دغدغه ها و هشدارهای یک ناشر موسیقی درباره «کپی رایت» – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

علی عزیزی از ناشران قدیمی حوزه موسیقی و عضو هیئت مدیره کانون ناشران خانه موسیقی در گفتگو با خبرنگار آنلاین ضمن اشاره به مشکلات و مصائب موجود در حوزه موسیقی و نشر دیجیتال این آثار گفت: خوشبختانه پس از سال ها بحث تشکیل سازمان مالکیت فکری وارد مرحله ای جدی تر شده است. حتی چندی پیش نیز به مناسبت روز جهانی مالکیت فکری نشستی با حضور جمعی از فعالان عرصه موسیقی در حوزه نشر برگزار شد که موضوع اصلی این نشست حمایت از حقوق پدیدآورندگان آثار فرهنگی به ویژه آهنگسازان ترانه سرایان و ناشران بود. در این زمینه پیشنهاد تشکیل هیئت مدیره ای با حضور برابر نمایندگان این سه گروه نیز مطرح شد که به اعتقاد من نقطه عطفی برای آغاز ساماندهی حقوق معنوی در کشور است.
وی افزود: با وجود اینکه تشکیل چنین مجموعه و سازمانی جای خوشحالی دارد اما باید بپرسیم چرا این اتفاق تا این اندازه دیر افتاده؟ چرا وقتی فضای مجازی تمام داشته های فرهنگی ما را بلعیده و دست متخلفان در استفاده غیرقانونی از آثار باز است تازه به فکر افتاده ایم؟
عضو هیئت مدیره کانون ناشران خانه موسیقی با اشاره به عقب ماندگی قانونی در حوزه فرهنگ و هنر تصریح کرد: بیشتر از ۳۰ سال از ظهور اینترنت و فضای مجازی گذشته اما ما هنوز قانون جامع و قدرتمندی برای حمایت از خلاقیت های ذهنی و مالکیت فکری نداریم. قوانینی که وجود دارد یا اجرایی نمی شود یا آنقدر ضعیف است که در نگاه عمومی دیده نمی شود.
عزیزی از نبود برنامه سازی جدی در رسانه ها برای فرهنگ سازی در این زمینه انتقاد کرد و گفت: متاسفانه در رسانه ها اثری از تولیدات آگاهی بخش درباره استفاده قانونی از آثار فرهنگی و هنری نمی بینیم. این در حالی است که یکی از مهم ترین پایه های فرهنگ سازی آموزش عمومی است. اگر مسئولان سری به خیابان انقلاب بزنند خواهند دید که کتاب به عنوان ستون اصلی علم و آموزش به چه وضع اسفباری افتاده است. یا در استودیوهای موسیقی میزهای ضبط زیر لایه ای از غبار رها شده اند. این نشانه نیستی آرام فرهنگی است.
این ناشر عرصه موسیقی بیان کرد: چه بد که کمتر گوش شنوایی برای شنیدن فریاد ناشران عرصه موسیقی وجود دارد. ما در برابر تهاجم فرهنگی سازمان یافته دست بسته ایستاده ایم. وقتی با نابودی بازار مصرف محصولات فرهنگی داخلی امکان تولید قانونی و مجاز را از هنرمندان می گیریم راه را برای جذب مخاطبان توسط آثار سطحی و مخرب باز می کنیم. نمونه اش یک تراک موسیقی ای به اصطلاح آن سوی آبی است که امسال عید منتشر شد و جوانان زیادی را جذب کرد.
وی در پایان صحبت هایش تصریح کرد: دارایی معنوی کشور ما همین هنرمندان هستند. پس اگر می خواهیم فرهنگ را نجات دهیم باید همین امروز اقدام کنیم چون فردا دیر است. به هر حال نجات فرهنگ و صیانت از موسیقی ملی ضرورتی فوری و حیاتی دارد نه برنامه ای بلندمدت و فرسایشی؛ زمان بزرگ ترین تهدید برای داشته های فرهنگی ما است و هر روز تأخیر فرصتی برای فراموشی است. بنابراین امیدوارم مسئولان با درک حساسیت موضوع این مسیر را با شتاب و دقت بیشتری دنبال کنند.