موتور نیمه خاموش صنایع تبدیلی خراسان شمالی – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

خبرگزاری آنلاین گروه استان ها – پروانه شیری: ایجاد صنایع تبدیلی متناسب با تولیدات کشاورزی در هر استان می تواند ظرفیتی برای اشتغال رونق و توسعه اقتصادی باشد اما خراسان شمالی تعداد صنایع تبدیلی کافی ندارد و کشاورزان برای جلوگیری از ضررهای بیشتر محصولاتشان را با قیمت های ناچیز به دلال ها و واسطه هایی می فروشند که آن ها محصولات را پس از انتقال به صنایع تبدیلی دیگر استان ها و فرآوری محصول با قیمت های چند برابری در بازارها عرضه می کنند.

موتور نیمه خاموش صنایع تبدیلی خراسان شمالی

خام فروشی بلای جان اقتصاد کشاورزی است

یکی از کشاورزان که بر این باور است طی سال های اخیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جدیدی در خراسان شمالی ایجاد نشده است می گوید: محصولات خراسان شمالی به دلیل شرایط آب و هوایی و کوهستانی بودن نسبت به دیگر استان ها دیرتر و پس از اشباع به بازار می رسد در نتیجه محصولات با نرخ های بسیار ناچیزی به فروش می رسد.

یکی دیگر از تولیدکنندگان انگور نیز می گوید: با اینکه عمده تولیدات کشاورزی در خراسان شمالی انگور است اما به غیر از یک کارخانه در شیروان کارخانه آبمیوه گیری و دیگر صنایع تبدیلی در این زمینه وجود ندارد و هر سال در زمان برداشت و اشباع شدن بازار قیمت این محصول به شدت کاهش می یابد به طوری که حتی هزینه های تولید را نیز جبران نمی کند.

علوی می افزاید: اگر چه مراکزی برای نگهداری انگور در استان خراسان شمالی ایجاد شده اما کیفیت نگهداری آن ها به قدری پایین است که عمده کشاورزان ترجیح می دهند محصولات شأن را در زمان برداشت به بازار عرضه کنند تا با فاسد شدن و بی کیفیتی محصول در دیگر فصول مواجه نشوند.

وی خام فروشی را بلای جان اقتصاد کشاورزان می داند و می گوید: عمده محصولات باغی استان بدون فرآوری و به شکل خام از استان خارج می شود که ارزش افزوده آن نصیب دیگر شهر و استان ها می شود.

دغدغه فروش محصولات باغی

رئیس انجمن خبرگان کشاورزی شیروان نیز در این باره می گوید: برای جلوگیری از خام فروشی تولیدات خراسان شمالی باید حداقل سردخانه با ظرفیت کافی در استان وجود داشته باشد تا باغداران محصولاتشان را ناگزیر با قیمت های بسیار ناچیز به دلال های نفروشند.

رحمانیان معتقد است: با شرایط موجود کشاورزان در زمان برداشت محصولاتشان را با قیمت های ناچیز عرضه می کنند اما در زمان غیر فصل همان محصول را با قیمت های چند برابری خریداری می کنند.

وی با اشاره به اینکه تولید کشمش سال گذشته شیروان همچنان روی دست کشاورزان مانده است می افزاید: در حالی که هر کیلو کشمش در بازار ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان عرضه می شود اما همین محصول با قیمت ۵۵ هزار تومان هم از کشاورزان خریداری نمی شود.

وی توصیه می کند: اگر صنایع تبدیلی مناسب در استان و منطقه شیروان وجود داشته باشد و تولیدات کشمش ها در بسته های ۲۰۰ گرمی بسته بندی شود به طور حتم در برنامه غذایی دانش آموزان هم قرار می گیرد اما در حال حاضر بسته بندی های ۱۰۰ کیلویی علاوه بر افزایش حجم و قیمت باعث کاهش توان خرید مردم هم شده است.

به گفته وی اگر حاشیه امنی برای تولید ایجاد شود کشاورزان به جای صرف وقت در بازار می توانند برای افزایش کیفیت تولید تلاش کنند و در زمان تولید دغدغه فروش و بازار را نداشته باشند.

ضایعات ۳۰ درصدی محصولات باغی

یک کارشناس کشاورزی هم با اشاره به نقش مهم صنایع بسته بندی و برند سازی در اقتصاد کشاورزی می گوید: تهیه مربا کمپوت آبمیوه لواشک خشکبار و سرکه از اولویت های اصلی در ایجاد صنایع تبدیلی است که در زنجیره تولید باید واحدهای بسته بندی و فرآوری راه اندازی شوند.

به گفته اقبالی سالانه ۲۰ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزان به ضایعات تبدیل می شود بنابراین متولیان امر باید برای جلوگیری از این گونه ضایعات ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی را در اولویت برنامه هایشان قرار دهند.

وی ادامه می دهد: با توجه به شرایط اقتصادی موجود اگر صنایع تبدیلی به شکل متمرکز در خراسان شمالی ایجاد شود علاوه بر رونق اقتصادی موجب اشتغالزایی نیز می شود.

وی همچنین با اشاره به گذشته های دور که منطقه خراسان شمالی بیشترین و بزرگ ترین صنایع تبدیلی را داشت می گوید: با مقایسه صنایع تبدیلی استان با دیگر استان ها متوجه می شویم که کشاورز خراسان شمالی بهره وری مناسبی ندارد و عمده سود آن نصیب شهر و استان های دیگر می شود.

موتور نیمه خاموش صنایع تبدیلی خراسان شمالی

ضعف صنایع تبدیلی باغی

مدیر صنایع و مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم با اذعان به کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان می گوید: تاکنون ۱۳۴ واحد صنایع تبدیلی در رشته های مختلف در استان ایجاد شده اما در بحث محصولات باغی ضعف داریم.

آغا میری ایجاد صنایع کنسانتره میوه را از اولویت های سرمایه گذاری در استان ذکر می کند و می افزاید: اگر سرمایه گذاری در این بخش باشد علاوه بر اینکه مجوزهای لازم را در کوتاه ترین زمان ممکن صادر می کنیم آن ها را در حد توان کمک هم می کنیم.

وی اضافه می کند: چون استان کمتر توسعه یافته هستیم سود تسهیلات ۶ درصد کمتر از سود تسهیلات مناطق توسعه یافته است. با این وجود در تلاش هستیم بازهم سود تسهیلات را کاهش دهیم.

به گفته وی با وجود مشوق های در نظر گرفته شده سرمایه گذاران تمایلی به سرمایه گذاری در این بخش ندارند و شاید رقابت با صنایع بزرگ در کشور برای آن ها مشکل است.

آقامیری با اشاره به ظرفیت ۴۰ هزار تنی سردخانه های استان اضافه می کند: به دلیل ذهنیت پیش آمده در سال های گذشته که محصولات در سردخانه استان فاسد شد باغداران همچنان از این ظرفیت ها استقبال نمی کنند این در حالی است که مشکل سردخانه در همان سال های گذشته رفع شده است.

به گفته وی در حال حاضر ۸ سردخانه فعال زیر نظر جهاد کشاورزی و ۳ سردخانه زیر نظر اداره کل صنعت معدن و تجارت فعال و آماده نگهداری محصولات باغی کشاورزان هستند.

نیاز است در رشته های مختلف کشاورزی به ویژه محصولات باغی واحدهای بیشتری ایجاد شود تا به این طریق علاوه بر حفظ ارزش افزوده از خام فروشی و بر باد رفتن دسترنج کشاورزان خراسان شمالی نیز جلوگیری شود.

دکمه بازگشت به بالا