انواع پیچ خودکار چیست + کاربرد آنها
پیچ ابزاری کوچک اما پرکاربرد است که امروزه زندگی بدون آن را نمیتوان تصور کرد. آیا تا به حال با پیچ خودکار سروکار داشتهاید؟ پیچ خودکار پیچی است که هنگام وارد شدن به قطعه مورد نظر، حفرهای با رزوهای ریز یا درشت ایجاد میکند. این پیچ در طرحهای مختلفی ساخته و وارد بازار میشود و شما میتوانید از آن برای اهداف گوناگون استفاده کنید.
این نوع پیچ بر خلاف نوع غیر خودکار، به مهره نیاز ندارد و در مصارف صنعتی و کاربردهای خانگی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. انواع پیچ خودکار بر اساس طول و طراحی خاص قسمت سر خود، به انواع مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع و کاربرد این پیچ آشنا شوید.
پیچ خودکار چیست؟
پیچ خودکار چه نوع پیچی است و در چه زمینه ای از آن استفاده می شود؟ نام دیگر پیچ خودکار، پیچ چوب است که برای نصب انواع چوب و وسایل به دیوار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
پیچ خودکار پیچی است که معمولأ از آهن یا استیل ساخته میشود و هنگام وارد شدن به قطعه مورد نظر، حفرهای با رزوهای ریز یا درشت که بسته به طراحی آن دارد، ایجاد میکند. این پیچ به دلیل عدم نیاز به مهره و داشتن رزوههای متنوع، امروزه در صنایع مختلف از جمله صنایع خودروسازی، چوب، پلاستیک، لوازم خانگی و… کاربرد دارد.
مشخصه اصلی این نوع پیچها، نوک تیز است و از متداولترین نوع این پیچها، فیلیپس نام دارد. یکی دیگر از مزیتهای مهم پیچ خودکار این است که در تهیه تمام رزوههای آن، استانداردهای بینالمللی به کار گرفته شده است که این ویژگی منجر به افزایش امنیت خاطر مشتری در هنگام استفاده از آن میشود.
انواع پیچ خودکار
این محصولات به دلیل اینکه طول متفاوتی دارند ممکن است بر اساس طول تقسیمبندی شوند. طول آنها معمولا بین 1 تا 7 سانتی متر است اما بلندتر از 7 سانتی متر نیز میتواند باشد. همچنین قسمت سر این پیچها، بسیار متفاوت است که این منجر به کاربردهای گسترده آن در صنایع مختلف شده است. در ادامه به انواع طراحی قسمت سری این پیچ میپردازیم.
· پیچ خود دریل یا سر مته کلگی صاف(پیچ خزینه)
پیچ خودکار سرمتهای در سه نوع سرتخت(خزینه)، واشردار و سرگرد عرضه میشود. این نوع پیچها در سه سایز mm3.9 و mm4.2 و mm4.8 و از طول mm13 به بالا است. پیچ خودکار سرمتهای سرتخت به دلیل داشتن نوک متهای، بسیار راحت مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع پیچ، قسمت بالایی آن، زیر سطح قطعه قرار گرفته و در نتیجه میتوان گفت که سطح اتصال آن یکنواخت است.
· پیچ خودکار آلن یا سر سوکتی
پیچ سر سوکتی، یکی از انواع پیچ خودکار است که به دلیل اینکه درایو آن طراحی خاصی دارد، احتمال کج شدن کمتری است و امروزه در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد است.
· پیچ خودکاری سر شیپوری
از ویژگیهای خاص این پیچ، کلگی خزینهای و صاف آن است؛ به همین دلیل فشار فقط در یک محل ایجاد نمیشود بلکه در بخش وسیعتری توزیع میشود. از کاربردهای این پیچ میتوان به اتصال تختههای گچی به چوب و گل پیچهای فلزی اشاره کرد.
· پیچ خودکار سر دکمهای، سر گرد و سر تابهای
سر این پیچ به دلیل اینکه گنبدی شکل و گرد است؛ معمولا در قطعه فرو نمیرود. همچنین میتوان گفت که نجارها اغلب از این پیچ استفاده میکنند.
· پیچ خودکار با سر فلنجی
این پیچ اغلب برای اتصال پلاستیک به پلاستیک یا فلز به فلز استفاده میشود. به دلیل سر فلنجی این پیچ، گشتاور گیرش در مقایسه با انواع دیگر پیچها بیشتر است.
· پیچ خودکار ششگوش (شش سوکتی)
این پیچ به دلیل کلگی شش ضلعی خود، این نام را گرفته است و معمولا استادکاران از آن برای کارهای سنگینی که به پیچ سر خزینه نیازی نیست، استفاده میکنند.
· پیچ خودکار سر ویفری
یکی از انواع پیچ خودکار، سر ویفری نام دارد. سطح بالای این پیچ صاف بوده و سر آن خزینهای است. بخش زیر کلگی آنها مخروطی شکل بوده و طراحی ویژه این پیچ منجر به این شده که از آن برای چوب و مواد نرمتر استفاده شود تا اتصال صافتری ایجاد شود.
· پیچ خودکار سر تابهای
قسمت کلگی این پیچ از بالا گرد و از طرفین عمودی است. این پیچ بسیار شبیه پیچ گرد است و برای کارهایی که گشتاور بالایی نیاز دارند، استفاده میشود.
· پیچ خودکار سر پنکیکی
سر این پیچ صاف است و در کارهایی که از گیره استفاده میشود، کاربرد گستردهای دارد. این پیچ به دلیل اینکه سطح صاف و پهنی در محل اتصال گیره دارد، نیرو را در سطح وسیعتری توزیع میکند که این ویژگی منجر به افزایش تمایل مشتری به خرید آن کرده است.
· پیچ خودکار سر مربعی
این نوع پیچ نسبت به پیچهای سنتی حساسیت کمتری به لغزش مته دارد. نکتهای که باید در رابطه با این پیچ در نظر داشته باشید این است که نباید بیش از حد پیچ سفت شود.
· پیچ خودکار سر خرپایی
این پیچ با کلگی بسیار پهن خود، کاربردی وسیع و ظاهری جالب به خود اختصاص داده است. از این پیچ میتوان برای ورقههای فلزی و موادی با سوراخهای بزرگ استفاده کرد. همچنین میتوان خاطر نشان کرد که به دلیل برآمده بودن قسمت سر این پیچ، سفت یا شل کردن آن ممکن است دشوار باشد.
· پیچ خودکار بتن
شما باید ابتدا در قطعه مورد نظر سوراخی ایجاد کنید؛ سپس میتوانید مشاهده کنید که به موازات ورود پیچ به بتن، رزوهها بتن را میتراشند و منجر به آسانتر شدن پیشروی اتصالدهنده میشوند. رزوههای این پیچ برای موادی همچون بتن، آجر یا بلوک استفاده میشوند.
· پیچ خودکار چوب
یکی دیگر از پرکاربردترین پیچ خودکار، پیچ خودکار چوب نام دارد که این نام به این دلیل است که برای کار چوب مورد استفاده قرار میگیرد. اگر در نجاری کار کرده باشید، حتما با این پیچ سروکار داشتهاید.
· پیچ خودکار استیل
پیچهای خودکار معمولاً از جنس آهن یا استیل با گرید 304 یا 316 ساخته میشوند. پیچهای خودکار و پیچهای خود دریل برای فلزاتی همچون آلومینیوم و آهن و آلیاژهایی مانند استیل استفاده کرد. این پیچها به دلیل نوک بسیار تیز و طراحی ویژه خود، برای برش فلزات و استیل مورد استفاده قرار میگیرند.
شما میتوانید از پیچ خودکار سر خرپایی، سرتابهای، سر شیپوری و سر فلنجی برای اتصال قطعات فلزی استفاده کنید. همچنین باید توجه کنید که در محیطهای حاوی رطوبت و مواد شیمیایی، بهتر است با پیچ خودکار استیل کار کنید. آنها کروم نسبتا بالایی دارند که این ویژگی منجر به مقاومت در برابر خوردگی و افزایش عمر مفید اتصال شده است.
· پیچ خودکار آهن
یکی دیگر از انواع پیچ خودکار، پیچ خودکار آهن نام دارد. این پیچ در صنایع بسیار پرکاربرد است و معمولا به صورت کیلویی و عمده به فروش میرسد و قیمت آن معمولا کمتر از پیچ خودکار استیل است و به دلیل مقرون به صرفه بودن آن نسبت به پیچ خودکار استیل، در صنایع مختلف بسیار کاربرد دارد. ضخامت و طول این پیچها بسیار متفاوت است.
این محصول در دو نوع دو سو و چهارسو تولید و عرضه میشود که جنس آن از آهن بسیار مقاوم است. از این محصول معمولا برای اتصالاتی که نیاز به استحکام بالایی دارند استفاده میشود.
کاربرد پیچ خودکار
امروزه کمتر از پیچهای معمولی استفاده میشود. پیچ خودکار یکی از پرفروشترین و پرکاربردترین پیچها در بازار است و همانطور که توضیح داده شد، شامل انواع مختلفی است که در مصارف صنعتی و کاربردهای خانگی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
بهتر است بدانید به دلیل اینکه آنها از دندههای بسیار تیز و برنده و لبههایی با ضخامت بسیار باریک تشکیل شدهاند، برای ورود به سطوح خیلی سخت مناسب نیستند. در زیر، چند مورد از کاربردهای این پیچ در صنایع و مصارف خانگی آورده شده است.
- اتصال قطعات چوب و پلاستیک به یکدیگر
- اتصال دو قطعه از مواد، در صورتی که فقط به یک سمت مواد دسترسی دارید
- جدا کردن قطعات محصولی از جمله مبلمان و سرهم کردن دوباره
- استفاده از آنها در پروژههای ساختمانی سبک تا متوسط همچون حصارکشی
- مونتاژ و دمونتاژ کردن قطعات
پیچ خودکار برای موادی همچون تختههای پرس شده، ورق فلز، پلای وود، تختههای دکینگ، دیوار خشک و … مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است بدانید که برخلاف پیچ و مهره که قدرت نگهداری فوقالعادهای دارند، پیچ خودکار قدرت نگهداری کمی دارد. به همین دلیل شما باید بسته به نوع کارتان، از ابزار مورد نیاز استفاده کنید. در بعضی از مواد شما باید ترکیبی مناسب از پیچ خودکار و معمولی استفاده کنید تا در نهایت به کیفیت مطلوب برسید.
سخن پایانی
میتوان گفت که پیچهای خودکار اتصالدهندههای چندمنظورهای با کاربردهای گسترده بوده و در صنعت بسیار پرطرفدار هستند. این نوع پیچ رزوهدار، مخروطی و نوکتیز بوده و اتصالات محکمی را با مواد مختلف برقرار میکنند.
از کاربرد پیچ خودکار این است که برای موادی همچون تختههای پرس شده، ورق فلز، پلای وود، تختههای دکینگ، دیوار خشک و … مورد استفاده قرار میگیرد. این پیچها معمولا در جاهایی استفاده میشوند که یک قطعه به تعمیر و نگهداری منظم نیاز داشته باشد. در بعضی از مواد شما باید ترکیبی مناسب از پیچ خودکار و معمولی استفاده کنید تا در نهایت به کیفیت مطلوبی برسید.
پیچهای خودکار طوری طراحی شدهاند که به صورت خودکار و بدون نیاز به مهره به قطعه اعمال میشوند اما در بعضی از موارد لازم است که شما سوراخ راهنما را پیش از انجام کار، دریلکاری کنید. در آخر میتوان خاطر نشان کرد که بولت صنعت، نام فروشگاه پیچ و مهره ای است که شما میتوانید انواع مختلف پیچ و مهره از جمله پیچ خودکار را از آن تهیه کنید.