عمومی

گفت وگوی دینی و تکنولوژی‌های جدید برای بهبود روابط انسانی

این سخنرانی در نشست «بهبود روابط مردم در دوران پس از کرونا با الهام از آموزه‌های اسلام و مسیحیت» در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ با حضور دبیر کل جهان انجام شد. شورای کلیساها و روحانیون یکتاپرست. خلاصه ای از سخنان او را در ادامه می خوانید:

لازم است ابتدا از برگزارکنندگان محترم و مسئول انجمن فرهنگ و ارتباطات اسلامی و میهمانان محترم به ویژه جناب آقای ایان ساوکا تشکر و قدردانی نمایم.(1) «به مدیرکل شورای عمومی کلیسا خوش آمدید. این شورا در حال حاضر یکی از مهم ترین نهادها است و تا جایی که به مردم خدمت می کند، بخشی از بسیاری است و حضور گسترده آن مهم است. دانش نویسنده از آنها در حال حاضر در مأموریت خود در واتیکان است. این شورا، و با این شورای مستقر در ژنو، امیدوارم که این مشارکت ادامه یابد و تقویت شود. – کار می کند.

«گفت و گوی دینی و واقعیت جدید» عنوان آنچه ارائه خواهد شد و بهتر از آن «گفت و گوی دینی و فناوری های جدید» است. من سعی خواهم کرد این را با نگاهی به فناوری های جدیدی که در سال های اخیر ظهور کرده اند توضیح دهم. این فناوری در واقع در حال ایجاد دنیای دیگری است که ماهیت آن کمتر مشخص است و به دلیل ناتوانی نظام حقوقی در کنترل و نظارت بر توسعه، درک صحیح رهبران دینی ضروری است. . عواقب مازاد را بگذارید و فکر کنید و با هم کار کنید.

این مدت ها یکی از ایده های نوآورانه ویلی برانت بوده است(2) و کاردینال کازارولی(3) هر دو خواهان مذاکره با کشورهای پشت سنگ آهن بودند و گفتند که ممنوعیت «مخالفت با همه اشکال ارتباطی» باید لغو شود. ویلی برانت صدراعظم سابق آلمان غربی خواستار گفتگوی سیاسی شد و کازارولی، معاون وزیر امور خارجه و وزیر امور خارجه وقت، و در نهایت واتیکان وربر برای گفتگوی سیاسی. – مذهبی و مذهبی، راه را برای بحث بیشتر باز کرد. حامیانی پیدا کرد و ادامه داد. یکی از دلایل اصلی این پیشرفت، نگرش کامل روحانیت بود. فروپاشی اتحادیه شرق و درگیری در درون کلیسای کاتولیک، از جمله مسائل دیگر، گفت و گو را تسریع و تشدید کرده است که هنوز هم مورد انتقاد برخی است که ممکن است آن را نقد کنند و آن را بی اثر می دانند.

البته طرفداران این حرکت اذعان دارند که مشکلاتی وجود دارد و این حرکت می‌تواند موفقیت‌آمیزتر باشد، اما با تخمین‌های بی‌طرفانه باید توجه داشت که بدون چنین روندی می‌توانست راه‌های زیادی را طی کند، بیشتر و در ارتفاعات بالاتر. موقعیت های خطرناک تر باید به نیمه پر لیوان نگاه کرد و یک لیوان بی معنی، ارتباط و گفتگو با دیگران برای زندگی در دنیای جهانی شده ضروری شده است. دنیایی که امورش پیچیده و عمیقاً در هم تنیده است. بدون شک این رابطه سخت و گاهی بسیار سخت است. زیرا هر سریالی در موقعیتی کاملاً متفاوت زندگی می کند و نتیجه آن تفاوت در برداشت ها و انتظارات است.

گفتگوی مذهبی و فناوری های جدید برای بهبود روابط انسانی

بشریت امروزی و اجتماع بشر امروزی بسیار متفاوت از آنچه قبلا تصور می شد، است. این درست است حتی اگر این گروه ها متعلق به یک مذهب باشند. کاتولیک های برزیلی یا کوبایی در شرایط متفاوتی با کاتولیک های کره ای یا سریلانکا با آلمانی ها و پرتغالی ها زندگی می کنند. این تمایز در مورد ارتدوکس های اتیوپی یا سوری، اوکراینی یا روسی نیز صدق می کند.

در حال حاضر چه کاری می توان انجام داد تا موفق تر بود و چه مقدماتی را می توان انجام داد. خلقت بحث دیگری است. سوابق گفتگوهای مذهبی در دهه های گذشته به صورت علمی، بی طرفانه و یکپارچه توضیح داده شده است. به دلیل وسعت شورای جهانی کلیساها، آنها می توانند خود را بیشتر و دقیق تر از دیگران بیان کنند. به خصوص که این کلیسا کلیساهای مختلف در دنیای مسیحیت را زیر چتر خود دارد و مهم است که در زیر این چتر کلیساهایی با مکان های کاملا متفاوت وجود دارد.

با توجه به نکات فوق، هیچ اشاره ای به اهمیت و ضرورت گفت و گوی دینی در این سطح نشده است، در اینجا نویسنده می خواهد برای مطالعات و تجربیات خود به حوزه های دیگری که اهمیت و فوریت بیشتری دارند، بپردازد. واقعیت این است که ما اکنون با دنیای کاملا جدیدی روبرو هستیم. این به دلیل پیشرفت چشمگیر در زمینه کلیسا، داشتن کلیساهای مختلف و متنوع در جهان مسیحیت زیر چتر آن است و مهم است که در زیر این چتر کلیساهایی وجود دارند که مکان های متفاوتی دارند.

با توجه به نظریات فوق در مورد اهمیت و ضرورت گفتگوی دینی در این زمینه، این امر دشوار نیست. در اینجا نویسنده می‌خواهد به حوزه‌های دیگری توجه کند که مهم‌تر و ضروری‌تر از مطالعات و تجربیات او هستند.

واقعیت این است که ما اکنون با دنیای کاملا جدیدی روبرو هستیم. این به دلیل پیشرفت های عمده در فناوری نانو و توانایی گرفتن مولکول های انسانی و حتی اندازه گیری های اتمی و همچنین فناوری های جدید در زمینه های الکترونیک، علوم کامپیوتر و صنایع دیجیتال، هوش است. -هوش مصنوعی و فناوری کوانتومی و همچنین مهارت ها . انسان از فضا و اعماق دریا استفاده خواهد کرد. این مجموعه به شدت بر محیط زیست، گیاهان، حیوانات و انسان ها تأثیر می گذارد و به دلیل نظارت مداوم دولت بر شهروندان، آزادی های انسان را تهدید می کند و به طور کلی شرایط نامعلومی را به وجود می آورد. مشکلات ناشی از تکنولوژی جدید.

این مانند هر مشکل زیست محیطی که تا کنون وجود داشته است نیست. مشکلاتی مانند گرم شدن کره زمین، شکاف در لایه اوزون، افزایش سطح دی اکسید کربن و سایر گازهای سمی در جو زمین، افزایش سطح نیتروژن، سطح خاک و باران اسیدی به دلیل استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی، از بین رفتن بسیاری از غیرممکن های پتروشیمی. و محصولات پلاستیکی، خشکسالی و نژادپرستی و بالا آمدن سطح دریا و کمبود آب آشامیدنی و امثال اینها همه از مشکلات زیست محیطی است به طوری که انسان و دسترسی به آن مسئولیتی بر عهده نمی گیرد و گرایش مشتری دلیل اصلی آن است. اما در کل مسائل جدید متفاوت است. زندگی روی زمین به دلیل چرخه های مختلفی است که وجود دارد. این چرخه ها کثیفی ها را تمیز می کنند و اجزای مختلف را در جای خود قرار می دهند. اما اینکه آیا جهش های ژنتیکی در گیاهان یا حیوانات یا در میکروب ها و ویروس ها می تواند در انسان رخ دهد، مشخص نیست که آیا این چرخه می تواند به کار خود ادامه دهد یا حداقل در ظرفیت مورد نظر. چون محصولات جدید را نمی شناسند و نمی توانند روی آنها تاثیر بگذارند و اقدامات و واکنش های لازم را ایجاد کنند، البته مشکل بسیار فراتر است.

هنگامی که ویژگی های محصول جدید شناخته نشده باشد، بسیاری از اتفاقات غیر منتظره ممکن است رخ دهد. و به طور کلی، می تواند موجودات را در مسیرهایی که میلیون ها سال در اطراف وجود دارد منحرف کند و به مسیرها آسیب برساند. وقتی صحبت از هوش مصنوعی در فناوری کنترل و فناوری کوانتومی به میان می آید، این مشکل دیگر قابل پیش بینی نیست. مشکل بزرگ این است که شکاف بزرگی بین این نوع پیشرفت‌ها و سیستم‌های حقوقی امروزی وجود دارد، بنابراین فناوری‌های جدید بدون هیچ گونه کنترلی در حال پیشرفت هستند و این یک خطر بزرگ و رایج است. بسیار بعید است که سیستم حقوقی بتواند به سرعت خود را با مقررات جدید تطبیق دهد و بتواند در برابر تخلفات اقدام کند. حرکت، چرخش، و آسیب ریل. وقتی صحبت از هوش مصنوعی و فناوری کنترل همراه با فناوری کوانتومی به میان می آید، مشکل دیگر قابل پیش بینی نیست. مشکل اصلی این است که شکاف بزرگی بین این نوع توسعه و نظام حقوقی فعلی وجود دارد. بنابراین فناوری های جدید بدون هیچ گونه کنترلی در حال پیشرفت هستند و این یک خطر بزرگ و رایج است. بسیار بعید است که نظام حقوقی بتواند به سرعت خود را با مقررات جدید تطبیق دهد و بتواند تخلفات را اجرا کند و در مقابل آن بایستد.

دین می تواند نقش مهمی در این امر داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی در دهه گذشته از این واقعیت برای مبارزه با ایدز به ویژه در آفریقا استفاده کرده است. اما در مورد قانونی بودن یا غیرقانونی بودن پرونده جدید مقررات خاصی دارند. این امر برای دو دین اسلام و یهودیت که شرع و قوانین متفاوتی دارند امکان پذیر است. حتی برای ادیانی مانند مسیحیت که به بالاترین ارزش ها به ویژه خلقت خدا و خود انسان معتقدند، مشکل قابل بحث است. به احتمال زیاد به دلیل این مفهوم، برخی از مسیحیان تخریب محیط زیست را گناهی نابخشودنی می دانند. البته دین نمی تواند بدون اطلاع قبلی از مشکل و عواقب آن نظر بدهد و این امر مستلزم مشورت جدی با کارشناسان است.

برای انجام این کار با دقت بیشتر، بسیار بهتر است که آنها با هم صحبت کنند و برای درک و یافتن راه حل ها با یکدیگر همکاری کنند و تجربیات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، تا جایی که به ما مربوط می شود، ایران مطمئنا یک شریک عالی خواهد بود. – خوب کار می کند. و این به دلیل عمق سیستم قضایی شیعه و قوت و دقت گفت و گوی موضوع محور است. «اصل فقه» که بهتر به آن «منطق فقه» می گویند، در این موارد می تواند بسیار آموزنده و تعیین کننده باشد. نویسندگان صمیمانه امیدوارند که در این زمینه گفت‌وگویی بین علمای دین و متخصصان فناوری‌های جدید و همچنین مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان وجود داشته باشد. آژانس ارتباطی احتمالا بهترین مرکز برای پیگیری این مکالمات است.

پیوست ها:
1- ایوان سائوکا
2- ویلی برانت
3- آگوستینو کازارولی

دکمه بازگشت به بالا