بهترین دستگاه های چاپ دیجیتال وارداتی در ایران
راهنمای خرید دستگاه چاپ دیجیتال
اگر بخواهیم بهصورت دقیق بیان کنیم باید بگوییم که تاریخچه دستگاه چاپ در جهان به هزاران سال پیش و زمانی که چاپ روی خشک و گل انجام میشد برمیگردد. اما اولین دستگاه چاپ با جوهر توسط گوتنبرگ اختراع شد که قابلیت چاپ تصویر و متن را داشت. در این نوشته به بررسی انواع دستگاه چاپ و راهنما جهت خرید دستگاه چاپ میپردازیم، بهترین برندهای دستگاه چاپ را نیز معرفی میکنیم. یوهانس گوتنبرگ را بهعنوان مخترع دستگاه چاپ و پرچمدار صنعت چاپ در اروپا میدانند که برای اولین بار یک دستگاه مکانیزه برای انجام روشهای چاپ باسمهای و استفاده از حروف چاپی ارائه نمود. درواقع روشی که در این دستگاه به کار گرفته شده قرنها پیش توسط چینیها مورداستفاده بود که گوتنبرگ آنها را در قالب یک ماشین چاپ کاربردی نمود.

چاپ سنگی یا لیتوگرافی نیز توسط یک نمایشنامهنویس آلمانی به نام آلوئیس زنه فلدر در سال ۱۷۹۶ میلادی یعنی ۳۰۰ سال پس از اختراع دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ اختراع شد. از مهمترین مزایای این روش چاپ کاهش قابلتوجه هزینههای چاپ و رواج صنعت چاپ در جهان بود. در این زمان انواع دستگاه چاپ دچار تغییر و تحولات اساسی گردید. پسازآن دستگاه چاپ مضاعف سیلندری اختراع شد که قابلیت چاپ دو رو را داشت. پسازآن ماشین چاپ با کاغذ رول طراحی و ساخته شد.
در سال ۱۹۱۲ کاسپار هرمان توانست ماشین چاپ پشتورو زن افست را طراحی کرده و بسازد. انواع دستگاه چاپ پدالی از مدل ماشینهای مسطح اولیه است که با فشار روی پدال پایی کار میکرد. در این دستگاه تغذیه کاغذ بهصورت تکبرگی بود و با دست انجام میشد از این دستگاه برای چاپ در تیراژهای پایین استفاده میشد. اولین روزنامه تایمز در ۱۸۱۴ توسط دستگاهی به چاپ رسید که سیلندر آن با فشار بخار کار میکرد.
یوهانس گوتنبرگ را بهعنوان مخترع دستگاه چاپ و پرچمدار صنعت چاپ در اروپا میدانند که برای اولین بار یک دستگاه مکانیزه برای انجام روشهای چاپ باسمهای و استفاده از حروف چاپی ارائه نمود. درواقع روشی که در این دستگاه به کار گرفته شده قرنها پیش توسط چینیها مورداستفاده بود که گوتنبرگ آنها را در قالب یک ماشین چاپ کاربردی نمود. چاپ سنگی یا لیتوگرافی نیز توسط یک نمایشنامهنویس آلمانی به نام آلوئیس زنه فلدر در سال ۱۷۹۶ میلادی یعنی ۳۰۰ سال پس از اختراع دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ اختراع شد.
از مهمترین مزایای این روش چاپ کاهش قابلتوجه هزینههای چاپ و رواج صنعت چاپ در جهان بود. در این زمان انواع دستگاه چاپ دچار تغییر و تحولات اساسی گردید. پسازآن دستگاه چاپ مضاعف سیلندری اختراع شد که قابلیت چاپ دو رو را داشت. پسازآن ماشین چاپ با کاغذ رول طراحی و ساخته شد. در سال ۱۹۱۲ کاسپار هرمان توانست ماشین چاپ پشتورو زن افست را طراحی کرده و بسازد. انواع دستگاه چاپ پدالی از مدل ماشینهای مسطح اولیه است که با فشار روی پدال پایی کار میکرد. در این دستگاه تغذیه کاغذ بهصورت تکبرگی بود و با دست انجام میشد از این دستگاه برای چاپ در تیراژهای پایین استفاده میشد. اولین روزنامه تایمز در ۱۸۱۴ توسط دستگاهی به چاپ رسید که سیلندر آن با فشار بخار کار میکرد.
تاریخچه انواع دستگاه چاپ در ایران
تاریخچه انواع دستگاه چاپ در ایران نیز با ورود وسایل تیبوگرافی یا چاپ حروفی در سال ۱۲۳۳ توسط شخصی به نام زینالعابدین تبریزی آغاز گردید و پسازآن در اوایل سال ۱۲۳۵ه.ق دومین دستگاه چاپ توسط میرزا صالح شیرازی وارد ایران شد.
میرزا جعفر تبریزی نیز در سال ۱۲۴۰ه.ق، دستگاه چاپ سنگی را از مسکو به ایران آورد و یک چاپخانه سنگی در ایران راهاندازی نمود. امروزه انواع دستگاه چاپ افست و چاپ دیجیتال در بازار وجود دارند که هرکدام نیز انواع مختلفی دارند اما برای یک چاپ با کیفیت تنها به دستگاه چاپ نیاز نیست بلکه انواع ماشینآلات و دستگاههای دیگر موردنیاز است که شامل دستگاههای برش کاغذ و دستگاههای موردنیاز پس از انجام مراحل چاپ میباشد.
انواع دستگاه چاپ امروزی
امروزه دستگاههای متعددی برای چاپ مورداستفاده قرار میگیرد. در اینجا به انواع مختلف ماشین چاپ اشاره میکنیم:
انواع دستگاه چاپ افست
متداولترین روش چاپی است که میتواند روی کاغذ باکیفیت و در تیراژهای نسبتاً بالا انجام شود. این روش را برای تیراژهای پایینتر نیز میتوان به کار برد اما از نظر اقتصادی بهصرفهتر است که برای چاپ در تیراژ پایین از روشهای چاپ اسکرین و دیجیتال استفاده کنیم. ازآنجاکه در این روش برجستگی یا فرورفتگی در رابط یا زینک دیده نمیشود به آن چاپ مسطح نیز گفته میشود.
انواع دستگاه چاپ هلیوگراور
این نوع دستگاهها دارای سیلندر هستند و برای چاپ در تیراژ میلیونی کاربرد دارند. در چاپ افست برای تیراژهای بالا باید زینک های متعدد تهیه کرد.
انواع دستگاه چاپ فلکسو
در این روش از کلیشههای فتو پلیمر یا لاستیکی انعطافپذیر استفاده میشود به همین دلیل به آن فلکسو گفته میشود.
از مهمترین ویژگیهای این نوع دستگاهها میتوان به:
سرعتبالا
چاپ به شکل رول بر روی مواد متنوع ازجمله نایلون و متالایز
چاپ در تیراژهای بالا
هزینه کم اشاره کرد. در این روش چاپ برجسته کلیشه لاستیکی مستقیماً با لفاف موردنظر در تماس میباشد.
انواع دستگاه چاپ سیلک اسکرین
این روش از پرکاربردترین روشهای چاپی محسوب میشود. کمتر متریالی را میتوان یافت که چاپ سیلک اسکرین بهصورت دستی یا ماشینی روی آن امکانپذیر نباشد. در این روش مرکب قابلاستفاده تنوع بالایی دارد ازاینرو میتوان آن را روی متریالهای متعدد و متنوعی چاپ نمود. از دیگر ویژگیهای انواع دستگاه چاپ سیلک اسکرین میتوان به امکان چاپ روی سطوح:
- صاف
- گرد
- بینظم
و … اشاره نمود.
انواع دستگاه چاپ تامپو
این نوع روش جزء چاپهای گود به شمار میرود.
از مشخصه مهم این روش امکان چاپ روی مواد مختلف ازنظر جنس و شکل هندسی میباشد با این روش میتوان روی انواع سطوح صاف، منحنی، گرد ، محدب و حتی کره عمل چاپ را انجام داد. در این روش از یک واسط لاستیکی از جنس سیلیکون که به آن تامپون گفته میشود استفاده میگردد.
انواع دستگاه چاپ افست روی فلز
این روش همانطور که گفته شد یکی از باکیفیتترین سیستمهای چاپ محسوب میشود و آن را روی متریالهای متنوع غیر از کاغذ و مقوا نیز میتوان چاپ کرد. چاپ روی قوطیهای رب گوجهفرنگی، تن ماهی، آبمیوههای مختلف، قوطیهای رنگ و … معمولاً به شیوه چاپ افست انجام شده است.
انواع دستگاه چاپ مخمل
در روش چاپ مخمل یا فلوک مخمل یا جیر را در پودرهایی در طول و سطح مقطع چسب کاری شده فرومیبرند. با این روش طراحان و شرکتهای تبلیغاتی میتوانند کارهای خلاقانه و زیبایی طراحی نمایند.
انواع دستگاه چاپ لترپرس
چاپ ملخی که از قدیمیترین ماشینهای چاپ میباشد نوعی چاپ لترپرس است. این نوع ماشینها امروزه کاربرد زیادی ندارند و رو به انقراض میباشند اما هنوز هم میتوان توسط آنها کارهایی مثل:
چاپ کارت ویزیت
- چاپ سربرگ
- چاپ اعلامیه
- و …
را در تیراژ پایین توسط حروف سربی، کلیشههای فلزی و قالبهای برش انجام داد.
انواع دستگاه چاپ ایچینگ
این روش شامل ایجاد خوردگی در فلز با استفاده از اسید است. که توسط آن طرح، نقش و نوشتهها بهراحتی به روی فلز حک میشود و از بین نمیرود. ثبت آرم روی دسته شیرآلات بهگونهای که در اثر تماس , استفاده و رطوبت از بین نرود و پاک نشود. حال که با انواع و اقسام دستگاههای چاپ آشنا شدیم میخواهیم بعضی از آنها را موردی مورد بررسی قرار دهیم و بدانیم در هنگام خرید باید به چه مواردی باید توجه کنیم.
راهنمای خرید دستگاه چاپ بنر و فلکس
اگر ميخواهيد دستگاه چاپ فلكسی و بنر يا به عبارت كلی دستگاه outdoor خریداری كنيد که بتوانید اجناسی مثل استیکر ، مش ، چرم و چیزهایی مانند این را چاپ کنید بهتر است به چند نکته توجه داشته باشيد ؛ اصولاً برای خریداری دستگاههای چاپ فلكسی و بنر بایستی به چند نکته اصلی توجه نمود که در ادامه برای هر کدام از آنها توضیحات کلی ارائه شده که میتوانید با مطالعه آن اطلاعات جامعی را به دست آورید .
نرم افزار ريپ دستگاه :
ريپ نقش مهمی را در خروجی نهايی كار ایفامیکند ، هر قدر ريپ دستگاه شما قويتر باشد كارتان بهتر چاپ مي شود. منظور از ريپ قويتر ريپی است كه گزينه های بيشتری برای انواع چاپ داشته باشد و پروفايلهای زيادی در خود داشتهباشد، اين پروفايلها معمولا توسط كمپانی سازنده ريپ و توليد كنندگان دستگاه درست ميشوند و در مواردی هم توسطفروشندگان دستگاه درست ميشود .
در هر حال در نظر داشته باشيد جوهرهايی را استفاده كنيد كه با آن پروفايل ست شده باشند و به اين نكته توجه داشته باشيد كه اگر قصد داريد از جوهر ديگری به جای جوهری كه كارخانه فروشنده دستگاه يا فروشنده دستگاه توصيه كرده استفاده كنيد حتماً بايستی پروفايل مخصوص آن جوهر را نيز درست كنيد.
هد های چاپ :
هد دستگاه مهمترين بخش دستگاه است و نهايتاً شما خروجی كارتان را از آن ميگيريد ، هر هد بسته به نوع كاركردش مزايا ومعايبی دارد كه تا حد امکان در مورد آنها بحث خواهیم کرد.
تمامی هدها دارای نازلهای بسیار ریزی میباشند که جوهر از آنها خارج میشود این نازلها را نسبت به میزان کوچک یا درشت بودنشان به انواع 80 ،60 ،42 ، 35 ، 15 و 12پیکولیتر تقسیم میکنند ، اعداد کمتر نشان دهنده ریزتر بودن نازلهای هد است ، هد 12 پیکولیتر کار شما را در حد پرینترهای خانگی چاپ میکند و هدهای با نازل درشت تر برای کارهایی که از فاصله دورتر دیده میشوند مناسب هستند.
در کنار این مسائل تعداد بالای نازلها به سرعت چاپ شما کمک میکند ، تعداد نازلها در هر هد معمولاً با اعداد 128 ، 256 ، 512 و 1024 مشخص میشوند ، هر قدر تعداد نازلها بیشتر باشد سرعت چاپ شما بیشتر خواهد شد به این معنی که زمانی که شما از هد 1024 استفاده میکنید پهنای چاپ شما مثلاً در pass 3 معادل 2/5 سانتیمتر و در هد 128 با همان pass معادل 0/5 سانتیمتر خواهد بود ، در زیر برای هر کدام از هدها توضیح مختصری داده شده که میتوانید آنها را نیز مطالعه فرمایید:
هد زار انگلیس :
هدهای زار یکی از اولین هدهایی است که وارد بازار ایران شد، چندین سال است که کار میکند و همچنان نیز مورد توجه خریداران است از معایب مدلهای قدیمی میتوان به این مسئله اشاره کرد که معمولا کار را تیره چاپ میکند ولی برای چاپ فلکسی مناسب است قیمت مناسبی دارد و برای کارهای تیراژ بالا مناسب است. هدهای دستگاههای ارائه شده توسط فرارنگ از نوع Xaar 382 و Xaar 600 میباشند که جدیدتیرین نوع و باکیفیت ترین نوع آن است .
هد اسپكترا :
بعد از هد زار وارد ايران شد و مورد استقبال نيز قرار گرفت ، از مزايای اين هد ميتوان به طول عمرزياد و واقعی تر بودن رنگها اشاره كرد ولی در عوض هزینه های نگه داری این نوع هد بالاتر از هد زار است. آخرین نسل از این هدها با نام اسپکترا استار فایر وارد بازار شده اند .
هد اپسون :
هدهای اپسون در زمينه لارج فرمت جديدتر از بقیه هدها می باشند ،و قابلیت نصب روی دستگاهها با عرض کم را نیز ارند ضمنا كيفيت چاپ بسيار بالايی دارد ، رنگها زنده تر چاپ ميشوند ، تكنولوژی كاملاً جديدی دارد و طول عمركمتری دارد البته اين مسئله خیلی مهم نیست چرا که در مقایسه با سایر انواع هد قیمت کلی هدهای اپسون به مراتب کمتر است . هد های اپسون ارائه شده از طرف فرارنگ از نوع جدید آن یعنی DX7 میباشند که بسیار سرعت بالاتر از نسل قبلی دارند و گرفتگی هد در آنها کاملا بر طرف شده است .