معجزه در کنترل جمعیت، ناتوانی در افزایش جمعیت!

معجزه در کنترل جمعیت، ناتوانی در افزایش جمعیت!
آفتاب نیوز :

ممنوعیت و جرم شدن عقیم سازی قطعی زنان و مردان توقف عرضه ی کاندوم رایگان برای معتادان و زنان آسیب دیده گران شدن آزمایش های غربالگری و تلاش برای حذف آن و… بعضی از تهدید ها و محدودیت ها هستند تا مردم را وادار به فرزندآوری کنند.

مرد ۷۸ ساله بجنوردی برای دوازدهیمن بار صاحب فرزند شد. گزارشگر صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی به بیمارستان رفته و با این پیرمرد و همسر ۴۴ ساله ی او گفت و گو کرده است. این گزارش اولین نمونه از این نوع نیست و آخرین هم نخواهد بود.

پدر شدن مرد ۶۰ ساله مادر شدن زن ۵۰ ساله تولد ۵ قلو های مینودشتی تولد ۴ قلو های شیرازی مادر ۳۰ ساله ۵ فرزند به دنیا آورد مادر ۳۵ ساله ۴ فرزند به دنیا آورد و… گزارش هایی هستند که هر ازگاهی با آب و تاب زیاد و صدای بلند گزارش گر که سعی می کند موضوع را خیلی جذاب جلوه دهد پخش می شود. غیر از این گزارش ها مصاحبه با خانواده های پر فرزند و شلوغ و جملات به اصطلاح انگیزشی مجریان رادیویی هم هستند. جملاتی مانند: فرزندان عصای پیری هستند بچه های تک خواهر و برادری ندارند که یارشان باشد خوشا به حال پدر و مادر هایی که خانه شان با سر و صدای بازی بچه ها گرم می شود…

هدف از پخش چنین گزارش ها و محتوا هایی مشخص است: تشویق خانواده ها به فرزندآوری! هدفی که بعید و شاید غیرممکن است با این روش و با چنین گزارش هایی به نتیجه برسد.

سیر نزولی رشد جمعیت ایران و خطرات کاهش 

نرخ فرزندآوری که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود دو فرزند به ازای هر زن بود در سال ۱۴۰۲ به یک فرزند رسیده است یک تغییر و سیر نزولی بی سابقه در کشور.

از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴ تعداد تولد ها در کشور افزایش داشته اما پس از آن شیب کاهشی تند شده و سال ۱۴۰۲ در مقایسه با ۱۴۰۱ کاهش ۱.۶ درصدی داشته است. سال ۱۴۰۲ تعداد موالید کشور یک میلیون و ۵۷ هزار و ۹۵۸ نفر بود در حالی که سال ۱۳۹۴ یک میلیون و ۵۷۰ هزار و ۲۱۹ تولد ثبت شده بود یعنی ۳۳ درصد بیشتر. 

اگر روند کنونی ادامه داشته باشد بر اساس سناریوی حد پایین سازمان ملل جمعیت ایران تا سال ۱۴۳۰ به حدود۸۳ میلیون نفر سال ۱۴۳۹ به حدود ۷۷.۶ میلیون نفر و سال ۱۴۷۹ به حدود ۴۲ میلیون نفر کاهش خواهد یافت. اگر این روند بهبود پیدا کند و تا حدی اصلاح شود جمعیت ایران تا سال ۱۴۳۰ به حدود ۹۳ میلیون نفر می رسد ولی سپس تا سال ۱۴۷۹ به حدود ۷۲ میلیون نفر کاهش پیدا می کند.

نگرانی های پیش آمده حاکمیت در این مورد به جاست روند نزولی رشد جمعیت در کنار افزایش سالمندی و کاهش نیرو های جوان و فعال یکی از تهدید های جدی برای هر کشوری است و ایران نیز از این قاعده استثنا نیست. همان طور که بعضی از کشور های دنیا به دلیل نداشتن نیروی کار فعال به جمعیت مهاجر و نیروی کار خارجی وابسته شده اند.

بر اساس آمار و پیش بینی ها اگر این روند نزولی تغییر نکند و اصلاح نشود کشور در دهه های آینده با مشکلات زیادی در تامین نیروی کار و حتی امنیت کشور در نظام جهانی با چالش و معضل جدی روبه رو خواهد شد. با این حال به نظر می رسد سیاست ها و برنامه های چند سال اخیر موفقیتی در تغییر روند نزولی رشد جمعیت نداشته اند.

دلایل کاهش تمایل به فرزندآوری

سید محمد طباطبایی -معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران- اردیبهشت ۱۴۰۲ و در آستانه هفته ملی جمعیت دلایل تمایل نداشتن ایرانی ها به فرزندآوری را دو مورد عنوان کرد: بر اسالس آخرین پیمایش ملی در کشور نگرانی از تأمین آینده فرزندان و داشتن تعداد فرزندان کافی دو دلیل اصلی برای نداشتن فرزند بیشتر بوده است. بخشی از این نگاه نتیجه سیاست های کنترل جمعیتی ما در سال های قبل و ترویج فرهنگ «دختر یا پسر دو فرزند کافی است» و «فرزند کمتر زندگی بهتر» است.

تفکر غالب نیز این است که مشکلات اقتصادی و نگرانی از آن یکی از دلایل اصلی کاهش فرزندآوری است ولی در همین شرایط می بینیم که خانواده های با درآمد پایین تر همچنان فرزندآوری دارند یا تعداد فرزندان شان بیشتر است؛ برعکس خانواده های متوسط بالا و طبقه مرفه.

در این تحلیل و تفسیر ها باید توجه داشت تعریف خانواده ها از تامین زندگی فرزند تفاوت زیادی با گذشته دارد. اگر تا ۲ دهه پیش مدرسه و تحصیلات در کنار تامین نیاز ها و مایحتاج اولیه مورد توجه والدین بود حالا انواع امکانات رفاهی تفریحی و آموزشی غیررسمی نیز برایشان اهمیت دارد و تعریف از نیاز های فرزند تغییر کرده است. از طرف دیگر همان طور که طباطبایی گفته سیاست های کنترل جمعیت در دهه های گذشته روی ذهنیت مردم و نگاه آنها به خانواده و پرورش فرزند اثر داشته است.

نکته ی مهمی که در چنین تحلیل هایی مغفول می ماند و به آن توجه نمی شود دلیل موفقیت ایران در کنترل جمعیت و شیوه ی تاثیرگذاری آن سیاست ها بود. در حالی که این بار دولت ها و کل حاکمیت در سیاست و هدف گذاری جدید هیچ موفقیتی به دست نیاورده است.

معجزه ایرانی: موفق ترین برنامه کنترل جمعیت در تاریخ!

این عنوان مقاله ای است که سال ۲۰۱۹ در سایت پروژه جمعیت منتشر شد و موفقیت ایران در کنترل جمعیت و ناموفق بودن در برنامه افزایش جمعیت را بررسی کرده است.

سرشماری های قبل و بعد از انقلاب رشد چشمگیر ۳ درصدی جمعیت ایران را نشان می داد و برنامه های کنترل جمعیت که قبل از انقلاب شروع شده بود در دو مرحله ی اول به نتیجه نرسید ولی برنامه ی سوم که از سال ۱۳۶۷ کلید خورد موفقیتی غیرقابل پیش بینی را رقم زد که در سطح جهانی هم کم نظیر و شاید بی نظیر بود. این برنامه که تا اواخر دهه هشتاد ادامه پیدا کرد یک برنامه ی جامع بود و از طریق آموزش های همه جانبه و سیاست های تشویقی پیش رفت و به نتیجه رسید.

بعضی از روش ها و راهکار های اصلی موارد زیر بودند:

– برنامه های آموزشی از طریق مدارس دانشگاه ها و رسانه های جمعی
– افزایش دسترسی به دارو های ضد بارداری به صورت رایگان
– آموزش انواع روش های تنظیم خانواده با کیفیت
– مشاوره به خانواده ها و زوج ها درمورد شیوه های کنترل باروری
– دسترسی آسان و رایگان به خدمات و آموزش های خانه های بهداشت
– کسب حمایت علما و رهبران مذهبی برای تشویق مردم

کمک به سلامت مادر و فرزند و قبح زدایی از گفت و گو درباره ی بارداری باروری مشکلات زناشویی وضعیت زنان بارداری و… یکی از روش هایی بود که باعث شد خانواده ها با این طرح همراهی کنند. مشارکت وهمراهی مردان در این برنامه ها نیز یکی از عوامل مهم موفقیت آن بود که از همین رهگذر ایجاد شده بود.

بیش از ۷۰ درصد زنان متاهل از روش های پیشگیری بارداری استفاده می کردند و تفاوت کمی بین زنان شهری و روستایی وجود داشت تا جایی که خانواده های ایرانی جزو بالاترین مصرف کنندگان وسایل پیشگیری در کشور های در حال توسعه قرار گرفتند.

موفقیت برنامه آن قدر سریع و غیرقابل پیش بینی شد که نتایج به دست آمده حتی از اهداف تعیین شده فراتر رفت. در حالی که برنامه های کنترل جمعیت پیش از انقلاب هدف گذاری کرده بودند که نرخ باروری بیش از ۶ تولد برای هر زن را تا سال ۲۰۱۱ به ۴ تولد برسانند این نرخ با اجرای برنامه ی بعد از انقلاب به ۲ فرزند تا سال ۲۰۰۰ رسید یعنی نصف اهداف تعیین شده.

اما این بار و در برنامه چند سال اخیر برای افزایش جمعیت برنامه ریزی روش ها و راهکار ها کاملا ناموفق بوده اند و حاکمیت هنوز نتوانسته است تاثیری بر تصمیم گیری و برنامه های خانوده ها و زنان و مردان ایرانی بگذارد.

تهدید و تنبیه های بی نتیجه زوج ها بچه نمی آورند

طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در تاریخ ۱۳۹۲/۰۳/۲۸ با هدف افزایش نرخ باروری به حداقل ۲.۵ فرزند به ازای هر زن با ۵۰ ماده ازسوی نمایندگان تهیه و اعلام وصول شد ولی به دلیل محدودیت های بودجه ای سال ۱۳۹۳ و در مجلس دهم به تصویب رسید.

بر اساس این لایحه عقیم سازی داوطلبانه غیرقانونی اعلام و دسترسی زنان به اطلاعات مربوط به پیشگیری از بارداری محدود و مسدود شد. در حالی که سیاست های تشویقی برنامه های آموزشی و توجه ویژه به سلامت زنان و فرزندان راهکار های مهم و اصلی برای به ثمر رساندن برنامه ی کنترل جمعیت بودند در برنامه ی افزایش جمعیت به هیچ کدام از آنها در دستور کار قرار نگرفت و سیاست ها تنبیهی تهدیدی و حتی نادیده گرفتن سلامت مادر و فرزند و به دنبال آن سلامت و امنیت روانی خانواده و جامعه است.

– ممنوعیت و جرم شدن عقیم سازی قطعی زنان و مردان
– محرومیت زنان از دریافت روش های پیشگیری از بارداری در مراکز بهداشتی
– توقف عرضه ی کاندوم رایگان برای معتادان و زنان آسیب دیده
– گران شدن آزمایش های غربالگری و تلاش برای حذف آن
– توقف اطلاع رسانی و آگاهی دادن به زنان درمورد پیشگیری از بارداری
– افزایش سخت گیری ها برای سقط جنین قانونی و پزشکی

سیاست گذاران به درستی نگران کاهش جمعیت هستند این بار حتی به سلامتی جمعیت آینده بی توجه هستند تا جایی که فرزندآوری در سن بالا را تشویق و ترغیب می کنند؛ روشی خطرناک برای مادر و فرزند که احتمال تولد فرزندانی با انواع بیماری های مادرزادی را بالا می برد و هزینه های زیادی برای خانواده و سیستم درمان کشور به دنبال دارد.

شعار «فرزندان بیشتر زندگی شادتر» و «با یک گل بهار نمیشه» به جای «فرزند کمتر زندگی بهتر» و «دختر یا پسر دو بچه کافیست» بیلبورد های شهری رفت. رسانه ی ملی که زمانی از روش های هوشمندانه و جذاب برای اثرگذاری بر مخاطب استفاده می کرد حالا با محتوا ها و برنامه های دم دستی و غیرکارشناسی و گزارش هایی مانند خبر تولد فرزند دوازدهم پیرمرد ۷۸ ساله می خواهد جوانان را به فرزندآوری تشویق کند.

از سوی دیگر به جای برنامه های آموزشی منسجم توجه به سلامت جامعه و جمعیت آینده استفاده از مشوق های موثر و روش های تشویقی کارآمد سراغ انواع روش های تنبیهی و تهدید رفته و البته به نتیجه نرسیده اند. در حالی که کشور های دیگر با روش های موثر و درستی به نتیجه رسیده اند که ایران هم می تواند از آنها استفاده کند و به نتیجه برسد.

حمایت مالی مادر و فرزند به جای تهدید و ممنوعیت

سهام دولتی نوزادان ثبت نام بدون نوبت خودرو برای مادران با بیش از ۳ فرزند کمک به مسکن برای مادران با بیش از ۳ فرزند پرداخت یک میلیون تومانی برای هر فرزند! اینها حمایت هایی هستند که قرار است خانواده ها را به فرزندآوری تشویق و ترغیب کنند!

افزایش جمعیت در شرایطی می تواند برای کشور مفید باشد که نوزادانی سالم به دنیا بیایند و از تربیت صحیح و آموزش درست بهره مند شوند. در حالی که با روش فعلی و اصرار به فرزندآوری به هر قیمت و در هر سن معمولا خانواده های کم برخوردار صاحب فرزندان بیشتر می شوند که به دلیل شرایط نامساعد احتمال مشکلات جسمی بین فرزندان شان زیاد است و همچنین نبود امکانات آموزشی و اقتصادی از عهده ی پرورش درست و حتی تحصیل فرزندان برنمی آیند.

در حالی که بسیار از خانواده ها به درستی مشکلات اقتصادی را جزو نگرانی های دائمی خود اعلام می کنند. از سوی دیگر سلامت مادر و فرزند و هزینه های بارداری زایمان و مراقبت کودک در سه سال اول زندگی بار مالی و روانی غیرقابل انکاری برای والدین دارد. در همین شرایط بعضی از زنان نگران فرصت های شغلی خود هستند که به خاطر مرخصی بارداری زایمان از دست می رود و مردان هم امکان مرخصی زایمان و حمایت از همسر خود ندارند.

پرداخت حقوق و دستمزد حتی به اندازه حقوق پایه ی وزارت کار به مادر می تواند یک روش تشویقی موثر و درست باشد که میزان فرزندآوری را افزایش دهد. اختصاص کارت الکترونیک برای خرید های مورد نیاز کودک پوشش بیمه ای مادر و فرزند از دوره ی بارداری همراه کردن مشاوران و بهورزان برای افزایش سطح دانش و آگاهی مادر یک مجموعه حمایتی است که در کشور های دیگر نیز استفاده شده و نتیجه بخش بوده است.

با این روش خانواده ها نگرانی مالی نخواهند داشت و مادر ها با آسودگی خاطر در کنار فرزند خود می مانند و وقت خود را صرف پرورش کودک می کنند. با این روش خانواده ها و به ویژه مادران نگرانی برای سلامت خانواده ندارند و تامین سلامت جسمی و روانی فرزند آنها به سلامت جامعه نیز کمک خواهد کرد.

حمایت از خانواده تامین هزینه های کودک پیش از تولد تا ۷ سالگی پرداخت حقوق مستقیم به مادر پرداخت کمک هزینه به خانواده تا نوجوانی یا جوانی فرزند بعضی از روش های دیگر هستند که در بعضی کشور ها اجرا شده و موفق بوده اند.

طبیعتا چنین برنامه هایی در هماهنگی با سیاست های کلان دیگر که میزان امید و امنیت روانی جامعه را بالا ببرد می تواند کارآمد باشد.

منبع: فراز 

دکمه بازگشت به بالا