آشنایی با انواع اظهارنامه مالیاتی
انواع اظهارنامه مالیاتی کدامند؟ اظهارنامه مالیاتی چند نوع است؟
در قوانین ایران، آشنایی با انواع اظهارنامه مالیاتی و همچنین مهلت ارسال آنها پراهمیتترین چیزی میباشد که هر فرد حقیقی و حقوقی میبایست با آن آشنا باشد.
بهترین وکیل حقوقی اصفهان در این مقاله قصد دارد ابتدا شما را با انواع اظهارنامههای مالیاتی که مهمترین آنها، اظهارنامه عملکرد شخص حقیقی و اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی است آشنا کند. و در ادامه در خصوص اظهارنامه مالیات بر ارث و نیز اظهارنامه مالیات بر املاک صحبت خواهد کرد. علاوه بر آن اظهارنامه مشاغل خودرویی و اظهارنامه انحلال شرکت را نیز مورد بررسی قرار میدهد. پس مطالعه این مقاله را از دست ندهید و با درج نظرات خود ما را خوشحال نمایید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی، کارنامهای مالی از یک سال کاری یک شرکت یا شخص بوده که جهت محاسبه مالیات بر درآمد هزینهها، معافیتها و کسورات مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارائه میشود. این اسناد که بهصورت الکترونیکی از طریق وبسایتهایی مانند www.intamedia.ir و tax.gov.ir قابلتکمیل و ارسال هستند، درآمد فرد یا نهاد را نسبت به میزان مالیات قابل پرداخت محاسبه میکنند. به این ترتیب، مالیات بر درآمد بهصورت دقیق و عادلانه تعیین میشود.
تکمیل و ارسال بهموقع اظهارنامه مالیاتی، اهمیت ویژهای دارد چراکه در صورت ارائه ندادن آن به سازمان، ممیزین مالیاتی میزان مالیات را تعیین کرده و افراد ملزم به پرداخت آن خواهند بود. همچنین، اشخاص حقیقی تا پایان خرداد ماه سال 1403 فرصت دارند تا اظهارنامه مربوط به سال مالی 1402 را تکمیل کنند. ارائه دقیق و به موقع اظهارنامه مالیاتی، نشاندهنده پایبندی به اصول شفافیت و صداقت مالی است و موجبات اطمینان سازمانهای دولتی و مودیان احتمالی را فراهم میآورد.
چند نوع اظهارنامه برای اعلام درآمد داریم؟
در نظام مالیاتی ایران، انواع مختلفی از اظهارنامهها برای اعلام درآمد وجود دارد. توجه به جزئیات و انتخاب صحیح اظهارنامه، کلید موفقیت در فرآیند اظهارنامه مالیاتی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی با سازمان امور مالیاتی است. انواع اظهارنامهها عبارتاند از:
- اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی موضوع ماده صد و ده قانون مالیاتهای مستقیم
- اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی گروه اول ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
- اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه دوم ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
- اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه سوم ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
- اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک ویژه اشخاص حقیقی که درآمد املاک دارند مستند بر ماده ۵۷ و ۸۰
- اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت طبق ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم
انتخاب دقیق نوع اظهارنامه بستگی به طبقهبندی فعالیت اقتصادی و ساختار حقوقی شخص یا شرکت دارد. استفاده از نرم افزار حسابداری شرکتی نهتنها در مدیریت مالی روزانه بلکه در تهیه و ارسال این اظهارنامهها نیز به عنوان یک ابزار کارآمد عمل و به افراد و شرکتها کمک میکند تا از دقت اطلاعات ارائه شده اطمینان حاصل کنند.
نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی
نحوره ارسال اظهارنامه مالیاتی دارای شرایط از پیش تعیین شده است که توسط سازمان امور مالیاتی اعلام شده است. اظهارنامه مالیاتی در فرمت خاص مصوب سازمان امور مالیاتی تکمیل و تنظیم میشود و در تاریخ مقرر به ادارهی امور مالیاتی مربوط به محل کار شخص حقیقی یا ادارهی امور مالیاتی محل شرکت شخص حقوقی ارسال میشود.
به علاوه مودی ملزم است بابت ارسال اظهارنامه مالیاتی، در صورتی که مشمول پرداخت مالیات هست، قبض واریزی مالیات را تا مهلت مقرر پرداخت نماید. فرآیند ارسال اظهارنامه مالیاتی از سال ۹۱ (سال مالی ۹۰) به شکل الکترونیکی و توسط پایگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی انجام می گردد. برای آموزش نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی باید بدانید که در ابتدا پیش نیاز هایی مطرح است که باید آنها را مرتفع نماییم و سپس ادامه مراحل را طی کنیم. در این قسمت پیشنیازها و مراحل ارسال اظهارنامه مالیاتی را مرور می کنیم:
- هر مودی مالیاتی قبل از هرکار مالیاتی باید ثبت نام الکترونیک مالیاتی داشته باشد که با مراجعه به آدرسgov.ir می توان قسمت ثبت نام مالیاتی را انتخاب کرد و ثبت نام را انجام داد.
- نحوه ارسال اظهارنامه های مالیاتی متفاوت است و قبل از آن باید به سامانه مربوطه مراجعه نماییم. با ورود به سایت سازمان امور مالیاتی می توانید به پرتال مخصوص هر اظهارنامه را انتخاب کنیم و وارد محیط ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی شویم.
- هم اکنون اکثر اظهارنامه های مالیاتی به صورت الکترونیک ارسال می شود که نیاز به یک کامپیوتر یا لپتاپ و اینترنت دارید.
- هر نوع اظهارنامه دارای فرمت خاصی است و از مودی اطلاعاتی را دریافت می کند که مودی می بایست آنها را به طور دقیق و کامل ثبت کند. به همین منظور اظهارنامه های مالیاتی شامل قسمت ها و جداولی برای درج اطلاعات ثبتی از طرف مودی است. برخی اطلاعات هویتی نیز به صورت خودکار در اظهارنامه مالیاتی ثبت شده و قابل مشاهده است.
- بعد از ثبت اظهارنامه مالیاتی می بایست از صحت آن اطمینان داشته باشیم و تایید نهایی کنیم. سپس کد رهگیری بابت ارسال اظهارنامه مالیاتی صادر می شود که توصیه می شود آن را برای پیگیری های احتمالی نگهداری و یادداشت نمایید.
- اگر بابت اظهارنامه مالیاتی باید مالیات پرداخت شود، قبض پرداخت مالیات مربوط به آن اظهارنامه مالیاتی را از ساامانه یا به صورت دستی دریافت نمایید و تا مهلت مقرر پرداخت نمایید.
طبق مطالبی که در ابتدای توضیحات بیان شد اگر اظهارنامه مالیاتی با توجه به شرایط فوق به ادارهی امور مالیاتی تسلیم شود و ممیز اداره آن را مطابق واقعیت تشخیص دهد و اسناد را کافی بداند و تخلفاتی مانند قوانین ثبت دفاتر و اظهارنامه و سایر موارد مشاهده نکند، بر اساس اظهارنامه مودی، مالیات اظهار شده را ملاک قرار خواهند داد. ولی زمانی که اظهارنامه قابل قبول نباشد و برای مثال تخلفاتی از قوانین یا نقص اسناد و مدارک در آن آشکار باشد، مالیات به صورت برآوردی از طرف سازمان امور مالیاتی و توسط کارشناسانِ مالیاتی محاسبه می شود.
سال مالیاتی در اظهارنامه چیست؟
در تکمیل اظهارنامه باید، دو موضوع مورد توجه است. یکی شناسه ملی شرکت هست که می توان از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک قوه قضاییه تهیه گردد و دوم، سال مالیاتی مجموعه است.
سال مالیاتی، یک سال شمسی می باشد که از اول فروردین شروع و تا ۲۹ اسفند ادامه دارد. ممکن است اگر شخص حقوقی باشید سال مالی به موجب اساس نامه با سال مالیاتی مطابق نباشد، اما جای نگرانی نیست سال مالی شرکت است که مبنای محاسبه ممیزین اداره دارایی قرار می گیرد و مشکلی ندارد.
عده ای از مودیان انتهای سال مالی یا مالیاتی خودشان را به گونه ای تنظیم می کنند که با سایرین یکسان نباشند. به همین موجب موعد ارسال اظهارنامه مالیاتی آنها نیز فرق میکند و با سایر مودیان متفاوت است. اگر در اساس نامه شرکت، سال مالیاتی با سال مالیاتی رسمی مطابقت نداشته باشد، ملاک تعیین مبلغ مالیات، سال مالی آن شرکت در اساس نامه می باشد.