راهکارهای نگهداری و بالابردن عمر مفید مخزن کمپرسور باد
یکی از بهترین راه هایی که برای اطمنیان از کارکرد صحیح تجهیزات می توان پیشنهاد داد، تهیه کمپرسور هوای با کیفیت و استفاده مناسب آن است. قبل از هرچیز بهتر است جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است را بازگو کنیم و در زمان استفاده از کمپرسور همیشه قبل از بروز هرگونه مشکلی، نگهداری پیشگیرانه را انجام دهیم تا سیستم ما با اطمینان بالاتری کار کند. نگهداری صحیح می توان موجب افزایش عمر در مجموعه شما شود. در این مطلب با 10 نکته بسیار مهم برای افزایش عمر کمپرسور هوا آشنا شوید و با استفاده از ترفند های هرچند ساده، عمر کمپرسور خود را به شدت افزایش دهید.
نکاتی درباره افزایش عمر کمپرسور هوا
در هنگام خرید کمپرسور، همیشه از فروشنده این سوال پرسیده می شود که: عمر کمپرسور هوا چند سال است؟ در پاسخ به این سوال هیچ جواب دقیقی نمی توان داد به دلیل اینکه علاوه بر کیفیت ساخت کمپرسور، روش نگهداری، در افزایش عمر کمپرسور هوا تاثیر بسیار زیادی دارد. در زیر 10 نکته مهم در زمینه تعمیر و نگهداری کمپرسور بیان شده که باعث افزایش عمر کمپرسور هوا می شود و در تقریبا برای تمامی صنایع می توان راهنمای خوبی در جهت نگهداری از کمپرسور باد باشد.
هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور در مخزن کمپرسور باد ذخیره شده و تحت فشار 7 تا 10 بار و در مواردی حدود 13 بار تا 40 بار مورد مصرف صنایع قرار می گیرد و یکی از اصلی ترین ملزومات و تجهیزات جانبی کمپرسور اسکرو میباشد . مهمترین نکات قابل توجه قبل از خرید مخزن هوا، کیفیت محصول، ضخامت ورق، نوع ورق، نوع جوش و فشار کاری هستند. در ادامه مشخصات فنی انواع مخزن باد اشاره خواهیم کرد. رطوبت موجود در هوای فشرده در مخازن کمپرسور اثر گذار بوده و باعث اکسید شدن و پوسیدگی از سمت داخل میشود که با رنگ اپکسی پوشانده و مقاوم کاری شده است.
سطوح روغن را بررسی کنید
همیشه به یاد داشته باشید که ساختار عملکرد کمپرسور پیستونی درست مانند موتور اتومبیل شما است. قطعات داخلی موتور برای کارکرد صحیح، احتیاج دارند همراه روغن کاری شوند. در کمپرسور هایی که هر روزه مورد استفاده قرار می گیرند نیاز است که سطح روغن به صورت یکبار در روز مورد بررسی قرار گیرد و در کمپرسور هایی که دائما استفاده نمی شود، قبل از هر بار روشن نمودن سطح روغن آن بررسی شود.
برای افزایش عمر کمپرسور هوا، لازم است که سطح روغن از نصف بیشتر و یا روی خط شاخص نشانگر روغن کمپرسور باشد و سپس فیلترها را جایگزین کنید
کمپرسور هوای فشرده به علت مکش هوا علاوه بر رطوبت محیط، گرد و غبار معلق در هوا را هم به درون خود مکش می کند. فیلتر هوای کمپرسور مسیر ورودی ذرات را مسدود کرده و هوای تمیز تری را به داخل کمپرسور ارسال می کند. در جهت افزایش عمر کمپرسور هوا لازم است که حداقل ماهی یک مرتبه فیلتر هوای کمپرسور تعویض شود.
در مورد تعویض فیلتر روغن کمپرسور نیز مهم ترین چیز مدل کمپرسور و نوع روغن مصرفی است. برای اطلاع از زمان دقیق تعویض فیلتر روغن کمپرسور، حتما از فروشنده کمپرسور اطلاعات کامل را دریافت کنید و در صورت وجود دستور العمل نگهداری، قبل از راه اندازی کمپرسور آن را مطالعه فرمایید.
کنترل دما کمپرسور یکی از 10 نکته بسیار مهم برای افزایش عمر کمپرسور هوا
کمپرسور ها به علت وجود قطعات متحرک و گاها حساس، دمای کارکردی معینی دارند. در صورت افزایش دمای کمپرسور، کهنگی و فرسودگی قطعات حتمی است و کارکرد در چنین دماهایی مسلما باعث از بین رفتن کمپرسور می شود. در تجهیزات نسل جدید برای افزایش عمر کمپرسور هوا از قطع کن حساس به دما استفاده شده که در صورت افزایش دما و عبور از حد مجاز کمپرسور را به صورت خودکار خاموش می کند.
قبل از هرچیز از دمای مجاز کارکردی کمپرسور خود مطلع شوید و تا جای ممکن شرایط محیطی را به گونه ای مهیا کنید که دما همیشه در محدوده معین و کنترل شده ای باشد.
پیچ و مهره های شل را محکم کنید
در کمپرسورهای هوا به خصوص کمپرسور پیستونی، ارتعاشات زیادی در هنگام کارکرد این دستگاه اتفاق می افتد. این ارتعاشات باعث می شود که پیچ و مهره ها به مرور زمان شل شوند. در هنگام بررسی کمپرسورتان حتما کلیه سفت و شل بودن پیچ و مهره ها را مورد بررسی قرار دهید. این عمل باعث می شود که کمپرسور همیشه فرم استاندارد خود را حفظ کند و در طولانی مدت از خرابی بسیاری از قطعات جلوگیری می کند.
هرگونه رطوبت و آب را تخلیه کنید
مکش هوا در کمپرسور یکی از 10 نکته بسیار مهم برای افزایش عمر کمپرسور هوا است که باعث می شود علاوه بر هوای محیط، رطوبت محیط نیز به کمپرسور وارد شود و این رطوبت پس از عملیات فشرده سازی، به همراه هوا در مخزن جمع می شود. تجمع و ماندگاری رطوبت و آب در مخزن علاوه بر پوسیدگی مخزن، باعث آسیب جدی به کمپرسور می شود. ساده ترین و کم هزینه ترین راه برای خارج کردن رطوبت از کمپرسور و خط هوا، تخلیه روزانه از طریق شیر تخلیه زیر مخزن می باشد.
برای تخلیه مطمئن تر و منظم تر می توانید از شیر تخلیه اتوماتیک مخزن هوا که در دو نوع مکانیکی و الکترونیکی موجود می باشد استفاده کنید.
به دنبال نشتی باشید
ترک خوردگی و زنگ زدگی اتصالات و شلنگ های کمپرسور، پدیده است که ممکن است با گذشت زمان اتفاق بیفتد. اولین نشانه هایی که پوسیدگی و نشتی شلنگ های کمپرسور هوا به وجود می آورد افت فشار و کاهش راندمان هوادهی در این دستگاه اس. برای اینکه از این مشکل در کمپرسور خود جلوگیری کنید لازم است که اتصالات و لوله های کمپرسور با مرتبا مورد بررسی قرار دهید و در صورت پیدا کردن عامل نشتی به سرعت آن قسمت را تعویض و یا تعمیر کنید.
وسایل فرسوده را به سرعت تعمیر کنید
به تعویق انداختن تعمیر و نگهداری بخش های کوچک کمپرسور مانند فیلتر هوای وردی ، میکروفیلتر ها و رطوبت جمع شده در زیر مخزن شاید از نظر شما مشکل خاصی رو برای شما به وجود نیاورد اما همین تعمیر های کوچک می تواند در طولانی مدت عمر کمپرسور را به شدت افزایش داده و از به وجود آمدن مشکلات بزرگ تر و پر هزینه تر جلوگیری کند.
در صورتی که بخش های زیادی از کمپرسور با مشکل جدی روبرو شده و تعمیرات به هزینه های دائمی تبدیل شده اند پیشنهاد ما خرید یک کمپرسور جدید است.
بررسی کیفیت هوا برای افزایش عمر کمپرسور هوا
یکی از عواملی که باعث آلودگی در جریان هوای فشرده می شود ، وجود مایعات مختلف و یا زنگ زدگی در مخزن و خطوط انتقال هوای فشرده است. برای اطمینان از عدم وجود آلودگی در سیستم هوای فشرده و تضمین کیفیت همیشگی هوای فشرده، نیاز است که به صورت مرتب و منظم خطوط هوا، فیلترها و سایر قسمت های کمپرسور هوا بررسی گردد.
اشکالات بوجود آمده را حل کنید
در اکثر مواقع در هنگام خرید کمپرسور هوا، یک دفترچه راهنما همراه کمپرسور ارائه می شود که در صورت بروز هرگونه مشکلی می توانید به این دفترچه مراجعه کنید. حتما بعد از خرید کمپرسور در اولین فرصت دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید و منتظر به وجود آمدن مشکل نباشید.
دستورالعمل ها را دنبال کنید
این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که در صورت بروز مشکل برای کمپرسورتان به هیچ عنوان از روش هایی که برای سایر دستگاه ها به کار می برید، استفاده نکنید. قبل از هرگونه عملی ابتدا دستور العمل ها را مطالعه کرده و با پیروی کردن از آن ها کار تعمیرات را انجام دهید. در صورتی که برای تعویض قطعات و یا تعمیر بخش های مختلف کمپرسور با مشکل مواجه شدید، حتما از متخصصان این حوزه ککمپرسورهای هوا به طور معمول تجهیزات گرانقیمتی بوده و برای پیشبرد کارها، ضروری هستند. خرابی کمپرسورها نه تنها باعث توقف تولیدات شما میشوند، بلکه هزینههای سنگینی نیز برایتان بوجود خواهند آورد. پس لازم است تا با انجام مجموعهای از اقدامات که موضوع بحث همین مقاله است، تا جای ممکن عمر کمپرسورهای هوا را افزایش دهیم.
اقداماتی مانند نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه بر روی تاثیر زیادی دارد اما برای اینکه بتوانید کیفیت کار کمپرسورهای هوای خود را تضمین کنید، به مواردی بیش از اینها نیاز دارید. برای مثال لازم است تا به صورت دورهای سیستم هوای فشرده خود را بازرسی کرده و شرایط کاری کمپروسور هایتان را رصد کنید.
راهکارهای افزایش عمر کمپرسورهای هوا :
رعایت نکاتی که در این قسمت گفته میشود، سلامتی و عمر کمپرسورهای هوای شما را تا حد زیادی تضمین میکند. به یاد داشته باشید که هرچقدر به این نکات دقت بیشتری داشته باشید، طول عمر کمپرسورهای هوای شما نیز به مقدار بیشتری افزایش پیدا میکند.
1 – فیلترها را تعویض کنید :
همانطور که میدانید کمپرسورهای هوا، هوای بیرون را مکش کرده و آن را فشرده میسازد. هوایی که توسط کمپرسور جذب میشود، همواره حاوی مقادیری از گرد و خاک و ذرات ریز آلاینده میباشد. فیلتر هوای کمپرسور وظیفه فیلتر کردن این ذارت و جلوگیری از ورود آنها به دورن کمپرسور هوا را دارد. با این حال فیلتر کمپرسور پس از مدت زمان مشخصی کثیف شده و قابلیتهای خود را از دست میدهد. پس لازم است تا این فیلترها را به صورت منظم و دورهای تعویض نمایید.
همچنین اگر از کمپرسور هوای روغنی استفاده میکنید، فیلتر روغن آن را به صورت هفتگی تعویض کنید. دقت داشته باشید که تعویض فیلتر روغن در هر کمپرسوری به شکلی متفاوت انجام میشود. پس پیش از تعویض فیلتر روغن به دفترچه راهنمای کمپرسور خود مراجعه نمایید.
2 – سطح روغن را بررسی کنید :
روغن برای کمپرسورهای روغنی حیاتیترین بخش است. اگر سطح روغنی شما کم باشد، اصطکاک درون کمپرسور شما افزایش یافته و منجر به افت بازده و خرابی در طولانی مدت میشود. یه یاد داشته باشید که همواره سطح روغن کمپرسور خود را از شیشه اندازه گیر آن چک کنید و مطمئن شوید که سطح روغن کمپرسورتان بالاتر از نقطه وسط گیج است.
3 – دمای کمپرسورتان را رصد کنید :
بالارفتن دمای کمپرسور باعث افزایش فرسایش آن شده و کمپرسور شما را به سوی خرابی پیش میراند. برای اطلاع از حداکثر دمای قابل تحمل کمپرسورتان به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید. اکثر کمپرسورها دارای سیستم خاموش کن اتوماتیک در دماهای بالاتر از حد بحرانی هستند. بررسی عملکرد صحیح این سیستم میتواند کمپرسور شما را از خرابی ناشی از دماهای بالا نجات دهد.