نورپردازی عمومی در معماری

نورپردازی داخلی یکی از مهمترین بخش‌های صنعت دکوراسیون، در دنیای مدرن است. امروزه دکوراسیون تبدیل به کلیدی ترین بخش در فضاهای داخلی شده است که اهمیت دادن به آن می‌تواند تاثیر بسیاری در جذب مخاطبان داشته باشد. انواع نورپردازی مدرن به عنوان کلیدی ترین المان در دکوراسیون چه در بخش داخلی ساختمان و چه در نمای آن مورد توجه است که توسط انواع چراغ‌های خطی، ، چراغ‌های اسپات دانلایت، چراغ‌های ریلی و چراغ‌های مولتی ترک اجرا می‌شوند. به کار بردن درست المان‌های نورپردازی می‌تواند زیباترین جلوه‌های دکوراتیو را به وجود آورد و چشم هر بیننده‌‌ای را خیره نمایند. اگر به دنبال تاثیری گذاری به خصوص در دکوراسیون داخلی هستید لازم است با انواع نورپردازی داخلی آشنا شوید و از آنها در بهتر کردن فضای داخلی خود متناسب با کاربرد فضای مورد نظرتان کمک بگیرید.

یکی از جذاب ترین بخش‌های دکوراسیون در معماری مدر نورپردازی آن است که به کمک المان‌ها و ابزار پیشرفته انجام می‌شود. نورپردازی ال ای دی نواری علاوه بر کاهش هزینه‌ها به دلیل استفاده از لامپ‌های کم مصرف جلوه بصری جذابی را در دکوراسیون ایجاد می‌نماید و خود به عنوان یک المان دکوراتیو شناخته می‌شود که حتی در صورت خاموشی جلوگری دارد. در ادامه به معرفی برخی از نورپردازی‌های مدرن پرطرفدار می‌پردازیم.

اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی

نور بخش مهمی از زندگی انسان را تشکیل می‌دهد، گذراندن نیمی از هر شبانه روز در تاریکی باعث گردیده المان نور به عنوان روشنایی بخش زندگی انسان در دل تاریکی اهمیت چشمگیری داشته باشد. مهمترین استفاده از نور در دکوراسیون داخلی به خصوص دکوراسیون فضاهای مسکونی است که از دیرباز مورد توجه معماران داخلی بوده است. این اهمیت تا آنجا پیش رفت که معماران با راه‌های مختلفی سعی در آوردن نور خورشید یا مهتاب به درون ساختمان به خصوص بخش‌های اندرونی بوده اند.

زمانی که خبری از برق و چراغ‌های برقی نبود معماران ایرانی برای ایجاد یک جلوه رنگی جذاب در فضای داخلی ساختمان از پنجره‌های بزرگ با شیشه‌های رنگی با نام ارسی استفاده می‌کردند که نور خورشید یا مهتاب را به زیبایی در فضای داخلی با رنگ‌های جذاب منعکس می‌کرد؛ استفاده از ارسی با روی کار آمدن معماری مدرن و ظهور ساختمان‌هایی با پنجره‌های کوچک به فراموشی سپرده شد و انسان به دنبال تامین نور داخلی با استفاده از چراغ‌های بیشتر گردید.

با پیشرفت ساخت و ساز چراغ‌های برقی کم کم نور علاوه بر روشنایی بخشی محیط به المانی جلوه گر برای زیبایی بخشی هر چه بیشتر به محیط تبدیل گردید. امروزه استفاده از چراغ‌ها و لامپ‌های دکوراتیو برای روشنایی بخشی هر چه بیشتر و ایجاد جلوه‌های بصری جذاب از بخش‌های اصلی دکوراسیون داخلی است که در سقف، دیوارها و حتی کف ساختمان نصب و راه اندازی می‌شود.

استفاده از نورپردازی صحیح با رنگ‌های مناسب در هر فضایی باعث می‌شود که محیط شما در نظر مخاطبان جلوه بیشتری داشته باشد. نورپردازی داخلی چه در فضاهای کاری و چه در فضاهای مسکونی یا حتی فضاهای عمومی می‌تواند احساسی که می‌خواهید در مخاطب به وجود آورد و باعث جذب یا دفع آنها گردد.

نوع نورپردازی همچون یک ملودی تاثیر گذار در پس زمینه خواهد بود که می‌تواند به فضا جلوه و رنگ مطابق با سلیقه شما دهد، یک جلوه ساده، جذاب، پر طمطراق، هیجان انگیز، ترسناک و حتی وهم آور که مد نظر شماست. استفاده از نورپردازی مناسب می‌تواند یک آرامش روانی را برای افراد حاضر در محیط به ارمغان آورد که بهترین المان‌های راحتی در دکوراسیون از به وجود آوردن آن عاجز هستند.

انواع نورپردازی با توجه به منابع نوری

لازم است پیش از آشنایی با روش‌های نورپردازی در محیط‌های داخلی با منابع نوری و انواع نورپردازی آشنا شوید. اینکه بدانید دقیقا چه منابع نوری برای نورپردازی وجود دارد و کدام یک از آنها مورد نیاز فضا و دکوراسیون داخلی شماست نکته‌‌ای است که می‌تواند شما را به یک موفقیت بزرگ در مدیریت محیط رهنمون سازد. نورپردازی داخلی بسیار حائز اهمیت است و بی توجهی به آن علاوه بر نورپردازی نامناسب ممکن است منجر به صرف هزینه‌های زیادی در مصرف برق برای شما گردد. انواع منابع نوری باعث ایجاد انواع نورپردازی می‌گردد که می‌تواند ابزارهای مختلفی را در اختیار شما قرار دهد.

نورپردازی طبیعی

نور طبیعی بخش از نورپردازی فضاهای داخلی که با کمک گرفتن از پنجره‌ها و نورگیرها به وجود می‌آید و معماری سنتی ایران به آن توجه ویژه‌‌ای داشته است. استفاده از نور طبیعی خورشید در روز و نور طبیعی مهتاب در شب در فضای داخلی باعث ایجاد روحیه‌‌ای بهتر در افراد می‌شود و علاوه بر تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن انسان به ایجاد انگیزه و درمان افسردگی و کاهش تنش‌های جسمی نیز کمک می‌کند.

این نوع نورپردازی امروزه کمتر مورد توجه است زیرا فضاهای داخلی بسیار کوچک شده اند و به دلیل آلودگی محیطی و صوتی پنجره‌های کوچکتر گردیده و دیگر نور خورشید جز در ساختمان‌های بزرگ کاربردی ندارد.

نورپردازی مصنوعی

چراغ‌ها ابزاری هستند که توسط انسان ساخته شد و از آنها برای تامین نوری مشابه با نور خورشید در طول شب استفاده می‌شد اما کم کم این چراغ‌ها با پیشرفت نقش کاربردی که داشتند در دکوراسیون به یک جلوه کاربردی بصری تبدیل شدند که علاوه بر تامین نور محیط توانایی فضاسازی را نیز ایجاد کردند. این نور پردازی خود شامل انواع مختلفی می‌شود که در اینجا آنها را مرور می‌کنیم.

  1. نورپردازی عمومی

نورپردازی عمومی که به نورپردازی فراگیر نیز مشهور است منبعی برای روشنایی است و نور را به صورت یکسان در فضا پراکنده می‌کند. این نوع نورپردازی جلوه عمومی دارد و در اجرای آن بیشتر از ابزارهایی همچون هالوژن ها، لوسترها، چراغ‌های سقفی، آویز سقفی، چراغ‌های رومیزی و… استفاده می‌شود.

  1. نورپردازی وظیفه‌‌ای

نورپردازی در برخی از مکان‌ها اهمیت زیادی دارد و لازم است که چراغ‌ها به گونه‌‌ای تعبیه گردند که نور را در مناطقی متمرکز گرداند. این نوع نورپردازی در راستای نورپردازی عمومی است اما کوچکتر است و توسط مکان‌هایی پرنورتر مشخص می‌گردند. برای مثال مکان‌هایی همچون آشپزخانه که نیاز به نور بیشتری برای فعالیت‌های آشپزی دارد. یا سالن‌های مطالعه که نیاز دارند نور متمرکزتری برای مطالعه در اختیار افراد قرار دهد.

  1. نورپردازی دکوراتیو

یکی از مهمترین انواع نورپردازی نوع دکراتیو یا تزیینی آن است که متخصصان از آن برای ایجاد یک اثر هنری استفاده می‌کنند. این نوع نورپردازی در جلب توجه مخاطب نقش مهمی دارد و اغلب با کمک نورهای مخفی در حاشیه سقف‌ها به وجود می‌آید. آنها نقش کمتری در روشنایی دارند و بیشتر به جلوه بصری فضا اهمیت می‌دهند. لوسترها، ، چراغ‌های خطی و… از مهمترین نمونه‌های نورپردازی دکوراتیو است.

  1. نورپردازی تاکیدی

نورپردازی تاکیدی یا نقطه‌‌ای نوع دیگری از نورپردازی داخلی است که هدف آن هدایت نگاه مخاطبان به کانون خاصی است. این نوع نورپردازی بیشتر فضاهای جذابی ایجاد می‌کند که اشیا و کانون‌های مهم فضای داخلی را به خود اختصاص می‌دهد. این نوع نورپردازی بیشتر در معماری پذیرایی، گالری‌های هنری، نمایشگاها، کلکسیون‌ها و… استفاده می‌شود تا نگاه مخاطب را به بخش خاصی معطوف سازد. دیوارکوب‌ها و چراغ‌های خطی از جمله مهمترین نورپردازی‌های تاکیدی هستند.

  1. نورپردازی هوشمند

با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از سیستم‌های مختلف نورپردازی در محیط لزوم صرف جویی در مصرف برق باعث ظهور نوعی از نورپردازی به نام نورپردازی هوشمند گردید. نورپردازی هوشمند در واقع مجموعه‌‌ای از نورپردازی‌های است که نام بردیم با کمک نرم افزارهای هوشمند است. هوشمند سازی نور محیط با کمک نرم افزارها برای مدیریت هرچه بهتر روشنایی آن باعث می‌گردد هزینه‌های برق مصرفی تا حد زیادی کاهش یابد و بی دلیل لامپی روشن نباشد.

سیستم نورپردازی هوشمند با کمک نرم افزارهایی که بر روی لپ تاب یا گوشی‌های هوشمند نصب می‌گردد اجرا می‌شود. این نرم افزارها با کمک سنسورهای محیطی با تلفیق هنر و تکنولوژی نور محیط را تامین و تنظیم می‌نمایند. با کمک آن شما می‌توانید از هر جایی که هستید روشنایی خانه خود را مدیریت کنید و در صورت بروز مشکل آن را به سرعت حل نمایید.

در ادامه علاوه بر معرفی انواع روش‌های نورپردازی و ابزارهای نورپردازی در دکوراسیون خواهیم پرداخت تا شما عزیزان بیشتر با آنها آشنا شوید.

امروزه روش‌های مختلفی برای نورپردازی در محیط‌های داخلی وجود دارد که به لطف پیشرفت تکنولوژی و ظهور انواع لامپ‌های کاربردی مانند لامپ‌های فلورسنت، لامپ‌های هالوژن، لامپ‌های ال‌‌ای دی، لامپ‌های SMD و… تحول زیادی را در زمینه نوردهی و هدایت نور به وجود آوردند.

نور پردازی با چراغ خطی

نورپردازی خطی از محبوب ترین روش‌های نورپردازی مدرن است که با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در این نوع نورپردازی با کمک رشته‌های لامپ اس ام دی و ال‌‌ای دی منبعی از نور به صورت یک خط ایجاد می‌گردد که منبعی عالی برای ایجاد روشنایی در نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی است. در این نوع نورپردازی گستردگی نور و طول عمر آن نسبت به سایر نورپردازی‌ها بیشتر خواهد بود به همین دلیل مناسب برای محیط‌ها با هر نوع ابعادی است.

یکی از مهمترین جایگاه‌های کاربرد چراغ خطی کاربرد آن در سقف کاذب، و سقف‌های کشسان است که نور مناسبی را برای جلوه بهتر این نوع دکوراسیون ایجاد می‌کند. نور خطی علاوه بر اجرا در سقف قابل اجرا در دیوار و حتی کف ساختمان، کابینت ها، فضای بین کابینتی و… است.

منابع: youtube

دکمه بازگشت به بالا