برترین های ترند روزعمومی

بهترین روش های گرم کردن آب استخرهای پرورش ماهی

آشنایی با سیستم گرمایش استخر ماهی

اگر شما نیز علاقه مند به پرورش ماهی و داشتن یک استخر ماهی هستید. اگر می خواهید در کار خود در زمینه پروری ماهش پیشرفت کنید. یا اگر می خواهید مناسب ترین سیستم گرمایشی استخر ماهی را برای خود خریداری نمایید. خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنم. با مطالعه این مقاله می توانید بهترین و مناسب ترین گزینه جهت گرم کردن استخر را برای خود انتخاب و خریداری نمایید. جهت بالا بردن میزان اطلاعات خود در زمینه استخر ماهی و آبزیان با ما همراه باشید.

بعد از نقشه کشی و ساخت استخر برای پرورش ماهی و اجرای سیستم آبرسانی نوبت به راه اندازی سیستم گرمایش استخر ماهی می رسد. چرا که تنظیم دمای مناسب و قرار گرفتن ماهی ها در شرایط مطلوب و ایده آل بسیار اهمیت دارد. همچنین به یاد داشته باشید عدم وجود آب گرم به ویژه در فصل سرد سال عملا موجب از بین رفتن ماهی ها، چه ماهی زینتی و چه ماهی های خوراکی مثل ماهی قزل آلا، ماهی کپور و … می شود. پس لازم است بعد از راه اندازی استخر، به سراغ پیاده سازی تجهیزات مناسب برای پرورش ماهی برویم. در ادامه به طول مفصل به سراغ سیستم گرمایش استخر ماهی زینتی و خوراکی رفته ایم؛ با هم می خوانیم.

آشنایی با برخی از تجهیزات مناسب برای پرورش ماهی

از جمله تجهیزات مناسب برای خرید المنت استخری می توان به سیستم گرمایشی، سیستم هوادهی، فیلتراسیون، اکسترودر و توری اشاره کرد. که همان اول کار بهتر است به سراغ بهترین سیستم گرمایش استخر برویم. چرا که ماهی های زینتی و خوراکی باید در شرایط دمایی بسیار مناسبی قرار بگیرند. روش های مختلفی هم برای گرم کردن آب استخر وجود دارد که در ادامه با هم با انواع سیستم گرمایش استخر ماهی آشنا می شویم. تا بتوانیم بهترین گزینه را با توجه به نیاز خود و بودجه ای که برای این کار در نظر گرفته ایم انتخاب و خریداری نماییم.

آشنایی با انواع سیستم گرمایش استخر ماهی

تعبیه مبدل های حرارتی، یکی از متداول ترین تجهیزات گرمایش استخر به شمار می آیند. خوب است بدانید که مبدل حرارتی استخر ماهی که از جنس استیل، مس و … هستند. که می تواند با ایجاد یک مکانیزم بسیار حرفه ای، انرژی بسیار زیادی از یک سیال به سیال دیگر منتقل کند. و با این روش گرمای مناسبی برای گرم شدن آب استخر ماهی ایجاد کند. اینکه کدام نوع را برای خود انتخاب کنید بستگی به این دارد که میزان کار شما چقدر باشه و چه ماهی هایی را بخواهید پرورش دهید. همچنین بودجه ای که برای این کار در نظر گرفته اید چقدر است؟

استفاده از هیترهای گازی و برقی برای گرم کردن آب استخر ماهی

از دیگر تجهیزات مناسب برای پرورش ماهی جهت گرم کردن آب استخر، هیترهای گازی و برقی هستند. اساس کار سیستم گرمایش گازی ، برخورد مستقیم شعله آتش به لوله حاوی آب استخر که گرمای مطلوبی را ایجاد می کند است. نحوه کار هیترهای برقی هم بر اساس داغ شدن المنت های حرارتی، توسط انرژی الکتریکی می باشد. که در داخل استخر پرورش ماهی نصب می شوند.

استفاده از هیت پمپ جهت پرورش ماهی

یکی دیگر از انواع سیستم گرمایش استخر ماهی، هیت پمپ (پمپ حرارتی) می باشد. این دستگاه با استفاده از انرژی الکتریکی و گرم کردن محیط اطراف خود، موجب افزایش دمای آب عبوری از داخل خود می شود. و به تبع آب گرم مطلوبی برای پرورش ماهی ها ایجاد می کند. لازم به ذکر است که این نوع سیستم گرمایشی بیشتر برای پرورش ماهی زینتی مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده از دیگ آب گرم رایج ترین نوع سیستم گرمایش استخر ماهی

رایج ترین نوع سیستم گرمایش استخر ماهی، استفاده از موتورخانه شوفاژ می باشد. که تجهیزات آن شامل: دیگ آب گرم، مبدل حرارتی، پمپ سیرکولاتور، منبع انبساط، ترموستات، شیر برقی و کنترل پنل است. از این نوع سیستم گرمایشی معمولا برای استخر های بزرگ و برای پرورش ماهی های خوراکی مثل ماهی قزل آلا، ماهی کپور و … استفاده می شود. این مدل سیستم گرمایشی برای استخرهای کوچک چندان مناسب نیست.

استفاده از آبگرمکن خورشیدی، جدیدترین نوع سیستم گرمایش استخر ماهی

یکی از از جدیدترین و به صرفه ترین نوع سیستم گرمایشی استخر ماهی، آبگرمکن خورشیدی است.  این گرم کن با جذب مناسب گرمای خورشید، آب عبوری از آن را گرم می کند. خوب است بدانید که این نوع سیستم گرمایش استخر ماهی، توسط دو شلنگ و بست مخصوص به استخر و همچنین پمپ تصفیه مربوطه متصل می شود.

دستگاه هوادهی آبزیان (اسپلش) چیست؟

یکی دیگر از مهم ترین تجهیزات مناسب برای پرورش ماهی، دستگاه هوادهی آبزیان است. که یکی از بهترین دستگاه های هوادهی ماهی ها، دستگاه اسپلش می باشد. که اساس کار آن، به صورت فواره ای پاشیدن مقدار بسیار زیادی از آب است که با استفاده از این کار، اکسیژن مورد نیاز، پخش و انتقال داده می شود.

اکسترودر از دیگر تجهیزات مورد نیاز برای پرورش ماهی

دستگاه اکسترودر، از دیگر تجهیزات مناسب برای پرورش ماهی ها می باشد. که این ذرات مواد غذایی را به مقدار نانو می رساند. با این دستگاه مواد غذایی به مویرگ های موجود در بدن آبزیان از طریق پوست یا حتی بزاق نفوذ می کنند. این روش یکی از جدید ترین و به روز ترین روش های گرم کردن استخر و محل زندگی آبزیان می باشد.

آشنایی با روش زهکشی و دستگاه فیلتراسیون

یکی دیگر از تجهیزات مناسب که برای پرورش ماهی زینتی و خوراکی، مورد استفاده قرار می گیرد دستگاه فیلتراسیون است. با استفاده از این دستگاه، مواد آلاینده مزارع پرورش ماهی کاهش پیدا می کنند و به تبع از مرگ و میر ماهی ها جلوگیری می کنند. این روش برای استخرهای کوچک و نسبتا بزرگ روش کم هزینه و مناسبی می باشد.

توری سایبان

با استفاده از توری سایبان از تشکیل جلبک و خزه در استخر پرورش ماهی جلوگیری می شود که به نوبه ی خودش برای پرورش ماهی بسیار ضروری است.

آخرین سخن درباره سیستم گرمایش استخر ماهی که باید بدانید

در این مقاله با انواع روش های گرم کردن استخر آشنا شدید.  انتخاب اینکه از کدام روش برای گرم کردن استخر خود استفاده می کنید بستگی به این دارد که شما چه حجم از ماهی ها را دارید و قصد پرورش چه نوع ماهی را دارید. از همه مهمتر بودجه ای که برای این کار در نظر گرفته اید چقدر است؟ با پاسخ دادن به تمامی این سوالات سیستم گرمایش استخر ماهی مورد نیاز خود را انتخاب و خریداری نمایید. در صورتی که در انتخاب دچار تردید شده اید کای است با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید کارشناسان ما اماده پاسخگویی به نیازهای شما می باشند. تا شما را در انتخاب تان راهنمایی کنند

دمای آب استخر

توصیه های مختلفی برای تعیین دمای آب استخر در استانداردهای مختلف از جمله استاندارد ASHRAE بیان شده است که به عنوان جمعبندی می توان به جدول زیر در این خصوص مراجعه نمود:

نوع استخر دمای آب (درجه سانتیگراد)
استخرهای تفریحی 24-29
استخرهای درمانی 29-35
استخرهای قهرمانی 24-28
استخرهای غواصی 27-32
استخرهای سالمندان 29-32
استخرهای هتل ها 28-30
جکوزی 36-40

جدول شماره یک – محدوده قابل قبول دمای آب در انواع استخرها

مشخص نمودن دمای مورد نظر آب استخر، اولین قدم برای طراحی سیستم گرمایش است که با توجه به جدول فوق و در نظر داشتن سایر شرایط مد نظر شناگران، می بایست تعیین شود.

تعیین ظرفیت گرمایشی مورد نیاز استخر

اصلی ترین پارامتر طراحی و انتخاب هر دستگاه گرمایش آب استخر و یا جکوزی، محاسبه “ظرفیت حرارتی” مورد نیاز دستگاه است. عوامل مختلفی در محاسبه دقیق ظرفیت حرارتی استخر دخیل هستند که برای سادگی موضوع و جهت استفاده در طراحی گرمایش استخرهای خصوصی و خانگی به توضیح دو عامل تعیین کننده تر می پردازیم:

1- بار گرمایش اولیه آب استخر و جکوزی

بر اساس دمای اولیه آب استخر و جکوزی (جدول شماره یک) و در نظر داشتن مدت زمان گرمایش اولیه مورد نیاز، بار حرارتی لازم برای گرمایش اولیه استخر و جکوزی به سادگی محاسبه می شود.

بصورت یک قاعده تجربی برای استخرهای خانگی و خصوصی، دمای 28 درجه سانتیگراد و برای جکوزی های خانگی دمای 38 درجه سانتیگراد می تواند بعنوان پیش فرض طراحی در نظر گرفته شود.

زمان گرمایش اولیه استخر و جکوزی، تابع استاندارد مشخصی نبوده و با توجه به نوع کاربری استخر در نظر گرفته می شود.

مدت زمان گرمایش اولیه استخرهای خصوصی، بسته به نوع استفاده بین 12 تا 24 ساعت و برای جکوزی های خصوصی، بین 4 تا 6 ساعت در نظر گرفته می شود.

با توجه به انتخاب دمای مناسب و مدت زمان گرمایش اولیه، بار حرارتی گرمایش اولیه به روش زیر محاسبه می شود:

Q (Kcal/Hr) = V (Lit) * (T2-T1) (‘C) / Time (Hr)

Q : بار حرارتی بر حسب کیلو کالری بر ساعت

V : حجم استخر یا جکوزی بر حسب لیتر

T2 : دمای دلخواه آب بر حسب درجه سانتیگراد ( جدول شماره یک)

T1 : دمای فعلی و اولیه آب بر حسب درجه سانتیگراد

Time : مدت زمان گرمایش بر حسب ساعت

2- اتلاف حرارتی از سطح آب استخر

یکی از مهمترین منابع اتلاف حرارتی مخصوصاً در استخرهای روباز، اتلاف حرارتی از سطح آب استخر است که برای سادگی می توان از جدول زیر استفاده نمود:

اختلاف دمای آب استخر و دمای محیط (درجه سانتیگراد) 55 8.3 11 14 16.5 19.5 22.2
اتلاف حرارت (کیلوکالری بر ساعت به ازای هر متر مربع سطح استخر) 290 430 570 710 860 1000 1140

جدول شماره دو – انرژی دفع شده ناشی از حرارت سطحی

نکته 1 : جدول شماره 2 بر اساس وزش باد با سرعت بین 5 تا 8 کیلومتر بر ساعت ارائه شده است.

نکته 2 : برای استخرهای سرپوشیده یا استخرهای روباز مجهز به سایه بان، باید مقادیر منظور شده در جدول را با اعمال ضریب 0.75 وارد محاسبات نمود.

نکته 3 : برای مقادیر سرعت باد بیش از 8 کیلومتر بر ساعت، مقادیر جدول با ضریب 1.25 و همچنین برای سرعت باد بیش از 16 کیلومتر بر ساعت، مقادیر جدول با ضریب 2 در محاسبات می بایست وارد شوند.

بنابراین با محاسبه سطح استخر (طول ضربدر عرض در استخرهای مستطیلی) و دانستن دمای حداقلی هوا، می توان بسادگی اتلاف حرارت سطحی استخر را محاسبه نمود. دو بار حرارتی فوق که برای گرمایش اولیه استخر و اتلاف حرارتی سطح استخر محاسبه شده اند، مهمترین عوامل تعیین کننده ظرفیت حرارتی سیستم گرمایشی مورد نیاز استخر هستند که با روش های اشاره شده قابل تخمین می باشند.

البته نکته مهمی که می بایست به آن توجه داشت این است که برای انتخاب بهینه سایز تجهیزات گرمایشی، بهتر است تا این دو بار حرارتی با هم جمع نشوند. زیرا عموماً این دو حالت بصورت همزمان اتفاق نمی افتند. لذا توصیه می شود که پس از محاسبه گرمایش اولیه و اتلاف حرارت سطحی، هر کدام از این دو مقدار بیشتر بود، به عنوان پایه طراحی سیستم در نظر گرفته شود. نهایتاً توصیه می شود با توجه به راندمان دستگاه های استفاده شده، رسوبگذاری داخل سیستم ها و سایر عوامل خارجی، یک ضریب احتیاط مناسب برای محاسبه ظرفیت حرارتی نهایی در نظر گرفته شود.

چگونه آب استخر را گرم کنید ؟

  • کاورهای خورشیدی
  • گرمکن های خورشیدی
  • پمپ های گرمکن
  • هیتر استخر
  • دیگ های بخار

کاورهای خورشیدی

اولین و ارزان‌ ترین گزینه، پوششی برای استخر شماست. پوشش مخزن با پوشش خورشیدی به استخر شما کمک می‌ کند تا گرما را حفظ کرده و به طور قابل‌ توجهی تبخیر را کاهش دهد. یک پوشش خورشیدی بسیار توصیه می‌شود، چه شما از هر روش دیگری برای گرم کردن استخر خود استفاده کنید یا خیر این راه حداقل کاریست که برای حفظ گرما موجود در آب می توانید انجام دهید.

یک کاور خورشیدی روشن اجازه وارد شدن مقدار بیشتری نور خورشید و گرما را به استخر شما می دهد و اشعه یو وی را از خود عبور می دهد و همچون حالت گلخانه ای به گرم کردن استخر شنا شما کمک می کند. در حالی که کاورهای ساده و تیره امکان عبور نور و اشعه یو وی را نخواهند داشت و فقط می توانند به عنوان یک پوشش و عایق از هدررفت گرما آب استخر شما جلوگیری نمایند.

گرمکن های خورشیدی

یک گرمکن خورشیدی همانطور که از نامش پیداست، مکانیزمی است که از انرژی خورشید برای گرم کردن آب استخر شنا شما استفاده می کند. عملکرد این دستگاه همچون آب گرمکن های خورشیدی است و از لوله های نازک که اغلب از پلاستیک های سیاه رنگ درست شده اند ساخته شده است. آب به داخل گرمکن خورشیدی پمپاژ می گردد و انرژی و گرما خورشید را به آب استخر شما اضافه می کند.

هر چه نور خورشید و تعداد روزهای آفتابی در جایی که زندگی می کنید بیشتر باشد گرمکن خورشیدی عملکرد بهتری خواهد داشت. استفاده از یک پوشش خورشیدی علاوه بر گرم کن بسیار می تواند موثر باشد. از آنجا که به تعداد معینی از ساعات نور خورشید در یک روز محدود هستید، باید تا جایی که می‌ توانید از دست دادن گرما جلوگیری کنید. کارایی یک گرم ‌کن خورشیدی به میزان قابل ‌توجهی با باد کاهش می‌یابد. اگر در یک منطقه بسیار پر باد زندگی می‌کنید، ممکن است بخواهید یک جایگزین متفاوت برای گرم کردن استخر خود در نظر بگیرید.

پمپ حرارتی استخر

پمپ حرارتی یک جایگزین عالی دیگر برای گرم نگه داشتن آب استخر است. پمپ حرارتی از هوای بیرون مکیده می‌شود و آن هوا را برای گرم کردن استخر شما تبدیل می ‌کند. به همین دلیل، پمپ‌های حرارتی زمانی موثر هستند که دمای محیط بیرون گرم باشد. در واقع، دمای هوا باید حداقل 7 درجه سانتی گراد (حداقل ۴۵ درجه فارنهایت) باشد تا پمپ حرارتی قادر به کار کردن باشد. اگر در منطقه‌ای زندگی می کنید که سردتر از آن باشد، باید به گزینه‌ های دیگر نگاه کنید. البته اگر دمای هوا گرم ‌تر باشد، پمپ حرارتی بهتر برای شما کارساز خواهد بود !

اگرچه یک پمپ حرارتی استخر نیاز به سرمایه بیشتری نسبت به گرمکن خواهد داشت ولی هزینه های مصرفی آن بسیار پایین تر است. پمپ حرارتی نیمی از مقدار گاز و همچنین یک چهارم از برق مورد نیاز را برای گرم کردن آب استخر شما استفاده می کند. بنابراین اگر برای گرم کردن استخر خود برنامه ریزی می کنید هزینه بالا یک پمپ حرارتی با هزینه های مصرفی قابل جبران خواهد بود.

هیتر استخر

یک گرمکن از انرژی برق برای ایجاد جرقه و شعله استفاده می کند. سپس گاز طبیعی و یا پروپان را می سوزاند تا استخر شما را گرم کند. این سریع ترین روش برای گرم کردن آب استخر است. بهتر از همه این است که یک هیتر استخر در تمام مناطق آب و هوایی و دماها قابلیت استفاده دارد. یک هیتر 400k BTU دو برابر یک گرمکن با ظرفیت 200k BTU گاز مصرف خواهد کرد. بنابراین اگر شما از یک گرمکن کوچکتر برای گرم کردن آب استخر خود استفاده کنید می بایست دو بار در روز آن را فعال کنید و نیازی به بک هیتر بزرگتر نخواهید داشت. هیتر استخر بزرگتر فقط در مدت زمان سریعتر و کمتری آب استخر شما را گرم خواهد کرد.

دیگ های بخار استخری

در ایران چون انرژی های تجدید ناپذیر و فسیلی همچون نفت ، گازوئیل و گاز طبیعی فراوان است از روش های نه چندان بهینه برای گرم کردن آب استخر استفاده می کنند. استفاده از دیگ های بخار از قدیم در موتورخانه ها برای گرم کردن آب خانه ها مورد استفاده قرار می گرفت. شما می توانید با داشتن یک موتورخانه و دیگ بخار از آن هم برای گرم کردن آب منزل و استخر شنا خود استفاده نمایید. همچنین هزینه نگهداری و خرابی دیگ بخار و تجهیزات موتورخانه بسیار پایین تر از دستگاه های مذکور در بالا است.

دکمه بازگشت به بالا