آموزش استفاده از سرخ کن در 6 گام!
معمولا سرخ کردن غذا با دردسرهای زیادی مانند کثیف و چرب شدن تعداد زیادی ظرف، اجاق گاز و محیط اطراف همراه است. با پیشرفت تکنولوژی و بهروز شدن لوازم آشپزخانه، سرخکنها وارد دنیای آشپزی شدند و کار را راحت کردند. با استفاده از سرخ کن میتوان حجم زیادی غذای سرخکردنی ترد و خوشطعم تهیه کرد، بدون اینکه ظروف زیادی چرب شوند. اما از آنجا که این وسیله دارای سیستم و تجهیزات ویژهای است، لازم است طرز استفاده از سرخ کن را بدانیم تا علاوهبر استفاده بهینه، با رعایت نکات کاربردی، سالم ماندن دستگاه را برای مدت طولانی تضمین کنیم.
انواع سرخ کن
- سرخ کن برقی
- سرخ کن پروپان
- سرخ کن هوا (سرخکن بدون روغن)
راهنمای استفاده از سرخ کن
آموزش استفاده از سرخ کن شامل موارد پیچیده و خاصی نیست. صرفا با رعایت چند نکته اصولی میتوان بهترین بهرهوری را از دستگاه داشت:
۱. حداکثر روغن داخل سرخ کن را رعایت کنید
در حدی درون سرخ کن خود روغن بریزید که به خط ماکزیمم یا نصف ظرف برسد؛ چون با ریختن مواد غذایی درون آن، ممکن است روغن سرریز شود.
بعضی از سرخکنها در دفترچه راهنما توضیح میدهند که برای هر نوع مواد غذایی و حجمهای متفاوت، چه مقدار روغن استفاده کنید.
۲. سرخ کن را روشن کنید
سرخ کن را به برق وصل کرده و دستگاه را روشن کنید. توجه داشته باشید که هنگام اتصال دستگاه به برق و روشن کردن آن، دوشاخه بر اثر تماس با مواد غذایی خیس نشده باشد.
توجه به این نکات کوچک میتواند در پیشگیری از ایجاد آسیب در دستگاه و همچنین خطر برقگرفتگی بسیار موثر باشد.
۳. دمای سرخ کن را تنظیم کنید
طبق دستورالعملهای گفتهشده در دفترچه راهنمای طرز استفاده از سرخ کن خود، دمای دستگاه را تنظیم کرده و صبر کنید تا به دمای موردنظر برسد.
در صورتی که دستگاه شما دارای ترموستات باشد، با روشن و خاموش شدن چراغ به شما اعلام میکند که سرخ کن به دمای موردنظر رسیده است. در غیر اینصورت میتوانید برای استفاده کردن از سرخ کن، از یک دماسنج استفاده کنید.
۴. غذا را درون سبد و سبد را در دستگاه قرار دهید
بعد از گرم شدن دستگاه، غذا را درون سبد مخصوص سرخ کن قرار دهید و سبد را در دستگاه بگذارید. از پر کردن بیش از حد سبد خودداری کنید؛ زیرا میتواند باعث خوب سرخ نشدن یا نرم شدن مواد غذایی شود.
۵. منتظر بمانید تا غذا آماده شود
برای استفاده کردن از سرخ کن باید مدت زمان لازم برای پخت هر ماده غذایی را بدانید. بر اساس مدت زمان موردنیاز، تایمر دستگاه را تنظیم کنید.
۶. سبد را از دستگاه خارج کنید
در مرحله آخر، پس از سپری شدن زمان سرخ کردن مواد، سبد را از سرخ کن خارج کرده و در صورتی که میخواهید چربی اضافی غذا را بگیرید، میتوانید از دستمالهای جاذب روغن استفاده کنید.
طرز استفاده از سرخ کن بدون روغن
یکی از جدیدترین و مدرنترین لوازم برقی آشپزخانه، سرخ کن بدون روغن هستند. در این نوع سرخ کن از سیستم گرم کردن فر استفاده شده است.
درون دستگاه هوای گرم ایجاد میشود و به همه بخشهای غذا منتقل میشود و ماده غذایی را گرم میکند. این سیستم سلامت مواد غذایی را افزایش میدهد و نسبت به طرز استفاده از سرخ کن قدیمی آسانتر است و کیفیت بهتری دارد.
این سرخکنها هم دارای سبدهای سوراخدار هستند که باعث میشود جریان هوا بهخوبی در آن به گردش دربیاید؛ در نتیجه مواد غذایی باکیفیت بالایی سرخ میشوند.
4 نکته مهم طرز استفاده از سرخ کن بدون روغن
- مواد غذایی را تکان دهید
در حین استفاده از سرخ کن و سرخ کردن غذا، لازم است با باز کردن درب سرخ کن غذا را تکان دهید تا از چسبیدن غذا به سبد جلوگیری شود. غذاهایی مانند سیب زمینی یا چیپس را هر 10 یا 15 دقیقه تکان دهید.
- سرخ کن را بیش از حد پر نکنید
به اندازهای درون دستگاه را پر کنید که مواد غذایی فضای کافی برای چرخش را داشته باشند. این کار باعث میشود تا غذا بهخوبی سرخ شود.
- روی غذا روغن کمی استفاده کنید
از روغن کمی استفاده کنید و بهتر است روغن را اسپری کنید تا مطمئن شوید که غذا به سبد نمیچسبد.
اگر قصد سرخ کردن مواد غذایی چرب مانند بال مرغ را دارید، حتماً بهصورت دورهای روغن دستگاه را خالی کنید تا باعث ایجاد دود نشود.
- از اشیاء تیز یا ساینده برای هم زدن استفاده نکنید
برای هم زدن مواد غذایی از ابزار آشپزخانه فلزی یا ساینده استفاده نکنید تا از ایجاد خراش در ماهیتابه نچسب دستگاه جلوگیری کنید.
مزایای استفاده از سرخ کن رژیمی بدون روغن
امروزه موارد استفاده از سرخ کن بدون روغن طرفداران بسیاری پیدا کرده است. در واقع مزایایی که این نوع سرخ کنها دارند، موجب شده است که علاقهمندان به تغذیه سالم، از آن بهعنوان یک وسیله مفید و کمضرر نام ببرند.
از جمله مزیتهای سرخ کن بدون روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدون نیاز به روغ
- مواد غذایی سرخشده در سرخ کن بدون روغن کالری کمتری نسبت به مواد غذایی سرخ شده عادی
- کثیف نشدن آشپزخانه
- قابلیت گرم نگهدارنده غذا
- سرعت بالاتر در سرخ کردن
- طرز استفاده راحت
- دارای برنامههای پخت متنوع
- دارای امکان گریل کردن مانند گریل در مایکروفر
طرز استفاده از سرخ کن پلوپز
پلوپزهای چند کاره این قابلیت را دارند که بتوانید از برنامه سرخ کن آنها استفاده کنید. در واقع طرز روشن کردن سرخ کن پلوپز بسیار آسان است.
فقط کافی است سبد فلزی سرخ کن را روی قابلمه مخصوص پخت پلوپز بگذارید و پس از ریختن روغن داخل آن، برنامه سرخ کن را فعال نمایید تا سرخ کن پلوپز شروع بهکار کند.
طرز استفاده از سرخ کن برای مرغ سوخاری با سرخکن بدون روغن مدل فیلیپس
طبق دستورالعمل استفاده از سرخ کن بدون روغن فیلیپس باید به نکات زیر توجه داشته باشید. یاد آور میشویم که طرز استفاده از سرخ کن سونیا نیز به همین صورت است. ممکن است در برخی از جزئیات متفاوت باشد.
- سرخ کن را به برق وصل کنید و سپس روشن کنید.
- صفحه “Quick Control” واقع در قسمت جلوی دستگاه را روی تنظیمات دلخواه قرار دهید. برای تائید تنظیمات، دوباره “Quick Control” را فشار دهید.
در این حالت نشانگر زمان پخت بر روی صفحه چشمک میزند. - برای مشخص کردن زمان پخت هم میتوانید از همین دکمه استفاده کنید. زمان دقیق برای هر ماده غذایی را میتوانید با استفاده از دفترچه راهنمای دستگاه تعیین کنید.
- پس از انجام تنظیمات، دستگاه شروع به سرخ کردن میکند.
طرز استفاده از سرخ کن برای سیب زمینی
- ابتدا از خشک بودن سیب زمینیها مطمئن شوید.
- از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
- نقطه دود روغن مورد استفاده شما باید بالاتر از 200 درجه سانتیگراد باشد.
- توجه داشته باشید که محفظه روغن و سبد سرخ کن، تمیز باشد.
- قبل از روشن کردن دستگاه از کافی بودن میزان روغن مطمئن شوید.
- اگر قصد استفاده از سیب زمینی یخ زده را دارید، حتماً آن را یخزدایی کنید و آب اضافه آن را بگیرید.
- محفظه روغن را تا نقطه مشخص شده با روغن پر کنید.
- سرخ کن را روشن کنید.
- دمای مورد نیاز برای سرخ کردن روغن را انتخاب کنید.
- بعد از داغ شدن روغن، سیبزمینیها را به روغن اضافه کنید.
- بعد از سپری شدن زمان لازم برای سرخ کردن، سبد سرخ کن را از محفظه خارج کنید.
- سیبزمینیها را روی دستمال جاذب روغن، یا دستمال حولهای قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
طرز استفاده از سرخ کن برای سیب زمینی بدون روغن
- سیب زمینیها را بهصورت خلالهای یکسان برش دهید.
- بعد از خلال کردن، سیب زمینیها را شسته و 30 دقیقه در آب سرد قرار دهید.
- سپس سیب زمینیها را از آب خارج کرده و خشک کنید.
- یک یا نصف قاشق غذاخوری روغن روی سیبزمینیها بریزید و هم بزنید.
- سیبزمینیها را درون سرخ کن بدون روغن بریزید.
- دستگاه را روشن کنید.
- حالت سرخ کردن سیب زمینی را انتخاب کنید.
- بعد از سپری شدن زمان لازم، میتوانید سیبزمینیها را از دستگاه خارج کرده و سرو کنید.
منبع: آموزش استفاده از سرخ کن در 6 گام از بلاگ آچاره