گزارشگر فوتبال که از ایران رفت
دلایل مهاجرت گزارشگر فوتبال صداوسیما به انگلیس / معضل جدید تلویزیون ایران؛ سانسور صدای مزدک از گزارشهای سابق
برخی میگویند پس از ۲۲ سال کار در صداوسیما، مزدک میرزایی به واسطه عدم ارتباطات قوی با مدیران رده بالا و لایههای تصمیم گیر در سازمان، هیچ فرصت خودنمایی پیدا نکرد. او غیر از اختلاف با مدیر شبکه سه، بر سر «مستند تیم ملی» با مدیر شبکه مستند نیز به مشکل خورده بود. حالا باید شاهد حذف صدای او از گزارشهای سابق باشیم، به ویژه دیدار تاریخی با کره جنوبی و گل قوچان نژاد! حتما شما علاقمندان نتایج زنده ورزشی خصوصا فوتبال خاطلات بسیاری با صدای این گزارشگر باسابقه تلویزیون دارید.
مزدک میرزایی پس از سفر اخیری که همراه همسرش به خارج از کشور داشت و شایعاتی که درباره پیوستنش به یکی از شبکههای فارسی زبان در فضای مجازی پخش شد، دیروز وارد لندن و ساعتی بعد در ساختمان یکی از شبکههای مخالف دیده شد. برخی دوستان و نزدیکان این مجری و گزارشگر کم حرف برنامههای ورزشی صداوسیما پیش از این، مهاجرت وی را تکذیب کرده بودند، اما ساعاتی بعد مشخص شد که مزدک میرزایی به همراه همسرش مهاجرت کرده و قرار است به زودی روی آنتن یکی از کانالهای فارسی زبان ظاهر شود که نام این شبکه هم دیشب علنی شد.
مزدک میرزایی که متولد سال ۱۳۴۹ در تهران است، از سال ۱۳۷۶ بر خلاف رشته تحصیلی اش که مهندسی صنایع بود، فعالیت حرفهای را در سازمان صداوسیما آغاز کرد و نخستین بار ده دقیقه از یک مسابقه فوتبال خارجی را کنار جواد خیابانی گزارش کرد تا به جرگه گزارشگران رسمی تلویزیون اضافه شود. او در همه این سالها به کار ترجمه نیز پرداخت و کتابها و مقالاتی از او منتشر شده است.
اما همه میخواهند بدانند انگیزه مزدک میرزایی از این مهاجرت چه بود؟ آیا پای مسائل مالی در میان است یا اینکه فضای کار برای او فراهم نبود. خیلیها میگویند بعد از ۲۲ سال کار در صداوسیما، مزدک میرزایی به واسطه عدم ارتباطات قوی با مدیران رده بالا و لایههای قدرت در سازمان، هیچ فرصت خودنمایی پیدا نکرد و در واقع کمتر دیده شد که یک پروژه مهم به او سپرده شود.
در حالی که گفته میشود مزدک میرزایی این اواخر با مدیر جدید و جوان شبکه سه اختلافاتی جدی داشت، برخی نزدیکانش معتقدند مشکل اصلی به شبکه مستند مربوط و گفته میشود که میرزایی بر سر مستندی درباره تیم ملی ایران با مدیر شبکه مستند به اختلاف خورد.
آخرین کار حرفهای مزدک هم برنامه جهان فوتبال با شبکه خصوصی آپارات بود، اما نزدیکان و رفقایش میگویند او تا آخرین هفتهها، درگیر دریافت برخی مطالبات معوقه سالهای گذشته اش بابت ساخت برنامههایی در برخی شبکههای سیما بود. اینها تنها اطلاعاتی است که از سوی طیف دوستان نزدیک این کارمند سابق صداوسیما مطرح میشود و باید منتظر اظهارنظر احتمالی خود مزدک درباره دلیل اصلی اش برای ترک ایران باشیم.
به هر حال از حلقه دوستانه فردوسی پور، پیمان یوسفی، مزدک میرزایی ـ که تا همین چندماه پیش پیشقراول برنامههای ورزشی شبکه سه بودند ـ هیچ بک در این کانال سابقا پرمخاطب نمانده اند. عادل و برنامه اش حذف شدند، پیمان یوسفی به شبکه یک رفت و آخرین نفر هم راهی آن سوی مرزها شد.
معضل جدید تلویزیون ایران؛ حذف صدای مزدک
گزارشگر برتر تلویزیون ایران در سال ۸۴ که بازی تاریخی ایران مقابل کره جنوبی در اولسان را که با گل رضا قوچان نژاد به صعود شیرین ایران به جام جهانی منجر شد، گزارش کرده بود، حالا یکی از مغضوبین صداوسیما خواهد شد. سابقه در موارد مشابه میگوید صداوسیمای جمهوری اسلامی از این پس گزارشهای مزدک روی بازیهای بی شمار داخلی و خارجی را در صورت لزوم برای پخش مجدد، سانسور خواهد کرد؛ نظیر آنچه برای چندین گزارشگر سابق رخ داد و طی همه این سالها صدای اسکندر کوتی جایگزین صدای گزارشگرانی شده که جلای وطن کرده اند.
واکنش ها به مهاجرت مزدک میرزایی
از غروب دیروز که خبر قطعی بودن مهاجرت این گزارشگر به همراه همسرش در فضای مجازی و رسانه های اینترنتی پخش شد، اظهارنظرهای بسیاری در موردش مطرح شد و سه طیف مختلف درباره آن عقاید خود را مطرح کردند؛ گروه نخست این اقدام را بر اساس یک تصمیم شخصی دانسته و بقیه را به قضاوت نکردن کار و حریم خصوصی دیگران دعوت کردند. این دسته معتقدند که مزدک میرزایی هم مثل همه آدم های جامعه حق انتخاب دارد و می تواند برای صلاح زندگی خودش و خانواده اش تصمیم بگیرد.
گروه دوم اما به هواداری از تصمیم او برخاسته اند و اوضاع وخیم اقتصاد داخلی و فشارهای ناشی از تحریم ها را دلیل محکمی برای خروج او و امثال او از کشور می دانند. برخی در این میان گفته اند اگر برای آنها نیز چنین فرصتی فراهم می شد، تصمیمی جز این نمی گرفتند! تعداد زیادی از مردم عادی نیز به تأثیر افکار مدیران جدید شبکه سه در این گونه رویدادها اشاره کرده و خواستار حذف این طرز فکر از صداوسیمای ایران شده اند.
گروه سوم اما پیوستن به شبکه اینترنشنال را در شرایط فعلی که جنگ اقتصادی و سیاسی بین ایران و غرب در جریان است، کمک به اردوگاه دشمن محسوب کرده اند و در سرزنش و انتقاد از این تصمیم گزارشگر صداوسیما برخاسته اند. آنها می گویند مزدک بیش از دو دهه نان تلویزیون ایران را خورد و معروف شد و پروبال گرفت؛ حالا هم این ترک وطن نوعی خیانت است!
یک گزارشگر فوتبال دیگر از ایران رفت؟
با مهاجرت مزدک میرزایی به شبکه ماهوارهای ایران اینترنشنال و حذف تدریجی عادل فردوسیپور از شبکه سوم، موج جدایی گزارشگران فوتبال از تلویزیون فروکش نکرده است. بهنظر میرسد یکی دیگر از گزارشگران فوتبال صداوسیما جذب شبکههای ماهوارهای فارسیزبان در خارج از ایران شده است.
سهشنبهشب در یک تلویزیون آنور آبی صدایی آشنا روی یک مستند نظر مخاطبان ایرانی این کانال را بهخود جلب کرد. صدا، تعدیلشده همان صدایی بود که عادت داشتیم روی گزارشهای فوتبال از این گزارشگر بشنویم. او برای نریشن این مستند دیگر نیازی به هیجان دادن با گزارش خود نداشت و از روی متنی آمادهشده میخواند.
روز گذشته تلاش زیادی برای تماس با این مجری و گزارشگر کردیم اما فایدهای نداشت. گمان ما بر این بود که او هم مثل مزدک برای همکاری با یک رسانه بیگانه از ایران خارج شده است. چیزی که ظن ما را قویتر میکرد مواضعش پس از مهاجرت همتای گزارشگرش به انگلیس بود. شاید او با آن مواضع میخواسته پیش از رفتن، خودش را تطهیر و جداییاش را توجیه کند.
همه نشانهها حکایت از آن دارد که گزارشگر مورد اشاره به خار ج مهاجرت کرده است. چند وقت پیش و قبل از شنیدن صدایش از کانال مورد نظر شایعه شده بود که همسر و فرزندش از ایران خارج شدهاند. دیروز تماسهایش را جواب نمیداد و بعد از چندبار زنگ خوردن، تماس روی پیغامگیر میرفت و عجیب اینجا بود که صدای ضبط شده پیغامگیر او به زبان عربی بود. این را هم در نظر بگیرید که دفتر این کانال ماهوارهای در یکی از کشورهای همسایه جنوبی ایران در حاشیه خلیجفارس است.
با دفتر مجلهای که بهنظر مرتبط با این شبکه است و نشریهای با همین نام منتشر میکند ارتباط گرفتیم که آنها منکر هرگونه ارتباط با شبکه ماهوارهای شدند. چندی پیش هم خبری درباره بازداشت ۲نفر بهاتهام همکاری با این شبکه منتشر شده بود. این دو تن، متهم به تشکیل تیمی برای دوبله محصولات شبکه مزبور شدند. به این ترتیب بهنظر میرسد همکاری با این شبکه تلویزیونی منع قانونی دارد.
وقتی تماسهای تلفنی دیروز ما با این گزارشگر به نتیجه نرسید، سعی کردیم از طریق واتساپ با او تماس بگیریم. تماس که پاسخ داده نشد؛ پس فایلی صوتی برایش در همان اپلیکیشن گذاشتیم که او آن را seen کرد اما باز هم جواب نداد.این گزارشگر سرشناس چند هفته قبل پیامکی به یکی از همکارانش فرستاد که مشخص بود از آن دسته پیامکهایی است که برای چند نفر دیگر هم فوروارد کرده است. محتوای پیام این بود که او دنبال آرشیو برخی مجلات و نشریات نایاب قدیمی میگشت. اگر یادتان باشد، اتهامی که به مزدک میرزایی میزدند این بود که او بخشی از آرشیو ورزشی صداوسیما را با خود به انگلیس برده است.
حالا همه این شواهد را کنار هم بگذارید؛ پخش صدای یک گزارشگر یا صدایی شبیه او از یک شبکه ماهوارهای خارجی، فرستادن همسر و فرزند به خارج در فاصله چندماه قبل از این اتفاق، پیغامگیر عربی روی گوشی موبایل، حمایت از مهاجرت مزدک میرزایی و پیوستن او به یک شبکه ماهوارهای خارجنشین بهاصطلاح معاند، درخواست از دوستان مطبوعاتی برای پیدا کردن آرشیو نشریات قدیمی کمیاب و نایاب و… شما بودید شک نمیکردید؟!
منبع : flashscore.com