عمومی

«ممنون، کیسه نمی‌خوام» – ترند روز

خبرنگار پاسخ داد: متشکرم، من به کیف نیازی ندارم، امیدوارم همه مثل شما باشند.

او میوه‌ها، پیازها و سیب‌زمینی‌هایی را که خریده بود در کیسه توری که آورده بود می‌ریزد و کش را دور کیسه می‌پیچد و برگ می‌کند.

واکنش فروشندگان و صندوق‌داران به خریدارانی که سبدهای پارچه‌ای یا توری حمل می‌کنند چشمگیر است. برخی برای تشویق مشتریان تخفیف می دهند و برخی دیگر فقط تعریف می کنند. با این حال، توجه مردم به استفاده از کیسه های پارچه ای نیز برجسته شده است، اگرچه برخی سعی می کنند پس از خرید از یک فروشگاه زنجیره ای، کیسه های اضافی را برای زباله های خانگی جمع آوری کنند.

علاوه بر استفاده از کیسه های پارچه ای، عرضه کیسه های تجدیدپذیر می تواند محیط زیست را نیز بهبود بخشد، هرچند هزینه این کیسه ها نسبت به کیسه های پلاستیکی معمولی گران تر است. محصولات تجدیدپذیر می توانند به سرعت به محیط زیست بازگردند، اما همچنان بر محیط زیست تأثیر دارند. ورود میکروپلاستیک ها به چرخه غذایی حیوانات و انسان ها، آلودگی منابع آب و آب های زیرزمینی، آلودگی خاک و… از جمله مواردی است که در نتیجه مصرف بی رویه پلاستیک پدید آمده است.

سالانه میلیون‌ها تن پلاستیک که عمدتاً از سوخت‌های فسیلی تولید می‌شود، وارد محیط‌زیست شده و به قطعات کوچک‌تر و کوچک‌تر پراکنده می‌شود. طبق مطالعات انجام شده، میکروپلاستیک ها به طور فزاینده ای در اندام های خاصی از جمله ریه ها، طحال، کلیه ها و سایر اندام ها وجود دارند. بوی این زباله ها نیز ممکن است تعجب آور نباشد.

به گفته محققان، مصرف مواد پلاستیکی عامل اصلی از بین رفتن جانوران دریایی و 80 گونه مختلف جانوری در سراسر جهان است، به گفته کارشناسان، تلفات ناشی از مصرف هر یک از این مواد پلاستیکی به سرعت اتفاق نمی افتد و ممکن است رخ دهد. این دردناک نیست و یک راه بسیار وحشتناک مردن است

امروزه بسیاری از کشورها در تلاش برای سهولت استفاده از پلاستیک هستند، به همین دلیل در برخی از کشورهای اروپایی، تقاضای کیسه های پلاستیکی از سوی خرده فروشان با هزینه های اضافی همراه است. حتی در برخی کشورها، از جمله هند، برای مقابله با بحران آلودگی، استفاده از پلاستیک های منفرد ممنوع شده است، زیرا زباله های پلاستیکی به منبع اصلی آلودگی در هند، دومین کشور پرجمعیت جهان تبدیل شده است. و سالانه حدود 14 میلیون تن پلاستیک در این کشور تولید می شود

سالانه بیش از سه میلیون تن پلاستیک در ایران تولید می شود. طبق تحقیقات انجام شده، هر ایرانی در روز از سه کیسه پلاستیکی استفاده می کند و عمر هر کیسه تنها 12 دقیقه است. از بین بردن هر یک از این کیسه ها در طبیعت 1 تا 300 سال طول می کشد. وقتی کیسه های پلاستیکی به عنوان زباله دور ریخته می شوند، به دلیل ماندگاری بیش از 300 سال در محیط زیست، باعث آلودگی محیط زیست می شوند. این کیسه ها با وزش باد حرکت می کنند و وارد رودخانه ها و جوی ها می شوند و در نتیجه راه های آبی را می بندند و اغلب به دلیل راکد بودن آب بر تعداد انواع حشرات افزوده می شود. وقتی کیسه های پلاستیکی وارد محیط های دریایی می شوند وارد زنجیره غذایی دریایی می شوند و سالانه هزاران گونه از جانوران دریایی و پرندگان دریایی بدون توجه می میرند مناسب برای خوردن این کیسه ها و خفگی.

بر اساس آمارهای جهانی، ایران یکی از 20 کشور برتر جهان از نظر تولید زباله پلاستیکی است و سالانه حدود 4 میلیون تن زباله پلاستیکی تولید می کند. به گفته ژیلا مهدی آقایی، معاون آموزش و مشارکت های مردمی انجمن حفاظت از محیط زیست، نیم میلیون تن زباله تولیدی در کشور به کیسه های پلاستیکی اختصاص دارد که به این معناست که هر ایرانی هر کدام حدود سه کیسه پلاستیکی مصرف می کند. به طوری که ۹۶ درصد از این زباله‌ها مستقیماً وارد سطل‌های زباله می‌شوند و طبق آمار «بررسی جمعیت جهان» در سال ۲۰۲۱، ایران رتبه هفدهم تولید زباله‌های پلاستیکی را دارد.

در حال حاضر کیسه های پلاستیکی زیادی در بازار و فروشگاه ها وجود دارد اما با توجه به مقررات کاهش استفاده از کیسه های پلاستیکی که شامل آن می شود، استفاده از کیسه های پلاستیکی در مراکز ممنوع است و مشتریان باید پرداخت کنند. مالیات بر استفاده از آنها نوع کیف انجام دادن

در گذشته پاکت نامه جایگزین پلاستیک بود و به تدریج به دلیل کارایی آن، پلاستیک در فروشگاه جایگزین شد.

امروزه ظروف پلاستیکی قابل شستشو گزینه مناسبی برای جایگزینی پلاستیک هستند. این ظروف را می توان برای مدت طولانی استفاده کرد و در هر بار استفاده قابل شستشو و استفاده مجدد است. علاوه بر این، برای کاهش استفاده از پلاستیک، می توان از کیسه های پلاستیکی یکبار مصرف برای کاهش میزان مصرف کیسه های پلاستیکی استفاده کرد.

12 جولای به عنوان روز جهانی بدون نایلکس نامگذاری شده است. به گفته معاون و هماهنگ کننده اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار، در راستای تداوم فرهنگ و ارتقای آگاهی برای پرهیز از استفاده از کیسه های پلاستیکی و تطبیق با تاریخ جهان، بخش کلی محیط زیست و توسعه پایدار را بررسی می کند. در کنار سایر مناطق جهان، روز 12 جولای (3 ژوئیه) را به عنوان روز بدون کیسه پلاستیکی در ایران وارد کنید.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا