نوزدهمین دوره مسابقات ربوکاپ آزاد ایران در قلب تهران/از کد تا عملکرد؛ نمایش قدرت ذهن در ربوکاپ ۱۴۰۴

در میان صدای چرخ دنده ها مانیتورهای پر از کد و هیجان ربات هایی که در مسیرهای مارپیچ رقابت می کنند جوانانی از سراسر کشور گرد هم آمده اند تا دانش و خلاقیت خود را به چالش بکشند. تهران سه روز میزبان نبرد دوستانه ماشین های هوشمند است.
به گزارش ترند روز نوزدهمین دوره مسابقات بین المللی ربوکاپ آزاد ایران (IranOpen ۲۰۲۵) با حضور پرشور بیش از ۳۶۰ تیم از ایران و سایر کشورها در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران آغاز به کار کرده است. این رویداد علمی–فناورانه با حمایت دانشگاه آزاد اسلامی و همکاری کمیته ملی ربوکاپ ایران به یکی از مهم ترین رقابت های هوش مصنوعی و رباتیک در منطقه تبدیل شده است.
در این دوره بیش از ۲۰۰۰ دانش آموز دانشجو و پژوهشگر در لیگ های مختلفی همچون ربات های فوتبالیست امدادگر خانگی صنعتی و لیگ های دانش آموزی با یکدیگر به رقابت می پردازند. هدف از برگزاری این مسابقات ترویج علوم نوین مانند رباتیک مکاترونیک و هوش مصنوعی و همچنین شناسایی و پرورش استعدادهای برتر در این حوزه هاست.
نمایش فناوری های نوین رقابت هیجان انگیز میان ربات های خودکار و حضور پررنگ تیم های بین المللی فضای پرانرژی و جذابی را در سالن های نمایشگاه به وجود آورده است. همچنین نمایشگاه جانبی با محوریت شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه رباتیک نیز در حاشیه این مسابقات برگزار می شود.
این مسابقات از روز شنبه ۳۰ فروردین آغاز شده و تا روز سه شنبه ۲ اردیبهشت ادامه خواهد داشت. تیم های حاضر در این رقابت علمی در لیگ های مختلفی چون فوتبال ربات ها (در اندازه های مختلف) “نجات (Rescue) برای شبیه سازی عملیات امداد در شرایط بحرانی” “صنعتی و خانگی (برای کارهای روزمره و کاربردی)” و لیگ های نوجوانان و دانش آموزی با یکدیگر رقابت می کنند.
رقابت های رباتیک از دهه های پایانی قرن بیستم به عنوان بستری برای تلفیق علم فناوری و آموزش مطرح شدند. یکی از شناخته شده ترین این رقابت ها مسابقات جهانی ربوکاپ (RoboCup) است که نخستین بار در سال ۱۹۹۷ در ژاپن برگزار شد. ایده اصلی این مسابقات طراحی ربات هایی بود که بتوانند در سال ۲۰۵۰ تیم فوتبال انسانی قهرمان جهان را شکست دهند. البته هدف نمادین بود اما عملاً به توسعه هوش مصنوعی یادگیری ماشین و سامانه های خودمختار شتابی دوچندان بخشید.
در کنار آن مسابقاتی مثل FIRST Robotics در آمریکا Eurobot در اروپا و FIRA RoboWorld Cup در کره جنوبی در سطوح دانش آموزی دانشگاهی و صنعتی برگزار می شوند. هر یک از این رقابت ها شبکه ای از هزاران تیم در سراسر جهان را درگیر یادگیری و نوآوری در زمینه هایی مانند بینایی ماشین تصمیم گیری خودکار رباتیک نرم و تعامل انسان –ربات کرده اند.
در بسیاری از کشورها دولت ها شرکت های فناوری و دانشگاه ها از این رقابت ها به عنوان بخشی از سیاست های توسعه آموزش STEM (علوم فناوری مهندسی و ریاضی) حمایت می کنند.
رقابت ربات های دانش آموزی در نمایشگاه بین المللی
فرامرز دائمی مسئول برگزاری لیگ های دانش آموزی نوزدهین دوره مسابقات ربوکاپ در گفت وگو با ترند روز با اشاره به برگزاری مسابقات ربوکاپ از روز شنبه ۳۰ فروردین گفت: در بخش لیگ های دانش آموزی و دانشجویی ۲۵ رشته رقابتی تعریف شده است و ۴۰۰ تیم در قالب ۲۵۰۰ شرکت کننده در این رقابت شرکت کرده اند.
وی با بیان اینکه اولین روز برگزاری این رویداد اقدام به آماده سازی تیم ها شد و تاکنون مسابقات و رقابت ها در اکثر لیگ ها آغاز و رقابت ها انجام شده است ادامه داد: لیگ های فوتبالیست رقابت های خود را از روز شنبه آغاز کردند و تا روز گذشته یکشنبه ادامه داشت. لیگ ربات های امدادگر میز و لاین نیز رقابت های خود را شروع کردند و تا امروز ادامه خواهد داد. همچنین در بخش دمو یا ربات های نمایشی On-stage تیم ها نمایش ربات های خود را خواهند داشت. روز سه شنبه فینال مسابقات و معرفی برترین تیم ها برگزار می شود.
مسئول برگزاری لیگ های دانش آموزی نوزدهمین دوره مسابقات ربوکاپ در خصوص تفاوت این دوره از رقابت ها با دوره های قبل گفت: مهمترین تغییر در زمینه فضای مسابقات است. ما از فضای محدود دانشگاه به فضای وارد فضای نمایشگاهی شدیم. ضمن آنکه کیفیت مسابقات نسبت به سال های گذشته رشد چشمگیری داشته است تا جایی که تعداد تیم ها شرکت کنندگان و لیگ ها افزایش یافته اند.
به گزارش ترند روز نوزدهمین دوره مسابقات ربوکاپ آزاد ایران با حضور ۲۱ لیگ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران به میزبانی دانشگاه آزاد استان تهران آغاز به کار کرده است. در این دوره از مسابقات ۴۰۰ تیم دانش آموزی و دانشجویی در مدت سه روز در حال رقابت با یکدیگر هستند.
تیم های رباتیک ایران جزء تیم های برتر دنیا
سید جواد میرعابدینی عضو هیات علمی و مدیرگروه کامپیوتر واحد تهران مرکزی در گفت وگو با ترند روز با اشاره به اهمیت برگزاری رویداد ربوکاپ آزاد ایران گفت: ایران از دانشمندان بااستعداد و باهوشی در حوزه رباتیک برخوردار است و برگزاری مسابقات رباتیک می تواند گام مؤثری در جهت رشد علوم رباتیک داشته باشد؛ چرا که باعث پرورش استعدادها در زمینه طراحی و ساخت انواع ربات های صنعتی پزشکی و سایر حوزه ها می شود.
وی با بیان اینکه ما همچنین می توانیم در آینده اقتصادی مبتنی بر ساخت و تولید ربات ها داشته باشیم به بیان وضعیت ربات ها در آینده پرداخت و یادآور شد: با توجه به اینکه در ساخت و تولید ربات ها از علوم پیشرفته ای استفاده می شود مدل ساخت ربات ها به سمت ربات های پیشرفته مانند انسان از نظر بیولوژیکی در حرکت است به طوری که ربات های امروزی قادرند همانند انسان صحبت کنند لبخند بزنند.
میرعابدینی با تاکید بر اینکه ربات های ساخته شده در سال های اخیر بسیار متفاوت تر از ربات های مکعبی نسل قدیمی هستند خاطر نشان کرد: در بعضی از نمایشگاه های ژاپن زمانی که رباتی صحبت و سخنرانی می کند کسی متوجه ربات بودن او نمی شود. بنابراین آینده ربات ها بسیار روشن است و مسیر جهانی به سمت به کارگیری ربات ها به پیش می رود.
عضو هیات علمی واحد تهران مرکز با اشاره به کاربردهای وسیع ربات ها در مکان های صعب العبور معادن و نقاطی که دچار آتش سوزی شده و امکان حضور انسان وجود ندارد اضافه کرد: در واقع ربات ها در تعامل با انسان بسیار می توانند مؤثر و برای ما سودرسان باشند.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی جایگاه رباتیک ایران را یک جایگاه مستند و پذیرفته شده دانست که اقبال بالایی در دنیا دارد و گفت: ما در دنیا در حوزه رباتیک رتبه های خوبی دریافت کردیم و در کشورهایی که رقابت های رباتیک برگزار شده تیم های ایرانی رتبه های بسیار خوبی را کسب کرده اند به طوری که تاکنون جزء ۱۰ رتبه نخست این رقابت ها بوده اند.
انتهای پیام