ترند روز/ قم مدیرکل هواشناسی قم گفت: بر اساس داده های هواشناسی پیش بینی می شود استان قم سال آبی را در شرایط عادی (برابر میانگین ثابت) به پایان برساند. اما اینجا در کشور ما یک سال آبی خشک داریم.
یکی از بزرگترین چالشهای برنامهریزی میانمدت و بلندمدت در هر کشوری، ارزیابی محیطی برای برنامهریزی دقیق در حوزههای مختلف نیازهای جامعه است.
یکی از مهمترین شروط برای تنظیم عرضه مواد غذایی در کشور است. تغذیه به دسترسی به سیستم های کنترل زمین، در دسترس بودن مواد معدنی، آب و هوای خاص، خاک حاصلخیز، کارگران ماهر و کارآمد و غیره بستگی دارد.
زمانی که کشوری در آینده از نظر شرایط آب و هوایی محیط مناسبی نداشته باشد، باید به واردات مواد غذایی روی بیاورد. اکنون با تاثیرات مخرب تغییر اقلیم در سراسر جهان و ایران، با ایجاد اثرات خاص تغییرات اقلیمی، مشکل زمین های زیر آب و تولید محصولات کشاورزی اهمیت زیادی پیدا کرده است.
فصل خشک پیش رو مهمترین خبر منتشر شده از سوی سازمان جهانی هواشناسی در سال های اخیر است، اما بارندگی های شدید دو سال گذشته باعث ایجاد شکاف عمیق بین کارشناسان و تحلیل گران سیاسی و اجتماعی شده است که می توان از آنها برای اداره جهان استفاده کرد. به رهبری صاحبان قدرت برای کاهش محصولات زراعی و وابستگی بیشتر به قدرتمندترین کشورهای جهان از نظر اقتصادی.
این تحلیل ها ما را بر آن داشت تا در این گزارش به این موضوع بپردازیم.
مهران حیدری، مدیرکل هواشناسی قم در گفت وگو با ترند روز، درباره صحت تحلیل های انجام شده در سال های اخیر درباره خشکسالی، اظهار کرد: با توجه به داده های هواشناسی، پیش بینی می شود استان قم دارای تالاب باشد. سالها از نظر قانونی تکمیل شود (مطابق با میانگین بلندمدت). اما اینجا در کشور ما یک سال آبی خشک داریم.
وی ادامه داد: بر اساس آمار کشوری تاکنون 23.6 درصد کاهش بارندگی داشته ایم که نشان می دهد در شرایط خشکسالی در کشور هستیم.
وی افزود: تنها پنج استان آذربایجان غربی، چهارمحال بختیاری، قم، مرکزی و هرمزگان متوسط و بیشتر بارندگی بلندمدت داشته اند و 26 استان دیگر کمتر از نرمال بارندگی داشته اند و استان ایلام سخت ترین وضعیت را دارد.
مدیرکل هواشناسی قم گفت: حتی استان لرستان که سرچشمه سرشاخه زاگرس و یکی دیگر از منابع سیلابی محسوب می شود، با کاهش شدید بارندگی مواجه بوده است.
وی صحت پیش بینی خشکسالی را تایید کرد و گفت: در فروردین ماه سال 98 سیل رخ داد که تصور می شد وارد فصل مرطوب شده است.
او گفت: «پیشبینی فصل کار سختی است. زیرا عوامل و شاخص های زیادی دخیل هستند و شرایط مختلفی مانند دمای آب اقیانوس آرام، شاخص MJO (MJO) و … را باید در نظر گرفت.
حیدری اضافه کرد: استان قم با وجود اینکه بارندگی های پاییز با 15 روز تاخیر آغاز شد، در اوایل پاییز بارندگی های بسیار خوبی را تجربه کرد.
وی در خصوص علت تاخیر در بارندگی های پاییزی توضیح داد: عوامل زیادی در این زمینه تاثیرگذار است که از جمله آن می توان به تغییر الگوی تابستانی که در سال جاری تغییر مسیر داد، اشاره کرد.
مدیرکل هواشناسی قم ادامه داد: الگوهای تابستانی اغلب تحت تأثیر فشارهای زیاد در مناطق گرمسیری است که با توجه به تغییرات جهانی دیرتر در جنوب عرضه می شود.
افزایش دما مهمتر از خشکسالی است
وی گفت: دلیل دوم تغییر دما است. اما اگر آن دما بالاتر از حد متوسط باشد و دماهای پایین در منطقه باقی بماند و شرایط آب و هوایی به گونهای که الگوی زمستانی ایجاد میکند حرکت نکند، تغییر در اواخر دوره اتفاق میافتد.
حیدری با اشاره به اینکه با تغییر اقلیم اقدامات آتی افزایش دما و کاهش بارندگی خواهد بود، گفت: اگر فرض کنیم بارندگی رخ نخواهد داد؛ افزایش دما نیاز ما به آب را افزایش می دهد. زیرا محصولات کشاورزی به آب بیشتری نیاز دارند و مصرف صنعتی و آشامیدنی افزایش می یابد.
وی گفت: امسال راهپیمایی را در قم گرم کردیم و دمای هوا به طور میانگین به 2.3 درجه سانتی گراد رسید. وقتی ماه مارس گرم است، درختان سریعتر شکوفا می شوند که می تواند آسیب پذیری ما را در برابر سرما در بهار افزایش دهد.
مدیرکل هواشناسی قم با اشاره به اینکه زمستان امسال گرمتر از میانگین دمای 0.7 درجه سانتی گراد است، ادامه داد: در مناطق سردسیری مانند جعفرآباد میزان افزایش دما در زمستان بالاتر از میانگین است که نتیجه آن است. کاهش برف کاهش مدت زمان بارش برف.
وی با بیان اینکه هر کدام از این موارد بخش های مختلف زندگی، کار، اقتصاد و … را تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: این افزایش دما از سال 1366 تاکنون رو به افزایش بوده و میانگین آن دو درجه سانتی گراد افزایش یافته است.
حیدری بیان کرد: عموم مردم و مسئولین میزان بارندگی و دمایی که باید داده شود را در نظر می گیرند. زیرا بارندگی بر دما نیز تأثیر می گذارد. زیرا دما توانایی اتمسفر را برای جذب رطوبت افزایش می دهد و اگر این قابلیت داده نشود خشکسالی و اگر این قابلیت افزایش یابد سیل می آید.
انتهای پیام/