک ترکیب شیمیایی بوده که عناصر مورد نیاز رشد گیاهان از جمله پتاسیم و گوگرد را درون خود دارد. سولفات پتاسیم به صورت پودر سفید، گرانول و کریستال‌های سفید و بی‌رنگ عرضه شده و مزه تلخ و شوری دارد و به عنوان ماده ای مغذی در هر مرحله از رشد گیاه قابل استفاده است و علاوه بر تامین پتاسیم همزمان نیازهای گیاه به سولفات را تا حد مورد نیاز تامین می کند.

این ترکیب شیمیایی به صورت محلول در آب است و عمده کاربرد آن در بخش کشاورزی و پرورش گیاهان است. سولفات پتاسیم به هیچ عنوان در اتانول حل نمی‌شود و برای استفاده از کاربردهای این ماده بهتر است اطلاعات کامل در باره  پتاسیم سولفات چیست؟ داشته باشیم.

کاربردهای پتاسیم سولفات چیست؟

باید اطلاعات کاملی در رابطه با پتاسیم سولفات چیست؟ داشته باشیم تا بتوان به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کرد. کاربردهای دیگر پتاسیم سولفات عبارت است از: قابل استفاده در صنعت شیشه‌سازی و نظامی، بهبود دهنده رنگ و طعم میوه، جایگزین مناسب نمک در صنایع غذایی و… است.

در صنایع غذایی به عنوان عطر و طعم­ دهنده و همچنین به عنوان جایگزین نمک طعام یا همان سدیم کلرید از آن استفاده می­ شود. در تولید مواد شیمیایی و افزودنی های شیمیایی هم نقش مهمی دارد.

این ماده در اندازه ­های متفاوتی تولید می شود، پتاسیم سولفات گرانوله و پودری معمول ترین شکل­ های تولید این ماده هستند. از دیگر کاربردهای این ماده به استفاده از آن در سلاح­ های نظامی به عنوان کاهش دهنده نور فلش هم می توان اشاره کرد. با آشنایی کامل در رابطه یا پتاسیم سولفات چیست؟ و چه کارایی دارد می توان از آن به بهترین شکل ستفاده کرد.

خطرات پتاسیم سولفات

در هنگام استفاده از سولفات پتاسیم مانند هر ترکیب شیمیایی دیگری به دلیل اینکه از مواد معدنی و شیمیایی ساخته شده باید نکات ایمنی لازم رعایت شود چون می‌تواند برای بدن عوارض جانبی بسیاری داشته باشد. به همین دلیل بهتر است هنگام کار با این ترکیب از دستکش مخصوص کار، عینک محافظ چشم و ماسک فیلتردار استفاده شود.

استنشاق گاز سولفات پتاسیم بهتر است به فضای آزاد رفته و به پزشک مراجعه کنید. مصرف خوراکی آن در مقادیر بالا موجب اختلال و تحریک در سیستم گوارشی می شود. در صورت تماس این ترکیب با پوست دست‌تان، سریعا آن را با آب و شوینده مناسب بشویید و به هیچ عنوان از این ترکیب در فضای سربسته و بدون تهویه نباید استفاده شود.

معمولا در تماس با پوست و چشم مشکلی برای سلامتی انسان به وجود نمی آورد، اما ورود گرد و غبار آن به داخل چشم باعث تحریکات مکانیکی چشم می­ شود. شستن پوست با آب و صابون و شستشوی چشم با آب در هنگام تماس با این ماده مهم است.

سولوپتاس چیست؟

سولوپتاس در حقیقت نام دیگر کود سولفات پتاسیم می باشد . انواع کود سولوپتاس در بازار موجود می باشد که ما در ادامه به صورت کامل توضیح خواهیم داد . در کل چهار شکل پتاسیم در خاک وجود دارد که عبارتند از: پتاسیم تبادلی، پتاسیم ساختمانی، پتاسیم محلول، پتاسیم غیر تبادلی

آنالیز سولفات پتاسیم

کود سولفات پتاسیم در آنالیز های مختلفی و با درصد های متنوع در بازار موجود می باشد با آشنایی بیشتر با عنصر پتاسیم می توانید این کود را بهتر بشناسید.

پتاسیم محلول : بیشترین مصرف را توسط گیاه دارد و به راحتی جذب می شود که به صورت محلول خاک به فرم یونی قرار دارد و کاهش منبع پتاسیم خاک به دلیل شستشوی سطحی و غیر سطحی صورت میگیرد.

پتاسیم تبادلی: که به آن پتاسیم دریافت کننده سطحی شده نیز می گویند به وسیله بار منفی کلوئیدهای آلی و معدنی خاک ذخیره می‌شود و در هر شرایطی به سرعت به کمک نمک های خنثی در دسترس قرار می گیرد .

پتاسیم غیرتبادلی: به حالتی گفته می شود که به سرعت قابلیت تبادل ندارد و در کوتاه مدت به کمک محلولهای نمکی آزاد نخواهد شد و به میزان کم توسط گیاه قابل استفاده است.

پتاسیم ساختمانی: حالتی از پتاسیم است که بخشی از شبکه کریستالی کانی ها است. عنصر پتاسیم بیشترین عنصر حاضر در سیتوپلاسم و نمک های پتاسیم به عمل اسمزی خوب در داخل سلول‌ و اندام های گیاهان غیر نمک دوست کمک زیادی می کند.

جذب پتاسیم به وسیله گیاه

جذب عنصر پتاسیم در درون سیتوپلاسم یا سلولهای ریشه از راه جذب فعال صورت می گیرد که به کمک انرژی صورت میگیرد. میزان پتاسیم که توسط گیاه جذب می شود در بخش های مختلف خاک‌ اصولا یک درصد مقدار کلسیم قابل جذب است، در صورتی که میزان پتاسیم گیاه معمولاً ده برابر بیشتر از کلسیم می باشد نشان دهنده آن است که گیاه قدرت انتخابی بالایی برای جذب عناصر مورد استفاده دارد.

نقش عنصر پتاسیم در گیاه

عنصر پتاسیم در فیزیولوژی گیاهان تاثیر مهمی در فعال شدن آنزیم‌، ساخت و رشد سلول و پروتئین‌، ایجاد فتوسنتز، بزرگ شدن بالارفتن مقاومت به مشکلات محیطی نقش اساسی دارد. و همین طور عنصر پتاسیم در درختان سبب ایجاد میوه‌ های بزرگ می‌شود. رنگ نارنجی در مرکبات و رنگ قرمز در سیب و هلو و شلیل به دلیل غلظت بالای پتاسیم در گیاه رخ می دهد.

کاهش عنصر پتاسیم در برگ درختان

کاهش عنصر پتاسیم در گیاهان و درختان در آغاز سبب بروز نشانه های ظاهری و علائم قابل دیدن نیست، ولی در ابتدا فقط کاهش در مقدار رشد و نمو و عملکرد وجود خواهد داشت که به آن گرسنگی پنهان نیز گفته می‌شود و تا وقتی که کاهش عنصر پتاسیم زیاد نباشد، حتی تا پایان فصل رشد و نمو هم نشانه های ظاهری بروز نمی کند ولی کم شدن عملکرد و رشد در این مواقع صد در صد خواهد بود. نشانه های ظاهری کاهش عنصر پتاسیم در ابتدا در برگهای مسن تر رخ می دهد. در مسن تر برگهای اصولا زردی و سوختگی از ابتدای برگ و حاشیه برگهای آغاز شده و به سمت پهنک زیاد می شود.

نشانه های کاهش عنصر پتاسیم

در برگهای پیر با کناره های سوخته رخ می دهد . گیاهانی که نشانه های کاهش عنصر پتاسیم را دارند به بیماریهای و آفات حساسیت نشان می دهند و کیفیت میوه آنها کم می شود . عنصر پتاسیم یک عنصر متحرک است نشانه های کاهش در آغاز در برگهای مسن دیده می‌شود. گیاهانی که علایم کاهش عنصر پتاسیم دارند نسبت به وجود آمونیوم حساسیت بیشتری نشان می دهند.

نشانه های مسمومیت عنصر پتاسیم

گیاهانی که پتاسیم زیادی دارند نشانه های کاهش کلسیم و منیزیم را نشان میدهند. در ابتدا کاهش منیزیم دیده می‌شود.

روش استفاده از کود پتاسیم

عنصر پتاسیم را باید به گونه ای قرار داد که ریشه گیاهان بتواند آن را جذب کند و در سطح خاک های خشک نباید مورد استفاده قرار داد. عنصر پتاسیم را به صورت نواری، در سطح خاک پخش کرد و آبیاری و محلول پاشی کرد.

مرجع استفاده شده:

echemicals.ir

دکمه بازگشت به بالا