آیا سکسکه جنین در رحم خطرناک است؟
بارداری یکی از حساس ترین دوره ها در زندگی هرکسی است. هنگامی که قصد تجربه حس مادر بودن را دارید، باید حس های مختلفی را پشت سر بگذارید. تصور اینکه یک موجود زنده در شکم شما حضور دارد، به قدر کافی شگفت انگیز است، حالا تصور کنید که این جنین هم ناگهان سکسکه کند. احتمالاً احساس کردن این سکسکه بسیار عجیب و گاهی نگران کننده است.
سکسکه جنین چه علتی دارد؟
خوب اولین سوالی که برای هرکسی پیش می آید این است که اصلاً به چه دلیلی یک جنین ممکن است که سکسکه کند؟ خوب اجازه بدهید بگوییم که این کار کاملاً طبیعی است و اصلاً نباید برای آن نگران باشید. حالا در مورد علت انجام سکسکه جنین هم توضیحاتی را بیان می کنیم. اگر شما هم می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد این موضوع به دست آورید، پیشنهاد می دهیم که با ما همراه باشید. جنین در داخل رحم مادر درون یک مایع قرار گرفته است. این مایع آمنیوتیک نام دارد. حالا همه ما این موضوع را هم می دانیم که جنین در ماه های پایانی رشد خود می تواند مانند یک انسان بال نفس بکشد. دلیل اصلی سکسکه یک جنین هم این نفس کشیدن است. تنفس جنین در درون مایع آمنیوتیک دلیل اصلی سکسکه او به حساب می آید. با همین اطلاعات شما الآن متوجه شدید که این سکسکه کاملاً طبیعی است و با احساس کردن آن اصلاً نباید نگران باشید. حالا ما کمی هم فراتر می رویم و به مورد دیگری هم اشاره می کنیم.
شنیدن و احساس کردن سکسکه جنین نه تنها هیچ نگرانی خاصی ندارد، بلکه باید از وجود آن خوشحال هم باشید. همان طور که گفتیم تنفس درون یک مایع سبب سکسکه می شود. با شنیدن و احساس کردن این سکسکه شما می توانید به این نتیجه برسید که جنین شما سالم بوده و به درستی نفس می کشد و این خبر بسیار خوبی است. اگر شما هم در دوره بارداری هستید و چیزی به عنوان سکسکه از جنین خود احساس نکرده اید، احتمالاً نگران شوید که جنین شما سالم است یا خیر! در اینجا هم باید بگوییم که اگرچه نگرانی شما به دلیل حساسیت بارداری کاملاً قابل درک است اما اصلاً درست و منطقی نیست.
سکسکه یک جنین به ندرت احساس می شود اما این دلیلی بر وجود نداشتن آن نیست. یعنی جنین شما سکسکه می کند اما شما به عنوان مادرش، این امر را احساس نخواهید کرد. البته شما می توانید از سلامت و حرکت جنین خود با روش های دیگری مطمئن شوید. مثلاً جنین در سه ماه دوم بارداری چرخش تقریباً زیادی دارد و گاهی هم لگد میزند. شما می توانید این حرکت و لگد زدن را به وضوح احساس کنید. با این حس ها شما می توانید از سلامت جنین خود مطمئن شوید. حالا جدا از اینکه شما باید به صورت مستمر به پزشک مراجعه کرده و معاینه شوید. در این معاینات هم از سلامت جنین خود مطمئن خواهید شد.
دلیل سکسکه جنین چه چیزی است؟
خوب نگرانی شما به عنوان یک مادر باعث می شود که سوالات مختلفی در مورد سکسکه کردن جنین داشته باشید و ازآنجایی که ما از نگرانی ها و سوالات را طبیعی میدانیم به تمام آن ها پاسخ خواهیم داد. احتمالاً با خودتان بگویید که اصلاً این سکسکه کردن چه دلیلی می تواند داشته باشد. خوب ما در ادامه دلایل آن را شرح خواهیم داد. اسپاسم دیافراگم در نوزاد به مرورزمان دیافراگم تشکیل می شود، هنگام تشکیل، این عضو می تواند پیام عصبی به مغز بفرستد و برعکس! حالا انقباض و اسپاسم در دیافراگم باعث بروز این امر خواهد شد. البته یکی از علت های اسپاسم دیافراگم، همان تنفس در مایع است.
پیچیدن بند ناف در بعضی از موارد می بینم که جنین حرکات بسیار زیادی دارد و همین موضوع باعث می شود که بند ناف به دور گردنش بپیچد. حالا پیچیدن بند ناف همانا و کم شدن جریان اکسیژن ورودیمنظور از سکسکه کردن جنین چیست؟ خیلی ساده است، سکسکه های جنین در واقع حرکات کوچک دیافراگم او در زمانی است که شروع به تمرین تنفس می کند. وقتی جنین نفس می کشد، مایع آمنیوتیک وارد ریه های او می شود و موجب می شود تا دیافراگم در حال تکاملش در حالت انقباض قرار بگیرد. نتیجه؟ یک سکسکه کوچک در رحم.
سکسکه های جنینی حرکات سریع و تکرارشونده ای است که مطمئن هستید منشا آن قطعا جنین است. اول ممکن است احساس کنید یک لگد کوچک است، اما بعد دوباره و دوباره تکرار می شود. اگر خوب توجه کنید، متوجه خواهید شد که ریتم آن عینا مانند سکسکه های انسان بالغ است که آن هم به خاطر حرکات دیافراگم است. اما البته در نسخه آدم بزرگ ها به جای مایع آمنیوتیک، این اتفاق پس از هجوم هوا می افتد.اگر شکم شما چربی کمی داشته باشد ممکن است که دیگران هم بتوانند لرزش های ریتمیک شکم شما را در هنگام سکسکه جنین مشاهده کرده و یا حتی لرزش های لباس شما را در این زمان ببینند.
به گفته دکتر ان براون، مدیر خدمات سلامت زنان در بیمارستان اینوا لودون در لیزبرگ ویرجینیا «آغاز سه ماهه سوم زمانی است که بیشتر مادران باردار سکسکه های جنین را احساس می کنند، اما می توانید آن را در سونوگرافی در سه ماهه اول هم زمانی که دیافراگم جنین شروع به شکل گرفتن می کند ببینید.» علت سکسکه کردن جنین چیست؟ بالاخره پس از ماه ها انتظار به سه ماهه دوم بارداری رسیدید، فرزند بندانگشتی شما حالا کمی بزرگ شده و اندازه اش به چند سانتی متر می رسد. حرکاتش نیز برایتان محسوس است. او لگد می زند، تکان می خورد و با هر حرکتش، دنیای شادی مهمان قلبتان می شود، بعضی وقت ها اشک شوق می ریزید و گهگاهی قهقهه شادی سر می دهید. مشاهده و تحلیل حرکت های جنین، خواه نا خواه به تشخیص رشد و احیاناً ناهنجاری های تکامل جنین کمک می کند.
احساس گرفتگی (اسپاسم) خفیف، حرکات منظم طولانی و یا انقباضات پرشی کوچک در شکم نشان دهنده سکسکه فرزند شماست که سلامت و رشد مناسب دستگاه تنفسی او را نوید می دهد، پس خوشحال و شکرگزار باشید و لذت ببرید. جنین زمانی سکسکه می کند که مادر در وضعیت خوبی به سر ببرد و شاهد خوبی بر این مدعاست که الگوی رشد جنین به درستی در حال پیشرفت است. احساس حرکات آرام و موزون یک نوزاد در حال رشد در رحم، تجربه ای جالب و اطمینان بخش برای والدین است. در میان این تجربه ها، سکسکه جنین اغلب توجه و کنجکاوی والدین را به خود جلب می کند. در حالی که سکسکه جنین ممکن است عجیب به نظر برسد، می توان گفت یک اتفاق رایج در دوران بارداری محسوب می شود.
در ادامه علت سکسکه جنین در رحم را به صورت جامع بررسی خواهیم کرد. همچنین به این موضوع خواهیم پرداخت که چه زمانی این اتفاق می تواند خطرناک باشد و باید به پزشک مراجعه شود.به جنین همان! کم شدن اکسیژن هم باعث بروز سکسکه خواهد شد. یکی از دلایل اولیه سکسکه جنین، رشد و بلوغ سیستم عصبی مرکزی اوست. همان طور که سیستم عصبی مرکزی در حال رشد است، سیگنال هایی را به ماهیچه های مختلف از جمله دیافراگم می فرستد که نقش حیاتی در فرایند تنفس دارند. در برخی موارد، این سیگنال های عصبی می توانند به طور موقت دیافراگم را تحریک کرده و منجر به سکسکه جنین در رحم شوند.