استعمال ویپ و پاد چه خطری برای محیط زیست دارد؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، بسیاری معتقدند که هدف از تولید ویپ یا پاد سیستم جایگزین کردن آن با سیگارهای معمولی است و ضرر کم تری برای فرد دارد. اما آیا این حقیقت دارد؟ آیا ویپینگ بهتر از سیگار کشیدن است؟ مزایا و معایب ویپ در مقایسه با سیگار چیست؟ آیا میتوان با ویپ سیگار و قلیان را ترک کرد؟ در این مقاله که منبع اصلی آن سایت است قصد داریم تا شما را با عوارض ویپ و پاد آشنا نماییم و با مقایسه این سیستم ها در مقابل قلیان و سیگار متوجه این موضوع شویم که کدام یک از این محصولات عوارض بیش تری خواهند داشت.
سیگار بهتر است یا ویپ؟ در مقایسه با سیگار سنتی که به دلیل حاوی مواد سمی و شیمیایی، اثرات جانبی بسیاری دارد، ویپ به طور کلی کمترین اثرات جانبی را داراست. تحقیقات نشان داده است که استفاده از ویپ میتواند به کاهش علائم سیستم تنفسی، افزایش سطح اکسیژن در خون و بهبود عملکرد ریه کمک کند
ویپ یا سیگار الکترونیک یک جایگزین بهداشتی سیگار سنتی است که بسیاری از افراد از آن به عنوان یک راهکار برای کاهش خطرات سیگار استفاده میکنند. البته، همونطور که در هر موضوع دیگری نیز ممکن است، ویپ هم دارای برخی ضررها و چالشها باشد. در زیر به مزایای ویپ پرداخته میشود:
کاهش مواد شیمیایی
ویپ از یک محلول مایع به نام ایجوس یا نیکوتین مایع استفاده میکند که در مقایسه با دود سیگار سنتی، تعداد زیادی از مواد مضر و سمی را کاهش میدهد. این امر میتواند به بهبود وضعیت سلامت ریه و دستگاه تنفسی کمک کند.
بدون دود سوختن
یکی از اصلیترین مزایای ویپ این است که هیچ دود سوختنی تولید نمیشود. این به معنای کاهش خطرات مرتبط با دود سیگار مانند افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان است.
کاهش بوی ناپسند
مایعات مورد استفاده در ویپ معمولاً بدون بو یا با بوی خنکی هستند. این باعث میشود که هم کاربر و هم افراد اطراف از بوی ناپسند سیگار دور شوند.
کنترل نیکوتین
ویپ به کاربران این امکان را میدهد که مقدار نیکوتین مصرفی خود را کنترل کنند. این به افراد کمک میکند تا تدریجاً از نیکوتین استقبال کمتر کنند و در نهایت از اعتیاد خود فاصله بگیرند.
گزینههای متنوع
ویپها گزینههای متنوع طعم دارند که به کاربران این امکان را میدهد تا انواع مختلفی از مایعات را تجربه کنند.
کمترین تأثیرات جانبی
در مقایسه با سیگار سنتی، ویپ به طور کلی کمترین تأثیرات جانبی دارد. این به عنوان یک راهکار کمتر آسیبزا برای سلامت تلقی میشود.
مقایسه پاد سیستم با سیگار
پاد سیستم یا سیگار الکترونیکی وسیله ای است که دارای مخزنی حاوی مایعی به نام سالت نیکوتین میباشد. این مایع در واقع یک آئروسل متشکل از چندین ماده شیمیایی مانند طعم دهنده، نیکوتین و… است که مایع داخل دستگاه می سوزد و کاربر بخار آن را که حاوی نیکوتین و طعمی مانند سیگار معمولی است به ریه های خود می فرستد.
یکی از تفاوت های سیگار با پاد سیستم این است که دود یا بخاری که هنگام سوزاندن جویس در پاد سیستم وارد بدن انسان می شود، مواد شیمیایی بسیار کم تری دارد.
در حالی که طبق تحقیقات ثابت شده، سیگارهای معمولی بیش از 7000 نوع ماده شیمیایی مختلف را وارد بدن مصرف کننده می کنند. به عبارت دیگر، هنگام سوختن توتون، دود و قطران حاصل از آن چندین نوع ماده شیمیایی تولید می کند که هر کدام به شدت خطرناک می باشند. در همین حال، مایع در حال سوختن در پاد سیستم مواد اولیه ساده تری دارد که به راحتی قابل شناسایی است.
بنابراین می توان گفت با تحقیقات گسترده ای که محققان انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که سیگار معمولی مضرتر از پاد سیستم یا سیگار الکترونیکی است. زیرا سیگار علاوه بر نیکوتین دارای مواد مضر دیگری مانند مونوکسید کربن، آرسنیک، سرب و سایر فلزات سنگین است که بسیار سمی و خطرناک هستند.
در مقابل پاد سیستم به راحتی می توان مواد موجود در آن را تغییر داده و حتی آن را کم و زیاد کرد. لازم به ذکر است که تا زمانی که از جعلی نبودن جویس مطمئن هستیم می توان به این موضوع استناد کرد.
در نهایت بر اساس تحقیقاتی که بر روی پاد سیستم انجام شده؛ بدون شک ضرر کمتری نسبت به سیگار و قلیان دارد ولی همچنان تاکید میکنیم پاد سیستم ها کاملا بی ضرر نیستند. لازم به ذکر است که یکی از تفاوت های زیاد سیگار با پاد سیستم قیمت آن است. قیمت پاد سیستم یا سیگار الکترونیکی بسیار بالاتر از یک پاکت سیگار است. اما می توان از آن برای مدت طولانی استفاده کرد. این در حالی است که قیمت تمام سیگارهای مصرف شده در همان چند ماه تقریباً بیشتر از قیمت پاد سیستم خواهد بود.
مقایسه ویپ با قلیان
مقایسه مضرات ویپ با قلیان
برخی افراد بر اساس باورهای نادرست خود تصور می کنند که کشیدن قلیان برای سلامتی مضر نیست و یا خطر کم تری نسبت به سایر دخانیات دارد. قلیان از چند قسمت کلی تشکیل شده است: ظرف حاوی آب، بدنه فلزی، قسمت سر با سوراخ در پایین و لوله یا شلنگ قابل انعطاف با قسمت دهانه در انتهای آن.
قلیان با ذغال داغ کار می کند. در واقع با گرم شدن آب، ترکیب تنباکو نیز گرم می شود. دود حاصل از زغال به تنباکو کمک می کند تا از آب و شلنگ عبور کند و به دهان برسد. از آن جایی که آب داخل قلیان ترکیبات را فیلتر نمی کند، فرد با استفاده از تنباکو در معرض این ترکیبات خطرناک قرار می گیرد.
حتی اگر شخصی قلیان را خودش مصرف نکند، اما نزدیک محل مصرف آن باشد، دود دست دوم را در هوا استنشاق می کند که بسیار برای سلامتی خطر دارد. علاوه بر این، اگر افراد از قلیان با دهانه مشترک استفاده کنند، خطر ابتلا به عفونت های تنفسی افزایش می یابد.
ویپ ها به جای سوزاندن کربن با گرم کردن مایع (جویس) و تبدیل آن به بخار کار می کنند که ایمن تر و کم ضرر تر از قلیان و سیگار می باشد. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، هنوز اطلاعات کمی در مورد مضرات ویپ وجود دارد.
با این وجود، برخی از گروه های تحقیقاتی در حال بررسی ترکیبات تولید شده از بخار ویپ هستند. بررسی های اولیه نشان می دهد که بخار حاصل از ویپ بسیار کم ضررتر از قلیان می باشد. چرا که خروجی ویپ بخار می باشد در حالی که قلیان ها دود حاصل از سوختن تنباکو را از خود خارج می کنند.
خطرات سلامتی ویپینگ
نیکوتین به عنوان عامل سرطان شناخته نشده است. ویپ برای استفاده در درمان های جایگزین نیکوتین مانند آدامس نیکوتین تأیید شده است. با این وجود باید بدانید که مضرات وابسته به نیکوتین در آن ها بسیار کم تر نسبت به سیگار و قلیان است.
مضرات ویپ برای کسانی که در معرض بخار آن هستند
بخار دست دوم ویپ بی ضرر نمی باشد، اما حاوی مواد شیمیایی بسیار کم تری نسبت به دود دست دوم می باشد یعنی دود سیگار و یا قلیان. هنگامی که فردی در کنار افرادی که از ویپ و پاد سیستم استفاده می کنند قرار می گیرد، در واقع در معرض بخار ناشی از بازدم آن افراد قرار خواهد گرفت.
اثرات بهداشتی قرار گرفتن در معرض بخار دست دوم هنوز ناشناخته می باشد، با این وجود انتظار می رود که خطرات این محصولات در مقایسه با خطرات محصولات تنباکویی (سیگار و قلیان) که دود تولید می کنند کم تر باشد.
خطرات سلامتی سایر مواد موجود در مایع جویس
خطرات سلامتی مرتبط با سایر مواد شیمیایی موجود در نیکوتین مایع نیز وجود دارد. مواد ویپ دارای عوامل شیمیایی کم تر و متفاوتی نسبت به سیگار و قلیان میباشد. با این وجود قطعاً آسیب های شیمیایی و آلاینده های ناشی از دود قلیان و سیگار به مراتب بیش تر از بخار ویپ و پاد سیستم می باشد. محققان هنوز در حال یادگیری بیش تر در مورد چگونگی تأثیر ویپ و پاد سیستم بر سلامت می باشند.
جمع بندی
اول از همه توجه کنید که مایع جویس یا سالت نیکوتین اورجینال تهیه کنید تا خیال شما از بابت ویپینگ و ضرر کم آن راحت باشد.
مضرات بلند مدت ویپ و پاد سیستم هنوز مشخص نمی باشد، اما امروزه مشخص شده است که این سیگارها در کوتاه مدت بسیار کم ضرر می باشند. ویپ مانند سیگار دود نمی کند و حاوی نیکوتین می باشد، اما مقدار نیکوتین را می توان تنظیم کرد. برخی افراد برای ترک سیگار آن را با پاد سیستم جایگزین می کنند.
امروزه استفاده از ویپ و پاد سیستم در ایران و جهان به خصوص در بین نوجوانان با تصور بی ضرر بودن در حال گسترش می باشد. در واقع ویپ یک جایگزین ایمن تر و کم ضر تر نسبت به سیگار می باشد و از این وسیله نباید برای تفریح و سرگرمی استفاده شود. تنها کسانی مجاز به استفاده از ویپ می باشند که سابقه مصرف محصولات دخانی را داشته و قصد ترک کردن آن را دارند.
تحقیقات در گذشته نشان داده است که سیگار نسبت به ویپ و پاد سیستم برای بدن مضرتر می باشد، با این حال تحقیقات کم تری در مورد قلیان صورت گرفته است. به گفته محققان، برای بررسی اثرات بلند مدت ویپ و پاد سیستم و قلیان بر بدن، تحقیقات بیش تری لازم می باشد، هر چند ضرر قلیان کم تر از سیگار معمولی نمی باشد و نمی توان آن را جایگزین سالمی دانست. ویپها، ابزارهایی هستند که در شکلها و اندازههای گوناگون به بازار عرضه میشوند. این ابزارها با باتری کار میکنند، یک عامل گرمکننده دارند و محفظهای را شامل میشوند که مایعی را در بر دارد.
با ابداع ویپها و گسترش عرضه آنها، بسیاری از جوانان و نوجوانان به استفاده از آنها روی آوردهاند. این ابزارها، با هدف القای حس سیگار یا قلیان کشیدن ابداع شدهاند و شرکتهای سازنده معمولا تبلیغات گستردهای در مورد بیضرر بودن آنها ارائه میدهند اما پژوهشهای بسیاری نشان داده اند که ویپها، ابزارهای بیضرری نیستند و خطرات بسیاری در پی دارند.
ویپ هم نیکوتین دارد
نیکوتین موجود در ویپ، یک ماده اعتیادآور است که در سیگارهای عادی هم وجود دارد. پژوهش اخیر “سازمان کنترل و پیشگیری بیماری”(CDC) آمریکا نشان میدهد که ۹۹ درصد ویپهای موجود در بازار، نیکوتین دارند. براساس این پژوهش، حتی نمونههای ویپ که با عنوان بدون نیکوتین به فروش میرسند، حاوی نیکوتین هستند.
نیکوتین میتواند به مغز نوجوانان آسیب برساند و قسمتهایی از مغز را تحت تاثیر قرار دهد که توجه، یادگیری و خلق و خو را کنترل میکنند. مصرف نیکوتین در نوجوانی ممکن است به افزایش خطر اعتیاد به مخدرهای گوناگون در آینده منجر شود و زمینه را برای مصرف انواع مخدرها در آینده فراهم کند.