آموزش جامع رسم الگوی کت و شلوار مردانه به روش مولر
چگونه مثل یک خیاط ماهر الگو شلوار رسم کنیم؟
رسم هر الگوی کت و شلوار مردانه که در حرفه ی خیاطی نیاز به مهارت، حوصله و دقت دارد، در کنار این موارد چیزی که باعث می شود یک الگو به الگوی خوبی تبدیل شود این است که افرادی که در حرفه ی خیاطی فعالیت می کنند پس از مدتی به دلیل این که با الگوهای زیادی سر و کار داشته اند در زمینه ی رسم الگو به نکاتی برمی خورند که الگو را به الگوی تمیز و بی نقص تبدیل می کند. در ادامه ما تصمیم داریم نکاتی که یک خیاط حرفه ای در زمینه ی رسم الگو شلوار رعایت می کند را برای تان بیان کنیم تا بتوانید در زمینه ی خیاطی مهارت خود را افزایش دهید.
نحوه ی اندازه گیری الگو شلوار
قبل از این که شروع به رسم الگو شلوار کنید نیاز است که اندازه های فرد مورد نظر را داشته باشید به همین دلیل نیاز است در اولین گام اندازه گیری های لازم را انجام دهید. برای این که بتوانید اندازه گیری های درستی داشته باشید نیاز است با نحوه ی اندازه گیری برای رسم الگو شلوار آشنا باشید. به همین دلیل ما قصد داریم قبل از این که به سراغ نحوه ی رسم الگو شلوار برویم شما را با نحوه ی اندازه گیری سایز های شلوار آشنا کنیم.
برای اندازه گیری ابتدا نواری را دور کمر می بندیم تا گودی کمر مشخص شود، سپس دور کمر را اندازه گیری می کنیم. بعد برای این که دور باسن اندازه گیری شود متر را در برجسته ترین نقطه ی باسن قرار داده و دو سر متر را با هم می رسانیم، برای این که اندازه ی باسنی که در نهایت برای رسم الگو شلوار مورد استفاده قرار می گیرد، کم نباشد نیاز است که چهار انگشت خود را به صورت مورب بین متر و برجسته ترین نقطه ی باسن قرار داده و سپس اندازه ی مورد نظر را یادداشت کرده، در نهایت برای اندازه گیری فاق متر را طوری قرار داده که یک سر آن روی نوار جلو و سر دیگر آن روی نوار پشتی کمر قرار گیرد.
اندازه های مورد نیاز برای رسم الگو شلوار
برای این که بتوان الگو را رسم کرد به اندازه هایی نیاز است، به طور کلی اندازه هایی که برای رسم الگو شلوار نیاز است عبارتند از:
- دور کمر
- دور باسن
- قد شلوار
- قد داخل پا
- گشادی دم پا
- بالا تنه ی شلوار
آموزش مرحله به مرحله رسم الگوی شلوار
مرحله ی اول رسم الگو شلوار
پس از اندازه گیری های مورد نیاز برای رسم الگو شلوار، حال وقت آن است که رسم الگو را آغاز کنیم. ابتدا نقطه ای در سمت راست و پایین کاغذ الگو رسم می کنیم و آن نقطه را یک می نامیم، سپس به اندازه ی قد زانو که نصف داخل پا به علاوه ی ۶٫۵ سانتی متر است به سمت بالا حرکت می کنیم و به نقطه ی ۲ می رسیم.
در گام بعدی از نقطه ی یک به اندازه ی قد داخل پا و به نقطه ی ۳ می رسیم، سپس از نقطه ی ۳ به اندازه ی یک چهارم قد باسن به علاوه ی سه سانتی متر به سمت بالا حرکت می کنیم و به نقطه ی ۵ می رسیم.
آموزش رسم الگوی شلوار برای رسم نقطه ی ۴ از نقطه ی یک به اندازه ی قد شلوار بالا می رویم و به نقطه ی چهار می رسیم. از نقاط ۱ ، ۲ ، ۳ ، ۴ و ۵ خط عمودی به سمت چپ کاغذ رسم می کنیم، خط عمودی که از نقطه ی ۱ رسم می شود همان خط دم پا و خط عمودی که از نقطه ی ۲ رسم می شود همان خط زانو است. سپس از نقطه ی ۳ به اندازه ی دور باسن منهای یک جلو می رویم و به نقطه ی ۶ می رسیم.
از نقطه ی ۶ به خط عمود شده ی ۴ گونیا می کنیم که خط ۵ را در نقطه ی ۷ و خط ۴ را در نقطه ی ۸ قطع می کند، خط ۳-۶ همان خط فاق و خط ۴-۸ خط کمر خواهد بود.
مرحله ی دوم رسم الگو شلوار
از نقطه ی ۷ به اندازه ی یک دهم نصف دور باسن به علاوه ی یک سانتی متر جلو می رویم و به نقطه ی ۹ می رسیم. سپس از نقطه ی ۹ به اندازه ی نصف فاصله ی نقاط ۵ تا ۹ به سمت راست حرکت می کنیم و به نقطه ی ۱۰ می رسیم، از نقطه ی ۱۰ به خط کمر و خط دم پا، خط عمودی رسم می کنیم.
خطی که در این مرحله رسم می شود خط راسته ی الگو و خط اتوی شلوار می باشد. نقطه ای که حاصل برخورد خط عمود نقطه ی ۱۰ به خط دم پا است را نقطه ی ۱۲، و نقطه ای که حاصل برخورد خط عمود نقطه ی ۱۰ به خط کمر است را نقطه ی ۱۱ می نامیم.
از نقطه ی ۱۲ به اندازه ی گشادی دم پا به علاوه ی یک سانتی متر به سمت چپ و راست می رویم، نقطه ای که در سمت راست به آن می رسیم را نقطه ی ۱۳ و نقطه ای که در سمت چپ به آن می رسیم را نقطه ی ۱۴ می نامیم. سپس خط کش را روی نقاط ۱۳ و ۵ قرار داده تا خط زانو را در نقطه ی ۱۵ قطع کند.
دانلود الگوی شلوار از نقطه ی ۱۵ به اندازه ی یک سانتی متر به سمت داخل حرکت می کنیم تا به نقطه ی ۱۵ج برسیم، نقطه ای که در این مرحله به آن می رسیم را به نقاط ۱۳ و ۵ وصل می کنیم. این بار خط کش را روی نقاط ۱۴ و ۹ قرار می دهیم تا خط زانو را در نقطه ی ۱۶ قطع کند، مانند نقطه ی قبلی، از نقطه ی ۱۶ نیز به اندازه ی یک سانتی متر به سمت داخل حرکت می کنیم تا به نقطه ی ۱۶ج برسیم. از این نقطه به نقاط ۱۴ و ۹ وصل می کنیم.
با این اتصال، خطی که از نقطه ی ۳ کشیده شده است در نقطه ی ۱۷ قطع می شود، سپس بر اساس چاقی و یا لاغری فرد به اندازه ی ۰٫۵ سانتی متر به سمت خارج حرکت می کنیم و به نقطه ی ۱۸ می رسیم، از نقطه ی ۷ به اندازه ی ۰٫۵ سانتی متر به سمت چپ حرکت می کنیم و به نقطه ی ۷ج می رسیم. در نهایت به اندازه ی نصف فاصله ای که بین نقاط ۷ج و ۱۷ وجود دارد یک سانتی متر به سمت داخل حرکت می کنیم و سپس هلال فاق جلو را رسم می کنیم.
مرحله سوم رسم الگو شلوار
پس از این که مراحل گفته شده در بالا را طی کردید نوبت به رسم الگو در مرحله ی سوم می رسد. در ابتدا از خط کمر به اندازه ی یک سانتی متر به سمت داخل حرکت می کنیم تا به نقطه ی ۱۹ برسیم، سپس از نقطه ی ۱۹ به اندازه ی یک سانتی متر بالا می آییم و به نقطه ی ۲۰ می رسیم.
برای کامل شدن فاق جلو، از نقطه ی ۲۰ به ۷ج وصل می کنیم. از نقطه ی ۱۹ به اندازه ی یک چهارم دور کمر به علاوه ی ۲ تا ۳ سانتی متر جلو می رویم تا به نقطه ی ۲۱ برسیم، سپس از نقطه ی ۲۱ به اندازه ی یک سانتی متر به سمت بالا حرکت می کنیم تا به نقطه ی ۲۲ برسیم.
با استفاده از هلال کوچکی از ۲۰ و ۲۲ به ۱۱ وصل می کنیم، خطی که در این مرحله به آن می رسیم خط کمر است. سپس با استفاده از هلال پهلو از نقطه ی ۲۲ به ۵ وصل می کنیم. در گام بعدی به اندازه یک تا یک و نیم سانتی متر از نقطه ی ۱۱ به سمت چپ و راست حرکت می کنیم و این نقاط را علامت می زنیم، سپس برای رسم پنس جلوی شلوار از روی نقطه ی ۱۱ به اندازه ی ۸ تا ۱۰ سانتی متر روی خط اتو پایین می رویم.
مراحل رسم و طراحی الگو شلوار برای این که شلوار خوش فرم شود از نقطه ی ۱۸ به ۱۶ج خطی ۰٫۵ تا ۱ سانتی متر به صورت هلال رسم می کنیم. در گام بعدی به اندازه ی ۰٫۵ سانتی متر از نقطه ی ۱۲ بالا می رویم و هلال کوچکی برای دو نقطه ی ۱۳ و ۱۴ رسم می کنیم.
در نهایت برای کامل شدن الگو جلو شلوار و مشخص کردن جای زیپ، از نقطه ی ۲۰ به اندازه ی ۳ تا ۴ سانتی متر جلو می رویم و نقطه ای که به آن می رسیم را نقطه ی ۸ج می نامیم، سپس به اندازه ی ۱۸ تا ۲۰ سانتی متر از نقطه ی ۲۰ به سمت پایین حرکت می کنیم و بعد به اندازه ی ۳ تا ۴ سانتی متر خارج می شویم و نقاط خارج شده را به هم وصل می کنیم.
مرحله ی چهارم رسم الگو شلوار
پس از رسم الگو جلوی شلوار، حال نوبت به رسم الگو پشت شلوار می رسد، برای رسم الگو پشت شلوار ابتدا از نقطه ی ۱۰ به اندازه ی ۱ تا ۲ سانتی متر به سمت چپ حرکت می کنیم و به نقطه ی ۲۳ می رسیم، سپس به اندازه ی یک چهارم نقاط ۳ تا ۶، از نقطه ی ۲۳ به سمت چپ حرکت می کنیم و به نقطه ی ۲۴ می رسیم.
برای بدست آوردن نقطه ی ۲۵، از نقطه ی ۳ به اندازه ی ۴ سانتی متر به سمت بالا حرکت می کنیم و به نقطه ی ۲۵ می رسیم، نقاط ۲۴ و ۲۵ را به هم وصل می کنیم و از نقطه ی ۲۴ به سمت بالا خطی عمود بر این خط می کشیم.
روی خط عمودی که از ۲۴ رسم کرده ایم به اندازه ی ۴ تا ۵ سانتی متر جلو می رویم و به نقطه ی ۲۶ می رسیم و در امتداد خط ۵-۷ و با فاصله ی یک چهارم دور باسن به علاوه ی یک سانتی متر از نقطه ی ۲۶ جلو می رویم تا به نقطه ی ۲۷ برسیم.
سپس از نقطه ی ۲۷ به ۱۰ وصل می کنیم و به نقطه ی ۲۸ می رسیم، توجه داشته باشید که نقطه ی ۲۸ باید در امتداد خط ۵-۷ باشد. از نقاط ۱۳، ۱۴، ۱۵ج و ۱۶ج به اندازه ی دو سانتی متر خارج می شویم، با این کار نقاط جدید ۳۰ و ۳۱ به هم متصل می شوند.
در گام بعدی خطوطی از ۳۰ به ۲۷، ۳۲ به ۳۳ و ۳۳ به ۲۸ وصل می شود، سپس از نقطه ی ۲۷ به سمت بالا خط عمودی بر خط ۲۶-۲۷ رسم می کنیم، سپس به اندازه ی هلال پهلوی جلو نقطه ی ۲۲ به ۵، از نقطه ی ۲۷ به نقطه ی ۲۹ حرکت می کنیم.
مرحله ی پنجم رسم الگو شلوار
در مرحله ی اخر رسم الگو شلوار ابتدا، نقطه ای که محل تقاطع خط اتو و خط زانو است را مشخص می کنیم و این نقطه را نقطه ی F می نامیم. از این نقطه به نقطه ی ۲۹، خط چینی رسم می کنیم. سپس به همین اندازه از نقطه ی F و از نقطه ی ۲۴ روی خط گونیا علامت زده تا به نقطه ی ۳۴ برسیم. در گام بعدی به اندازه ی یک سانتی متر از نقطه ی ۲۴ پایین می اییم و به نقطه ی ۳۵ می رسیم. سپس با خطی صاف نقطه ی ۳۵ به ۲۹ را وصل می کنیم. با این کار خط کمر پشت بدست می آید.
سپس به علاوه ی یک چهارم دور کمر به علاوه ی ۳ تا ۴ سانتی متر از نقطه ی ۳۵ به سمت راست حرکت می کنیم و به نقطه ی ۳۶ می رسیم. با خط هلالی شکل نقطه ی ۲۷ را به ۳۶ متصل می کنیم تا پهلوی پشت بدست آید.
به اندازه ی فاصله ی بین نقاط ۱۸ و ۱۶ج از نقطه ی ۳۳ به سمت بالا حرکت می کنیم تا به نقطه ی ۳۷ برسیم، در گام بعدی از نقطه ی ۲۴ به ۳۷ هلالی را رسم می کنیم تا هلال فاق پشت بدست آید.
از نقطه ی ۱۲ به اندازه ی نیم سانتی متر به سمت خارج حرکت می کنیم و با هلال کوچکی به ۳۱ و ۳۲ وصل می کنیم. از ۱/۲ به نقاط ۳۱ و ۳۲ وصل می کنیم. سپس به اندازه ی یک سانتی متر از نقطه ی ۳۳ داخل شده و نقطه ای که به آن می رسیم را با خط هلالی شکل به نقطه ی ۳۷ وصل می کنیم. تا خط داخل پا رسم شود.
در گام بعدی با استفاده از هلال نقطه ی ۳۰ را طوری به ۲۷ رسم می کنیم که نصف خط به اندازه ی ۰٫۵ تا یک سانتی متر داخل شده باشد در نهایت از ۱-۲ خط کمر پشتی که بین نقاط ۳۶ و ۳۵ است به اندازه ی ۱۳ تا ۱۴ سانتی متر پایین می آییم و پنسی به قطر ۳ تا ۴ سانتی متر رسم می کنیم.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم تا جایی که میتوانیم شما را با اصول و مراحل طراحی الگوی شلوار آشنا کنیم و آموزش این الگوی محبوب را به شما ارایه دهیم، امیدواریم این مطلب هم مورد پسند شما واقع شده باشد، اگر همچنان سوال و یا نظری دارید، حتما از بخش کامنت ها با ما در ارتباط باشید.
خیاطی با متد مولر
در متد خیاطی مولر یاد می گیرید که چگونه الگو های لباس را (مردانه، زنانه، بچگانه ) را کاملا فیت و متناسب بدست آوردید.
روش مولر شامل مراحل اندازه گیری، طرح و کشیدن الگو میباشد و در بهبود وضعیت محصول نهایی اعم از شلوار، پیراهن، کت و ژاکت، ایفای نقش مینماید.
روش آموزشی مولر، بر مبنای آموزش از طریق هدایت بوده و برای آموزش شخصی افراد از مرحله ی آغازین تا مراحل بسیار پیشرفته ی طراحی و الگو برداری برای طراحان لباس، الگوسازان، طراحان مد، هنرجویان، دانش آموزان و افراد حرفه ای در زمینه ی دوخت صنعتی کاربرد دارد.
امروزه و در دنیای مد و لباس، لباس هایی مد نظر برخی از افراد قرار دارند که بصورت صنعتی (با دوخت صنعتی و کارخانه ای) در بازار موجود نیستند و یا در صورت موجود بودن نظر این افراد را جلب نمی کنند.
همچنین امکان بروز این مساله وجود دارد که سایز مورد نظر فرد پیدا نشود، بهترین راهکار در چنین مواردی این است که فرد لباسهایی را متناسب با سلیقه ی خود و بصورت شخصی بدوزند.
در عالم خیاطی روش های بسیاری برای رسم الگو و دوخت لباس ها وجود دارد. روش هایی مانند روشهای: گرلاوین، مولر و متد متریک و غیره..
با توجه به گستردگی سفارشات و مدل های در خواستی در طول دورانی که یک خیاط کار میکند، اعم از زنانه، مردانه، بچگانه، تین ایجری و … ساده ترین و به روز ترین روش خیاطی باعث پیشرفت کار در مسیر صحیح و افزایش سرعت فرایند دوخت لباس می شود.
یکی از جدید ترین و جالب توجه ترین متد های بین المللی خیاطی، روش مولر است.
متد خیاطی مولر در سال های اخیر مورد توجه افراد زیادی اعم از خیاطان و مشتریان قرار گرفته است و دلیل این امر، تمرکز روش خیاطی مولر بر خوش فرم بودن لباس ها می باشد.
اصول خیاطی با متد مولر
متد خیاطی مولر، روشی آلمانی است و دلیل انتخاب این روش توسط مشتریان و خیاطان ایرانی، عبارتست از اینکه فرم بدن آلمانی ها به ساختار بدنی ایرانی ها نزدیک است هر چند که در مبنای سایز استخوان بندی درشت تری دارند ولی الگو و ساختار این دو ملت بسیار به هم نزدیک است.
امروزه با استفاده از خیاطی با متد مولر می توان به آسانی و دقت الگوی مد نظر خود را طراحی نموده و لباس مد نظر سلیقه ی خود را بر تن کنید.
در روش مولر، نیاز چندانی به انجام پرو قبل از اتمام کار دوخت احساس نمیشود. دلیل مورد توجه قرار گرفتن بسیار زیاد روش مولر به خاطر سادگی این متد، سهل الفهم بودن، عدم پیچیدگی و همچنین ظرافت این روش است که سبب افزایش بسیاز زیاد میزان دقت در خیاطی میشود.
هدف از خیاطی مولر
خیاطی با متد مولر در سالهای اخیر به ایران نیز راه پیدا کرده و حال در برخی از دانشگاه ها و موسسه ها تدریس می شود. با به کار گیری روش مولر در فرایند خیاطی و همچنین با آموزش این روش، توانایی های مذکور در ذیل در کلیه مراحل خیاطی توسط هنرجو یا دانش جو کسب میگردد:
- افزایش خلاقیت و نوآوری
- شناخت صحیح و کامل از پارچه
- کسب مهارت در طرح وبرش الگوها
- افزایش دقت و تمرکز در فرایند دوخت
- سادگی فرایند آموزش طراحی لباس
- راحتی و دقت بالا در دوخت تمامی مدل ها
- تجهیزات لازم در طراحی به روش مولر
در خیاطی به روش مولر تجهیزات مذکور در ذیل مورد نیاز میباشند:
خط کش، گونیای بزرگ، پیستوله، گونیای اشل و خط کش پیستوله اشل، همچنین کاغذ برش مناسب و با کیفیت برای طرح و ایجاد الگو ؛ همچنین مطابق با دیگر روش های الگو سازی به قیچی، مداد، نوار چسب و نوار اندازه گیری مناسب نیز نیاز است.
اندازه هایی که در روش خیاطی مولر میبایست از بدن مشتری برداشته شود:
اندازه هایی که در روش خیاطی مولر مورد نیاز و توجه میباشد و حتما میبایست به دقت اندازه گرفته شوند بشرح ذیل هستند:
اندازه دقیق کل قد، اندازه دقیق دور سینه، اندازه دقیق دور کمر و اندازه دقیق دور باسن
اندازه گیری های جانبی در خیاطی با روش مولر
علاوه بر اندازه گیری های اصلی که در متد خیاطی به روش مولر ذکر شد دسته ای از اندازه گیری های جانبی نیز مد نظر قرار گرفته می شود تا لباس ها به زیبایی هر چه تمام تر دوخته شوند و در اصطلاح بر تن فرد نشسته، فیت باشد و زیبایی طرح اندام را به خوبی نمایانگر باشد.
در متد خیاطی به روش مولر این اندازه ها شامل اندازه ی قد بالا تنه ی پشت می باشد که طی این روش، مسیر درست روش اندازه گیری عبارت از، اندازه گرفتن از برجستگی مهره کمری تا نوار کمر اندازه می باشد.
اندازه گیری دور کمر در خیاطی به متد مولر
اندازه گرفتن قد باسن نیز بسیار مهم است و این اندازه گیری به نحوی میباشد که از نوار اندازه گیری شده تا برجسته ترین قسمت باسن اندازه گرفته میشود و اندازه ی فرعی دیگری که میبایست حتما سایز شود و در روش خیاطی به متد مولر مد نظر میباشد مربوط به بلندی سینه میباشد که طی این فرایند، نوار متری را از ناحیه گردن تا روی سینه می گذارند و سپس به اندازی گیری پرداخته میشود.
قد بالاتنه و سرشانه و دور مچ و قد آستین، دور بازو و کارورها نیز اندازه گیری خواهند شد و الگوی مورد نظر در روش مولر بر حسب اندازه های برداشته شده، کشیده می شود.
نکته ای بسیار حیاتی که در اندازه گیری به روش مولر مورد تاکید و توجه قرار می گیرد این است که، افرادی که در اندام خود از نظر شکل و ساختارناهنجاری یا دفرمه بودنی را دارند، در خصوص این قسم از مشتریان، میبایست فرایند اندازه گیری با چند بار اندازه گرفتن (3بار) و گرفتن میانگین انجام داد.