گناه بزرگ او، پشیمانی بزرگ او. اما حکم او قطعی بود. مجرمانی که با صدور حکم قطعی اجازه دارند عکس و اسامی کامل خود را در رسانه های رسمی منتشر کنند و نتیجه احکام آنها بستگی به واقعیت دارد، عنصر اخلاقی برای رسانه ها مهم است یا خواهند کرد. عکسش کامل منتشر شده یا نه؟
در ادامه به بررسی مشکل انتشار تصاویر مجرمان در رسانه ها می پردازیم و این بار در گفت و گو با وی به این سوال پاسخ می دهیم که آیا رسانه های رسمی اینجا ذوقی برای انتشار تصاویر مجرمان کشور دارند یا خیر؟ مسعود ابراهیمی، مدیرکل خبرگزاری رکنا مدتی است که پس از انتشار این عکس خشن، خبر تعطیلی این رسانه منتشر شده است، این بار ماجرا را از زبان رئیس یک خبرگزاری شنیدیم.
بیشتر بخوانید:
از مجرمان عکس می گیرید؟
موضوع سلیقه بیشتر است
ابراهیمی در ابتدا درباره اینکه آیا رسانه ها سلیقه ای نسبت به نحوه انتشار تصاویر مجرمان دارند، تصریح کرد: بحث سلیقه مربوط به تصاویر و موارد دیگر است، در زمانی که من کار می کردم در رسانه ها هم همینطور است. وقتی می گویم سلیقه در عکاسی منظورم است. برای مثال، یکی ترجیح میدهد از نوار سیاه برای پوشاندن صورت مجرم استفاده کند، یا دیگری ترجیح میدهد عکس را تماشا کند. او متهم شده است و نامش نباید مخفف شود.
وی ادامه داد: بسیاری از همکارانم در این زمینه از نام مستعار استفاده می کنند، زیرا افراد زیادی رفته اند و شکایت کرده اند و بارها مردم با من تماس گرفته اند که ما بی گناهیم و جنایات ما انجام شده است. و به این ترتیب “آنها خواستند عکس ها و نامه هایشان حذف شود و من مقاله را حذف کردم.”
«قانون ما می گوید تا زمانی که یک فرد مجرم است، می توان چهره او را نام برد. یعنی دیوان عالی یا دیوان عالی کشور باید آن فرد را مجرم تشخیص دهد تا بتوانیم نام و عکس کامل فرد را منتشر کنیم، اما بسیاری از رسانه ها به دلیل اهمیت جنبه اخلاقی این کار را انجام نمی دهند. مورد مگر در موارد خاص که اضطراری وجود داشته باشد که همه آن را بدانند; مثل آقای نجفی شهردار سابق تهران. در چنین مواردی، دادگاه رسیدگی و بررسی علنی را برگزار می کند. اما در موارد دیگر، دیدگاه ما این است که باید به تصویر نگاه کرد تا این افراد شناسایی نشوند تا در آینده فرد یا خانواده اش با مشکل زندگی در جامعه مواجه نشوند.
پرونده ای وجود دارد که من شخصاً می دانم که نیازی به بررسی آن نیست!
ابراهیمی درباره اهمیت حکم قطعی در انتشار یا عدم انتشار عکس متهمان گفت: قانون می گوید چهره و نام افراد قابل انتشار نیست مگر اینکه حکم قطعی صادر شود. در این بخش دیگر بحث سلیقه نیست. احترام به قوانین موجود است. موارد جدی بوده است که به خودم گفته ام لازم نیست صورت آن شخص را بپوشانیم و به نظر من آن شخص فردی است که بعداً به اعدام محکوم می شود. اوضاع و فضا به قدری تکان دهنده بود که با خود گفتیم شاید در صورت انتشار این تصویر بسیاری از قربانیان فجایع مشابه بیایند شکایت کنند. یعنی دیدگاه ما درستتر و منطبق با نیاز جامعه است و شاید بازپرس هرگز دستوری نداده است; “اما ما این کار را انجام دادیم.”
وی با بیان اهمیت افکار عمومی در برخی موارد گفت: آن سوی تاریخ مردم هستند. مثلاً موردی بود که بازپرس ما از ما خواستند عکس کامل متهم را منتشر نکنیم، اما پیامها و تماسهایی از مردم دریافت کردند که چرا عکس این مفسد را منتشر نمیکنند؟ باید بگویم که ما چنین پیامهایی در ذهن مردم داریم.»
من نمی خواهم در مورد این پرونده صحبت کنم. چون برای رکنا و همکاران ما خیلی تلخ است. ما این ویدیو را بررسی کردیم و نه تنها متوجه ویدیوی نمایش داده شده با آرم رکنا شدیم، بلکه قرار بود یک هشدار نیز باشد.»
عکاسان ما اغلب با پلیس کار می کنند
ابراهیمی درباره انتشار عکس های مجرمان که برخی رسانه ها به دلیل ماهیت کار از دیدن آن امتناع کردند، گفت: اغلب عکاسان ما با پلیس کار می کنند و قبل از عکس گرفتن می پرسند که آیا اجازه این کار را دارند یا خیر. عکس یا نه؟ یعنی ممکن است رسانه ها اشتباه کنند، اما ما باید خیلی مراقب باشیم که در آینده وجدان خود را آزرده نکنیم. در برخی موارد، به نظر من اسامی عاملان باید در پرونده باشد.»
او همچنین در پاسخ به این سوال که اگر خودش عکس ها و مشخصاتش را از سایت خبری حذف نکند چه اتفاقی می افتد؟ او گفت: «رسانهها حتی نمیخواهند مجرمان پس از تبرئه شدن مجرم یا پایان حکم او، هویت خود را حذف کنند. متأسفانه امکان پیگیری پرونده در دادگاه وجود ندارد و ما جایی برای برائت محض نداریم. اما منظور من قانونی است، شما مجبور نیستید پس از اتمام حکم، اطلاعات یک فرد را بگیرید.
سایت رسمی رکنا در پایان گفت: طبق قانون پس از تایید حکم، میتوانیم عکس و نام کامل شخص را منتشر کنیم که تا جایی که بتوانیم انجام نمیدهیم، مگر در موارد خاص… ما هرگز یک خودکشی را گزارش نمی کنیم، مگر اینکه کسی از قضیه اطلاع داشته باشد.
به گزارش ترند روز، اگرچه قانون میگوید عکسهای متهمانی که جرم آنها در حکم قطعی ثابت نشده است، قابل انتشار نیست. اما پس از تایید حکم نهایی، به نظر می رسد که پنجره های چهره جنایتکاران به روی شنوندگان و عکاسانی باز است که می توانند عکس بگیرند و آنها را منتشر کنند. افشای عکس های محکومان نیز به طور کامل مورد بحث قرار گرفته است، زیرا خبرگزاری ها معمولاً به دلیل اهمیت اخلاقی از انتشار کامل این عکس ها خودداری می کنند. اما مهمتر از آن اینکه در نهایت جنبه اخلاقی هر چه که باشد، این به بازپرس پرونده او بستگی دارد که اجازه دهد نام و عکس کامل مجرم، رسانه ها منتشر شود یا نه. یا نه.
از سوی دیگر، قدردانی از انتشار کامل تصاویر مجرمان وجود دارد، بنابراین یک سوال جدید مطرح می شود: آیا شما علاقه مند به تماشای تصاویر مجرمان هستید؟
شما بینندگان ترند روز نیز می توانید نظر خود را در مورد اهمیت دیدن چهره کامل مجرمان برای ما ارسال کنید.
انتهای پیام/