خواص شیر مادر برای پوست نوزاد
چطور شیر مادر باعث از بین رفته کنه نوزاد میشود؟
نوزادان تازه متولد شده گاهی روی صورت خود تا دو هفته آکنه هایی دارند. در این مدت پوست تحریک میشود تا اثرات این جوش ها را از بین ببرد. شیر مادر این توانایی را دارد تا اثرات و عوارض این جوش ها را از بین ببرد. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که پس از تغذیه نوزاد با شیر مادر، مقداری از شیر را به پنبه آغشته کنید و به پوست کودک بمالید. شیر مادر با کاهش التهاب آکنه ها، به تدریج جوش را التیام میبخشد.
جهت نوبت به صورت آنلاین از دکتر فاخته علی اکبری کلیک کنید
شیر مادر آکنه را بیشتر میکند یا کمتر؟
از آن جایی که هورمون های بدن مادر در شیر او وجود دارد، با مالیدن شیر به پوست کودک، پوست در معرض هورمون استروژن و دی متیل سولفیت قرار میگیرد؛ ترکیبی از صابون های قوی و پارچه ها!!
چگونه آکنه نوزاد را از بین ببریم؟
- هر روز پوست کودک را با آب وصابون های ملایم مناسب پوست کودک شستشو دهید.
- صورت کودک را به آرامی و با حوله مخصوص برای مدت کوتاهی خشک کنید.
- از لوسیون یا روغن مناسب برای مرطوب نگه داشتن پوست نوزاد استفاده کنید.
مقاله پیشنهادی ما در این بخش :
آیا شیر مادر برای پوست نوزاد مفید است؟
از آن جایی که شیر مادر حاوی یک چربی اشباع شده به اسم اسید پالمتیک است، برای نرم نگهداشتن پوست نوزاد به صورت طبیعی کاملا مناسب است و پوست نوزاد را تسکین میبخشد. همچنین شیر مادر با دارا بودن اسید اولئیک پوست را مرطوب نگه میدارد و علائم پیری را درمان میکند.
چگونه برای درمان آکنه از شیر مادر استفاده کنیم؟
بسته به زمان تولد، آکنه در نوزادان تشخیص داده میشود. میتوانید با آغشته کردن پنبه به شیر مادر و مالیدن آن به آرامی بر روی پوست دارای آکنه، از خواص تسکین دهندگی و التیام بخش شیر مادر استفاده کنید.
؟ این بلاگ مهم را از دست ندهید
چه مقدار زمان لازم است تا آکنه نوزاد درمان شود؟
در بیشتر مواقع، نوزادان مبتلا به آکنه پوستی پس از 4 ماه مصرف مداوم دارو های تجویز شده توسط دکتر متخصص پوست درمان میشوند.
آیا شیر مادر باعث بدتر شدن آکنه میشود؟
آکنه ایجاد شده از شیر مادر، در طی چند روز درمان میشود. حتی اگر پوست نوزاد در معرض هورمون های مادر قرار بگیرد مشکلی ایجاد نمیشود.
استفاده از شیر مادر برای افراد دیگر مشکلی ندارد؟
شیر مادر با خواصی که دارد، برای هر پوستی مناسب است. این ماده حیات بخش، جدا از توانایی مرطوب کردن طبیعی زخم، توانایی تسکین تحریک و خارش پوستی را نیز دارد.
؟ این آموزش مهم را به همه والدین توصیه میکنیم.
سخن پایانی
در این بلاگ از الا سعی بر آن داشتیم تا شما والدین عزیز را با اهمیت استفاده از شیر مادر برای رفع آکنه های پوستی نوزاد آشنا کنیم. همانطور که مطالعه کردید و از پیش میدانید، شیر مادر در کنار خواص و فواید خارق العاده ای که برای رشد و نمو و سلامتی نوزاد دارد، میتواند سبب از بین رفتن آکنه های پوستی نوزاد نیز بشود به شرطی که موارد گفته شده در این بلاگ را به درستی مطالعه و رعایت فرمایید.
یکی از مواردی که در به وجود آمدن لک و آکنه و حتی حساسیت های پوستی در ناحیه صورت نوزاد بسیار تاثیر گذار است، بالش او میباشد. بالش نوزاد باید عاری از هرگونه متریال غیرطبیعی و مصنوعی و حساسیت زا باشد تا اینگونه باعث بروز بثورات جلدی و آسیب دیدن پوست صورت او نشود. به همین دلیل است که فروشگاه و تولیدی الا با سالیان سال تجربه در زمینه تولید سیسمونی نوزاد، بالش های ارگانیک و 100 درصد طبیعی خود را به شما معرفی میکند. این بالش ها به سبب طبیعی بودن الیاف موجود در آنها از بروز هرگونه آلرژی و حساسیت جلوفواید شیر مادر بر هیچ کسی پوشیده نیست اما همچنان چیزهایی هست که در مورد شیر مادر نمیدانید. احتمالا بعد از خواندن این مقاله شگفت زده خواهید شد که شیر مادر تا چه اندازه برای نوزاد ارزشمند و ضروری است. شیر مادر نخستین غذاییست که به نوزاد تازه متولد شده داده میشود، بنابراین کیفیت آن از اهمیت زیادی دارد. در این مقاله درباره فواید و علت کم بودن شیر مادر صحبت خواهیم کرد.
چه املاح و ویتامینهایی در شیر مادر وجود دارد؟
شیر مادر بهترین منبع مواد مغذی برای نوزاد است. بسیاری از عناصر موجود در شیر مادر کودک را در مقابل عفونت و بیماریها حفظ میکند. پروتئینهای موجود در شیر مادر بسیار راحتتر از پروتئین موجود در شیر گاو هضم میشوند. در ادامه برخی از املاح موجود در این شیر همراه با خواص آن برای نوزاد بیان شدهاند.
اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، میتوانید به فایل صوتی آن گوش دهید:
1- انواع پروتئین
شیر انسان حاوی دو نوع پروتئین است. پروتئین وی و کازئین که نسبت آنها به هم ۶۰ به ۴۰ است. پروتئین وی خالص، طبیعی است و کیفیت بالایی دارد. پروتئینکازئین یکی از منابع اصلی تامین مورد نیاز بدن انسان است. این تعادل پروتئینی موجب هضم سریع و آسان آنها میشود. این دو نوع پروتئین به شدت کودک را در برابر عفونتها محافظت میکند. از دیگر پروتئینهای موجود در شیر مادر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لاکتوفرین
لاکتوفرین نام یک پروتئین در شیر مادر است که مانع رشد باکتریها در دستگاه گوارش میشود.
کلستروم
کلستروم اولین شیری است که توسط مادر تولید میشود. یک مایع زرد رنگ سرشار از آنتی بادی که سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت و از او در برابر بیماریها محافظت میکند. آنتی بادی نوعی پروتئین است که توسط سیستم ایمنی بدن ساخته میشود و به ویروسها و باکتریها حمله کرده، آنها را از بین میبرد. این شیر به شکل گیری لوله گوارشی نوزاد نیز کمک میکند.
کلستروم، نوزاد را در مقابل بیماریهای باکتریایی و ویروسی به ویژه آنهایی که مادر، نوزاد و خانواده بیشتر در معرض آن هستند، حفظ و از ای کولی (نوعی باکتری) و آلرژی جلوگیری میکند. مصرف ماهی به تولید چنین پروتئینهایی در شیر مادر کمک میکند.
لیزوزیم
لیزوزیم آنزیمی است که نوزاد را در برابر ای کولی و سالمونلا (یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی) حفظ میکند. به علاوه رشد باکتریهای سالم روده را افزایش میدهد و کاربرد ضد التهابی دارد.
2- چربیها
شیر انسان حاوی چربیهاییست که برای سلامت نوزاد شما ضروری هستند. این چربیها برای رشد مغز، جذب ویتامینهای محلول در چربی و تامین منابع اولیه کالری مفید هستند. به علاوه در ایجاد شبکیه چشم و شکل گیری سیستم عصبی مورد استفاده قرار میگیرند. این چربیها در آخرین سه ماههی دوره بارداری در مغز ذخیره میشوند و در شیر مادر هم وجود دارند.
3- ویتامینها
میزان ویتامینهای موجود در شیر با مصرف ویتامینها در مادران رابطه مستقیم دارند. به همین دلیل است که مادر باید تغذیه صحیح از ویتامینها داشته باشد. ویتامینهای محلول در چربی از جمله ، D، E و K برای سلامت نوزاد بسیار اهمیت دارند. ویتامینهای محلول در آب مثل ، ریبوفلاوین، نیاسین و اسید پانتونیک نیز برای نوزاد ضروری هستند. به همین دلیل است که بسیاری از مشاوران شیردهی مصرف ویتامینهای پیش از تولد را توصیه میکنند.
4- آهن
هرچند به میزان ناچیز، اما آهن نیز در شیر مادر وجود دارد. همین میزان آهن کم برای نوزاد کافیست؛ چرا که نوزاد آهن شیر مادر را به خوبی جذب میکند. آهن یک ماده ضروری برای رشد و تکامل نوزاد است. در صورت فقر آهن یک نوزاد ممکن است به مشکلاتی چون کم خونی، ضربان قلب بالا، رنگ پریدگی و ضعف دچار شود.
5- فلوراید
از دیگر ترکیبات موجود در شیر مادر میتوان به فلوراید اشاره کرد. فلوراید یک ماده معدنی ضروری است که مینای دندان را تقویت و از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
6- کربوهیدراتها
لاکتوز اولین کربوهیدراتیست که در شیر مادر یافت میشود و ۴۰ درصد کالری مورد نیاز برای تولید شیر را فراهم میکند. لاکتوز بسیاری از باکتریهای ناسالم موجود درمعده که از جذب کلسیم، فسفر و منیزیم جلوگیری میکنند را کاهش میدهد. به علاوه با بیماریها مقابله و به رشد باکتریهای سالم موجود در معده کمک میکند.
فواید شیر مادر چیست؟
شیر مادر یکی از بهترین غذاها برای رشد فکری و جسمی کودک است. این ماده غذایی نه تنها فواید زیادی برای نوزاد دارد، بلکه برای مادر نیز بسیار مفید است. برخی از فواید آن را در ادامه میتوانید مطالعه کنید.
1- موجب افزایش هوش نوزاد میشود
شیر مادر با کمک به رشد مغز نوزاد و کاهش مشکلات مربوط به یادگیری موجب افزایش هوش کودک میشود. طبق مطالعات، کودکانی که از شیر مادر تغذیه کردهاند، در امتحانات هوش نمره بهتری را کسب میکنند.
2- سرشار از مواد مغذی است
شیر مادر بهترین منبع پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین و املاح معدنی برای نوزاد است و تا زمانی که نوزاد نیاز به غذای کمکی نداشته باشد میتواند تمامی نیازهای او را تامین کند. شیر مادر سرشار از آنتی بادیهاییست که بدن نوزاد را در برابر ویروسها و عفونتها محافظت میکند.
3- در برابر بیماریها بدن نوزاد را حفاظت میکند
شیر مادر از بیماری هایی نظیر ذات الریه، آنفولانزا، آلرژی، عفونت گوش میانی، اسهال، سرخجه، مسمومیت غذایی، عفونت معده، سلیاک (نوعی بیماری گوارشی)، دیابت، آسم، آسیب بافت روده، سندروم مرگ ناگهانی نوزاد، بیماری روده التهابی، بیماری قلبی و سرطان جلوگیری میکند.
4- موجب سلامت دندانها میشود
کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، دندانهای سالمتری خواهند داشت. مکیدن سینه علاوه بر تقویت فک نوزاد به تقویت دندانهای او نیز کمک میکند.
5- از اختلالات روانی جلوگیری میکند
نوزادانی که شیر مادر مصرف میکنند، در آینده کمتر به اختلالات روانشناختی دچار خواهند شد. در زمان تولد، نوزاد تنها میتواند تا فاصله ۳۸ سانتی متری خود را ببیند و این فاصلهای است که نوزاد با مکیدن شیر با صورت مادر ایجاد میکند. کودکی که با مکیدن شیر از عواطف مادر برخوردار میشود از نظر روانشناختی در آینده کودک سالمتری خواهد بود.
6- از بیماریها در آینده جلوگیری میکند
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند در آینده کمتر دچار افزایش وزن، فشار خون، کلسترول خون و اگزما (نوعی بیماری پوستی) میشوند.
شیردهی چه فوایدی برای مادر دارد؟
1- به کاهش وزن مادر کمک میکند
در سه ماه اول پس از زایمان به دلیل افزایش اشتها و تمایل بدن به ذخیره چربیها، چندانی در مادران شیرده مشاهده نمیشود. اما بین ۳ تا ۶ ماه پس از زایمان، مادران شیرده بیش از دیگر مادران دچار کاهش وزن میشوند. از آنجا که بدن مادر برای تولید شیر ۵۰۰ کالری میسوزاند، شیردهی به کاهش وزن مادر کمک میکند.
2- موجب بازگشت رحم به حالت اول میشود
اکسی توسین هورمونیست که در هنگام زایمان در بدن مادر ترشح میشود تا روند زایمان را آسانتر و از خونریزی جلوگیری کند. در طول بارداری سایز رحم از یک هلو به اندازه کل فضای شکم تغییر میکند. شیردهی با افزایش هورمون اکسی توسین موجب انقباض رحم و بازگشت آن به حالت اول میشود.
3- از افسردگی مادر جلوگیری میکند
افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگیست که کمی پس از تولد نوزاد رخ و ۱۵ درصد از مادران را تحت تاثیر قرار میدهد. ترشح هورمون اکسی توسین در مادران شیرده از افسردگی مزمن جلوگیری میکند. چنین مادری کمتر احساس خستگی و اضطراب دارد و ارتباط قویتری با فرزند خود برقرار میکند.
4- خطر سرطان سینه و رحم را کاهش میدهد
طبق مطالعات، شیردهی به مدت ۱۲ ماه خطر ابتلا به سرطان سینه، تخمدان و رحم را تا ۲۸ درصد کاهش میدهد. علاوه بر آن زنانی که به مدت ۱ تا ۲ سال به نوزادان خود شیر دادهاند، ۱۰ تا ۵۰ درصد کمتر به فشار خون بالا، آرتریت (یک اختلال التهاب مزمن که با درد، تورم مفاصل و خستگی همراه است)، سلیاک، چربی خون، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ دچار میشوند.
5- احتمال بارداری مجدد را کاهش میدهد
استمرار در شیردهی، تخمک گذاری و قاعدگی را برای مدتی متوقف میکند. این توقف در چرخهی قاعدگی موجب فاصله انداختن بین بارداریها میشود. هر چند که میتوان از این روش برای پیشگیری از بارداری برای مدتی کوتاهی استفاده کرد، اما چندان قابل اطمینان نیست.
اینکه گفته می شود خانم های مبتلا به دیابت نمی توانند شیر بدهند ادعایی بی پایه و اساس است. دیابت شرایطی است که در آن بدن برای تبدیل گلوکز به انرژی نمی تواند به اندازه کافی انسولین ترشح کند. انسولین هورمونی است که نقش مهمی در شیردهی ایفا می کند. دیابتتان چه نوع 1، نوع 2 و یا دیابت بارداری باشد اگر می توانید باید از شیر خود به کودکتان بدهید. اگر مبتلا به دیابت بارداری هستید، شیردهی می تواند کمک کند بعدها به دیابت نوع یک مبتلا نشوید.
ضمنا، بسیار مهم است که در طول شیردهی جوانب احتیاط را بیاموزید. ممکن است در ابتدا با سختی هایی روبرو شوید، اما با تمرین و صبر شما و کودکتان می توانید الگوی شیردهی مناسبی را پایه گذاری کنید. در این مقاله می خواهیم به رابطه دیابت و شیردهی بپردازیم:
6- موجب کاهش دیابت میشود
شیر مادر حاوی کالریهایی نظیر چربی، کلسیم، ویتامین و مواد معدنی است، که برای رشد کودک بسیار مهم و ضروری است. حتی اگر دیابت هم داشته باشید همچنان می توانید به کودکتان شیر بدهید. مزایای این کار عبارت است از:
1- آغوز خطر ابتلای کودک به دیابت را کاهش می دهد.
2- کودکتان پس از به دنیا آمدن قند خون پایدار تری خواهد داشت.
3- حتی اگر زیاد غذا بخورید، شیردهی می تواند به کاهش وزنتان کمک کند.
4- شیردهی نیاز به انسولین را تا 25 درصد کاهش می دهد.
5- اکسی توسینی که در طول شیر دادن به کودک آزاد می شود کمک می کند از نظر فیزیکی و احساسی حالتان بهتر شود.
6- شیر مادر حاوی قند است. هر بار که به کودکتان شیر می دهید، سطح گلوکز خونتان افت می کند. به همین دلیل باید مقدار زیادی غذا که حاوی نشاسته است بخورید.
7 توصیه برای مادران شیردهی که مبتلا به دیابت هستند
شیردهی مخصوصا زمانی که مبتلا به دیابت هستید توسط پزشکان توصیه می شود. همچنین باید مرتب سطح گلوکز خونتان را چک کنید تا مطمئن شوید ثابت است. در اینجا توصیه هایی را در اختیارتان قرار می دهیم تا از سلامت خود و کودکتان محافظت نمایید:
1- تعداد دفعات غذا خوردنتان را افزایش دهید و حداقل 5 تا 10 مرتبه در روز قند خونتان را چک کنید.
2- علاوه بر صبحانه، ناهار و شام، باید سه میان وعده کوچک نیز میل نمایید.
3- اگر مادری دیابتی هستید، باید بعد از گذشت 6 ماه به کودکتان غذای جامد بدهید. حداقل 6 ماه شیردهی بیشترین اهمیت را دارد.
4- بعد از به دنیا آمدن بچه ممکن است کمی طول بکشد که شیر بیاید.
5- اگر هنوز به شیردهی نرسیدیدی، در این چند روز می توانید با فرمول های ضد حساسیت کودک را تغذیه کنید. این کار را تنها پس از مشورت با پزشک انجام دهید.
6- بعد از اینکه به خانه آمدید مرتب وزن کودک را چک کنید تا مطمئن شوید همه چیز درست است.
7- قبل از شیر دادن به کودک باید مقدار زیادی غذای حاوی پروتئین و کربوهیدرات مصرف کنید.
4 نکته مهم که باید به آنها اشاره کرد
کودکانی که مادرانی دیابتی دارند سطح گلوکز خونشان بالا است، بنابراین بسیار مهم است که این هشدار ها را دنبال کنید:
1- سطح بالای قند شیر مادر را شیرین می کند. این می تواند وزن کودک را افزایش دهد. مطمئن شوید برنامه غذایی را رعایت می کنید که توسط پزشکتان تجویز شده، تا سطح قند خون متعادل بماند.
2- فرزندتان ممکن است از زردی رنج ببرد، این مشکل بین کودکانی که مادرانی دیابتی دارند شایع است.
3- اگر از داروهای خوراکی استفاده می کنید باید با پزشک خود درباره ایمنی آن و تاثیرش روی شیردهی تان صحبت کنید.
4- از استفاده ی گیاهان شنبلیله در غذاهایتان پرهیز کنید، چون روی سطح قند خونتان تاثیر می گذارد.
اگر مبتلا به دیابت هستید این طبیعی است که افکار مربوط به شیردهی خسته تان کرده باشد. اما با مراقبت مناسب و نظارت مرتب روی سطح قند خون، شما و کودکتان مسلما ایمن خواهید ماند.
از همسر خود بخواهید در بعضی از وظایف کمکتان کند تا بتوانید بیشتر روی کودک تمرکز کنید، پس مطمئن شوید افکار و نگرانی هایتان را با او درمیان می گذارید.
نکاتی برای افزایش شیر مادر
- در میان وعدههای خود از مغزیجات و میوههای خشک استفاده کنید
- مصرف سبزیجات و گیاهانی چون اسفناج، کدو سبز، شنبلیله، کاهو، ذرت، شوید، برگ ریحان، سیب زمینی، نخود سبز، زیره سیاه و سبز، هویج، سیب زمینی، چغندر، زنجبیل، رازیانه (یا دم کرده ی آن) و سیر به افزایش شیر مادر کمک میکنند.
- آب، زیاد بنوشید. مصرف آب فراوان در دوران شیردهی به تولید شیر کمک میکند.
- از غذاهای مقوی و کامل مثل آبگوشت، سوپ و آش استفاده کنید.
- ماهیها به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ منبع مفیدی در افزایش کیفیت شیر مادر محسوب میشوند.
- مصرف غلات کامل مثل برنج قهوهای، نان سبوسدار و جو به تولید شیر بیشتر کمک میکنند.
- سبزی، گوشت بره، ران مرغ، برنج و چربیهای مفید مثل روغن زیتون، کنجد و کلزا را در تمامی وعدههای غذایی خود بگنجانید.
- مصرف ادویههایی مثل زیره سیاه، زردچوبه، شوید خشک و نعناع در افزایش کمیت و کیفیت شیر موثر است.
- تعداد دفعات شیردهی را افزایش دهید. هنگامی که نوزاد سینه مادر را میمکد، هورمونهای تولید شیر آزاد میشوند. این عمل موجب انقباض ماهیچه های سینه و حرکت شیر در لوله های تولید شیر میشود. ۸ تا ۱۲ مرتبه شیردهی به نوزاد در طول روز به افزایش شیر مادر کمک میکند.
- در صورتی که کودک تمایل به خوردن شیر بیشتر ندارد، شیر خود را بدوشید تا تولید شیر ادامه یابد و نوزاد در نوبت بعد شیر تازه مصرف کند.
- از هر دو سینه شیردهی را انجام دهید. تحریک سینهها به این روش به افزایش تولید شیر کمک میکند.
- لباس زیر مناسب بپوشید. پوشیدن لباسهای تنگ بر قفسه سینه فشار آورده و روی تولید شیر تاثیر میگذارد.
- به اندازه کافی استراحت کنید. کمبود خواب تاثیر بدی بر روی کاهش تولید شیر دارد. خواب با کیفیت در طول شبانه روز به تولید شیر بیشتر کمک میکند.
- سینه را ماساژ دهید. ماساژ سینه موجب افزایش حجم و چربیهای موجود در شیر مادر میشود. از نزدیکی قفسه سینه به سمت نوک سینهها ماساژ دهید. این کار را برای هر دو سینه اجرا کنید.
- استرس را کنار بگذارید. هرچند استرس نمی تواند تولید شیر را محدود کند اما روی آزاد شدن آن در مجاری شیر موثر است. حتی الامکان از خانواده ی خود بخواهید در کارها کمکتان کنند تا استرس شما به حداقل برسد.
- داروهای خود را بررسی کنید. پیش از مصرف هر دارویی اطلاعات روی آن را مطالعه و یا با پزشک خود در مورد مصرف آنها مشورت کنید.
- از دادن مواد غذایی جامد به نوزاد خودداری کنید. در صورتی که نوزاد شما زیر شش ماه سن دارد به او مواد غذایی جامد، شیر خشک و یا آب نخورانید.
خصوصیات شیر خوب چیست؟
1- رنگ سفید
شیر مادر باید سفید رنگ باشد. رنگ زرد، تیره یا سبز، رنگهای خوبی برای شیر مادر نیستند. شیر سبز یا تیره نشانه خشکی بدن و رنگ زرد نشانه غلبه حرارت و صفراست. اجزای شیر مادر باید یکنواخت باشند. در غیر این صورت باید با مراجعه به متخصص به فکر حل این مشکل بود.
2- غلظت مناسب
شیر مادر باید قوام معتدل داشته باشد. نه زیاد سفت و نه آبکی باشد. برای آزمایش تعادل قوام شیر، مقداری از آن را روی ناخن بچکانید. اگر جاری شد، قوام آن کم و اگر روی ناخن ماند، سفت است. در صورتی که در حین جاری شدن به یک باره متوقف شد، قوام آن معتدل و مناسب است. آرامش، مصرف غذاهای مقوی و خواب کافی به غلیظ شدن شیر رقیق کمک میکند.
3- ترشح کافی
شیر باید به اندازه کافی ترشح شود. اگر کمیِ شیر به دلیل حرارت بالای بدن مادر باشد، مصرف غذاهای سرد و خنک کردن سینه با کمپرس آب سرد مفید است. اما اگر به دلیل سردی بدن باشد، باید از غذاهای معتدل و گرم استفاده کرد.
4- بوی مطبوع
شیر نباید بوی ترشیدگی و ماندگی بدهد. طعم و عطر شیر به شدت به سبک زندگی و تغذیه مادر بستگی دارد. ورزش معتدل، مصرف سرکه همراه غذا، شست و شوی بدن با آب گرم و پرهیز از مصرف غذاهای بودار به کاهش بوی بد شیر کمک میکند.
5- کف کم
پس از دوشیدن شیر به کف روی آن توجه کنید. اگر کف آن زیاد بود، نشان دهنده این است که نفخ زیادی در آن وجود دارد که ممکن است موجب دل درد و کولیک (قولنج) نوزاد شود.
علت فاسد شدن شیر مادر چیست؟
مادران ممکن است با قرار گرفتن در شرایط مختلف کیفیت شیرشان تغییر کند و یا حتی به اصطلاح فاسد شود. در ادامه به برخی از این عوامل میپردازیم. بارداری به خودی خود ممکن است مشکلاتی برای شیر مادر ایجاد کند. بارداری مجدد در دوران شیردهی موجب تغییرات هورمونی و تقسیم جیرههای غذایی بین نوزاد و جنین میشود.
برخی از متخصصان بر این باورند که پس از مقاربت جنسی هورمونی در بدن مادر ترشح میشود که طعم شیر را تغییر میدهد. بنابراین بهتر است مقاربت با شیردهی کمی فاصله داشته باشد یا از تعداد دفعات آن در دوران شیردهی کاسته شود. مصرف غذاهای ناسالم، فست فودها و انواع نوشابههای گازدار روی کیفیت شیر تاثیر میگذارند.
استرس و افسردگی از بدترین عوامل فاسد کننده و کاهش دهنده شیر مادرند. خواب کافی، آرامش، ورزش متعادل و تغذیه مناسب آثار افسردگی و استرس را به حداقل میرساند.
چگونه میتوان فهمید که آیا شیر مادر برای تغذیه کودک کافی است؟
- در طول روز نوزاد ۸ تا ۱۲ مرتبه شیر میخورد.
- او باید با همین تعداد دفعات سیر شود. مدفوع نوزاد باید زرد رنگ، نرم و متناسب با دفعات شیردهی باشد.
- نوزاد باید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از هر سینه شیر بمکد.
- از ابتدای تولد تا اوایل ۴ ماهگی نوزاد باید حداقل ۱۱۳ گرم در هفته وزن اضافه کند.
- نوزادی که تغذیه کافی دارد، حداقل ۶ پوشک در طول روز کثیف میکند.
- یکی از نشانههای کافی بودن شیر، احساس پری سینهها پیش از شیردهی و خالی شدن آنها پس از شیردهی میباشد.
شیر مادر سالم در بدن مادر سالم
همه مادرها موقع شیردهی روی چیزهایی که میخورن حساس میشن. میترسن یک موقعی چیزی بخورن که به نوزادشون آسیب بزنه. نظرت راجع به برنامه غذایی که بهت بگه چی بخوری و چه قدر بخوری چیه؟ برنامهای که وزنت رو کنترل کنه تا چاق نشی و سلامت بچه رو هم تضمین کنه؟
رژیم شیردهی دکتر کرمانی دقیقا همون چیزیه که میخوای.
علت کم بودن شیر مادر
دلیل قطعی و ثابتی برای بودن شیر مادر وجود ندارد. اغلب مادران فکر میکنند که شیر کافی ندارند و نگران تغذیه فرزندانشان هستند. به صورت کلی میزان شیر مادر با تقاضای نوزاد ارتباط دارد. یعنی هرچه نوزاد بیشتر شیر بخورد، هورمونها شیر بیشتری تولید میکنند تا نیاز کودک تامین شود. اگر فرزندتان تمایلی به شیر خوردن نداشته باشد یا کم شیر بخورد هورمونها متوجه میشوند و شیر کمتری تولید میکنند. برخی از دلایل اصلی کم بودن شیر را در ادامه بررسی میکنیم.
1- وعدههای شیر خشک
شایعترین علت کم بودن شیر این است که وعدههای خوردن شیر به اندازه کافی نیست. مثلا فرزند شما شیر خشک میخورد. پس کمتر از شیر مادر استفاده میکند. اگر میخواهید شیرتان کم نشود باید کودک را فقط با شیر خودتان نوزاد را تغذیه کنید.
2- از بین رفتن احتقان پستان
وقتی احتقان سینه از بین میرود بسیاری از مادران فکر میکنند تولید شیرشان کم شده است. زیرا احساس میکنند سینهشان خالی است و پر بودن سینه را نشانه شیر زیاد میدانند. اما یک سینه کوچکتر و نرمتر تیز به اندازه سینه آماس کرده توانایی تولید شیر را دارد.
3- غذای کمکی
بعد از رسیدن نوزاد به مرحله غذای کمکی مسلما نوزاد کمتر به شیر مادر نیاز دارد. در نتیجه هورمونها تولید شیر را کاهش میدهند و مادر فکر میکند کم شیر دارد. در حقیقت مادر کم شیر دارد اما کودک هم به اندازه قبل نیاز به شیر زیاد مادر ندارد.
4- رشد زیاد
بعضی مواقع هورمونها به خوبی شیر تولید میکنند اما رشد فرزندان انقدر زیاد و با سرعت است که به شیر بیشتری نیاز دارد. نگران نباشید بعد از اینکه رشد جهشی کودک متوقف شود دوباره شیر شما برای سیر کردن فرزندتان کافی خواهد بود. معمولا این جهشهای رشدی در سه هفتگی، شش هفتگی و سه ماهگی اتفاق میافتد.
حالا شما همه چیز را درباره فواید شیر مادر میدانید. یادتان نرود که فرزند شما باید تا دو سالگی از شیر مادر تغذیه کند. زمانی که احساس میکنید شیرتان کم شده است میتوانید از پزشک متخصص بخواهید تا برایتان درباره علت کم بودن شیر مادر توضیح بدهد و شما را از نگرانی در بیاورد.
گیری کرده و سلامت پوست نوزاد شما را تضمین میکند. شما والدین عزیز می توانید برای خرید بالش های ارگانیک الا به صفحه در این وب سایت مراجعه کنید.