بازدید رایگان از بناها تا برپایی نشست‌های تخصصی

جزئیات برنامه‌های روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی تشریح شد؛

بازدید رایگان از بناها تا برپایی نشست‌های تخصصی

مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی گفت: سی فروردین بازدید از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی برای عموم مردم رایگان است و تلاش داریم تور‌های بازدیدی متناسب این روز برای بنا‌هایی که روز‌های دیگر سال امکان بازدید ندارند هم فراهم شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی وزارت میراث درباره برنامه‌های روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی ظهر امروز نوزدهم فروردین ماه با حضور اصحاب رسانه در وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.  

داوری در ابتدا گفت: هجدهم آوریل از سوی شورای بین المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی نامگذاری شده وامسال این روز مصادف سی ام فروردین است. عنوان برنامه سه ساله اخیر میراث مقاوم در برابر  بلایا و درگیری، امادگی، واکنش و ارزیابی در سطح جهان است.  

وی در ادامه افزود: رخداد دیگر پیش رو در سال ۲۰۲۴مصادف شصتمین سال منشور ونیز است، ایکوموس قرار است به منشور ونیز و تاثیرات و کارکرد آن و بحران‌ها و منازعات بپردازد.  ایکوموس قرار است میراث فرهنگی را دربرابر بحران‌های فرهنگی مقاوم کند که این برای جوامعی مثل ما با این همه ابنیه خیلی مهم است.  

داوری در ادامه گفت: در ایران متناسب شرایط جهانی شعار و پیام «تاب‌آوری بنا‌های تاریخی در برابر بحران‌های طبیعی» درنظر گرفته شده ست، انشالا امسال بتوانیم به این موضوعات بپردازیم.

وی درباره برخی از این برنامه‌ها گفت: پنجشنبه سی ام فروردین بازدید از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی برای عموم مردم رایگان خواهد بود و تلاش داریم تور‌های بازدیدی متناسب این روز برای بنا‌هایی که روز‌های دیگر سال امکان بازدید ندارند هم فراهم شود، مراسم بزرگداشت این روز در خود وزارتخانه با معرفی فعالان این عرصه برگزاررو پیش بینی مان تقدیر از این افراد گمنام، اما موثر در عرصه حفاظت از میراث فرهنگی هشتند داشته باشیم.

داوری با تاکید براین روز جهانی بنا‌ها یک روز است، اما برنامه‌ها از چند روز قبل شروع می‌شود. یاداور شد: سه شنبه بیست و هفتم فروردین دو نشست تخصصی با عبارت «بحران‌ها و منازاعات از دریچه منشور ونیز» با همکاری معاونت میراث و پژوهشگاه و دوم نشست «دانش سنتی، کاهش و امادگی مقابل بحران» برپا می‌شود. همچنین امسال با همکاری صندوق احیا و بهره برداری بنا‌های تاریخی از پروژه‌های خلاق و شرکت‌ها و نهاد‌های فعال در دل بزرگداشت سی ام فروردین تقدیر می‌کنیم.   

وی اظهار داشت: نشست دیگر سمینار بین المللی پنجم اردیبهشت با عنوان تاثیر بحران‌ها بر بنا‌های تاریخی با رویکرد بین المللی با حضور میهمانان بین المللی در استان سمنان برگزار می‌شود. یکی دیگر از اقدامات ما  چهارشنبه بیست و‌نهم فروردین نشست سراسری اعضای شورای فنی ادارات کل استانی با حضور قائم مقام وزیر خواهد بود.  علاوه بر اینها بالغ بر ده نشست تخصصی با محور شعار سال  نیز در کشور برپا می‌شود.

در بخش پرسش و پاسخ داوری در صحبت‌هایی گفت: یکی از چالش‌های جدی ما بحث فرونشست در سطح کشور است که آثارش در محوطه‌های تاریخی مشهود است، اینها آغازی برای یک جریان‌سازی است که با مشارکت مراکز علمی کشور به نتیجه می‌رسد.

وی همچنین افزود: امسال برنامه‌ای در سطح معاونت میراث در حال ایجاد است و آن هم توانمندی مردم در حفاظت از بناهای تاریخی است، خوشبختانه با توجه به اینکه دستیابی به این دستورالعمل برایمان خیلی مهم بوده، با همکاری مراکز دانشگاهی این دستورالعمل تدوین شده و انشالا بتوانیم بخش خصوصی را در هم دراین عرصه فعال کنیم. این ظرفیت همکاری مردم فعال شده و‌ مرمت برخی خانه ها در این چند سال در بافت صورت گرفته ، سه بافت در ماسوله، همدان و شیراز  را حمایت کردیم بنابراین امسال یکی از مهمترین فعالیت‌های ما افزایش مشارکت مردمی در این عرصه است.

وی درباره بهره‌گیری از ظرفیت‌های صندوق احیا گفت: من نوید می‌دهم با توجه به توانمندسازی‌های صندوق احیا با اهتمام وزیر رخ می‌دهد، بهبود شرایط را خواهیم داشت. ایجاد زمینه‌های حقوقی و قانونی این عرصه حایز اهمیت است، هر چند این واقعیت است که کشور ما انقدر در این عرصه بهره‌مند است، اما توان ما کم است باید بدانیم یکباره مسایل حل نمی‌شود. 

داوری درباره فرونشست ابنیه گفت: این تاثیران آنی نیست، در طول زمان رخ می‌دهد پس شناسایی آن هم زمانبر است، ما سال قبل با حضور بخش فنی استان‌ها و مدیران پایگاه‌ها دوره آموزش تخصصی نیز در همین وزارتخانه گذاشتیم و خواستیم تا اینها را در نظر بگیرند.

دکمه بازگشت به بالا